АББ България дава пример за подобряване на енергийната ефективност в производствените съоръжения

АББ България дава пример за подобряване на енергийната ефективност в производствените съоръжения

  • Инсталирането на ново облачно решение дава възможност за интелигентно управление на енергията и активите в производствените бази на АББ България – клон Раковски
  • Енергийната ефективност в заводите е оптимизирана с интегрирането на ABB AbilityTM Energy and Asset Manager
  • Възможност за намаляване на потреблението на електроенергия с до 20 процента, намаляване на разходите за поддръжка с до 40 процента и минимизиране на непланираните спирания на производството.

Като ключов етап в прехода на АББ към въглероден неутралитет Mission to ZeroTM, АББ България инсталира облачното решение ABB AbilityTM Energy и Asset Manager в своите две производствени бази за продукти ниско и средно напрежение в клон Раковски. Това постижение ще позволи на съоръженията да консумират по-малко енергия и да подобрят производителността на производството, приближавайки компанията още една стъпка към постигането на нейните цели за устойчивост до 2030 г. за енергийна ефективност и намаляване на въглеродните емисии в собствените си операции.

ABB AbilityTM Energy and Asset Manager е високо технологично облачно решение за цялостно управление и мониторинг на енергията и активите от едно място с интуитивен интерфейс. То предлага мониторинг в реално време на електроенергията и съхранява информация от минали периоди. Решението позволява на потребителите да прогнозират, анализират и сравняват консумацията на енергия в различни области, за да оптимизират енергийната ефективност.

Интегрирането на ABB AbilityTM в производствените звена на АББ в Раковски следва поредицата от дейности по оптимизиране на потреблението на енергия, които започнаха през 2021 г. Те включват подмяна на конвенционалното осветление в производствените помещения с енергоспестяващи LED осветителни тела и интегриране на системата ABB i-bus KNX за интелигентно управление на осветлението, която позволява поддържане на постоянна осветеност само когато и колкото е необходимо.

Използването на интелигентни системи позволява на АББ в Раковски да постигне целите си за енергийна ефективност чрез възможност за намаляване на разходите за енергия с 20%, подобряване на производителността на съоръжението с 30% и избягване на непланирани спирания. Освен това, производствените бази ще се възползват от до 40% спестявания от оперативни разходи благодарение на функция за прогнозна поддръжка и жизнения цикъл на инсталираните електрически активи ще бъде удължен. Най-новото инсталирано решение също така повишава безопасността и надеждността на цялата електрическа система в предприятието.

Интегрирането на такава система подпомага внедряването на процесите по ISO 50001 и в резултат на това производствените бази в клон Раковски успешно си осигуриха сертификат ISO 50001 за ефективно управление на енергията. Това постижение представлява ключов етап от прехода към въглероден неутралитет на АББ България и е в основата на способността ни да помагаме на клиентите да постигнат собствените си цели за устойчивост.

„Инсталирането на решението ABB AbilityTM Energy and Asset Manager в нашите съоръжения е голямо постижение за нас, тъй като ни помага да проследяваме и прогнозираме нашето потребление на енергия, което ще бъде много важен фактор за бъдещото планирано използване на възобновяема енергия, за да се осигури стабилно енергийно снабдяване. Предвидили сме редица други дейности в тази насока, включително използване на слънчева енергия, електрификация на нашия автопарк и други действия, които ще ни позволят да реализираме собствените си амбиции за въглероден неутралитет и да помогнем на клиентите ни да направят същото“, каза Иван Воденчев, Управител на АББ България – клон Раковски.

За да научите повече за решението ABB AbilityТМ Energy and Asset Manager, моля, посетете: solutions.abb/bg-energy-asset-manager

Бизнес направлението на АББ “Електроснабдяване и електрообзавеждане” е световен лидер в електрическите продукти и решения, опериращ в повече от 100 страни, с над 200 производствени обекта. Нашите над 50 00 служители са посветени на осигуряването на безопасна, интелигентна и устойчива електрификация. С дигитални решения, свързани с ABB AbilityTM в основата си, нашето портфолио защитава, свързва и оптимизира потока на електрическа енергия за по-интелигентно разпределение на електроенергия за комунални услуги, промишленост, сгради, инфраструктура и мобилност. За повече информация посетете go.abb/electrification

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp