Глобално проучване на АББ „Електрическа мобилност“ установи, че децата са водещ фактор в бъдещето на електромобилите

Глобално проучване на АББ „Електрическа мобилност“ установи, че децата са водещ фактор в бъдещето на електромобилите

  • Децата играят ключова роля в ускоряването на преминаването към електрически автомобили, установи проучване на АББ „Електрическа мобилност“ по случай Световния ден на електромобилите
  • Близо 60% от родителите съобщават, че получават информация за проблемите на околната среда от децата си, като над две трети са обсъждали с тях планове за закупуване на електромобил.
  • Една трета от родителите в САЩ, които карат електромобил, съобщават че натискът от страна на децата им ги е накарал да направят промяната.
  • Въпреки нарастващото желание, почти половината от родителите твърдят, че политиките на техния работодател не подкрепят преминаването към шофиране на електромобили.

Според ново глобално проучване, децата вече водят революцията на електромобилите, въпреки че още не могат сами да седнат зад волана. Проведено от световния лидер в решенията за зареждане на електромобили, АББ „Електрическа мобилност“, проучването откри, че децата не само образоват родителите си по проблемите на околната среда и ги укоряват за неекологично поведение, но също така и допринасят за дискусии около големи покупки като електромобили.

Проучването, включващо 2500 родители (с деца на възраст 8-16 години) и 2500 деца (на възраст 8-16 години), включва участници от 10-те най-големи пазара на АББ „Електрическа мобилност“; Канада, Китай, Франция, Германия, Холандия, Норвегия, Швеция, Швейцария, Великобритания и САЩ.

Ключовите констатации, публикувани на Световния ден на електромобила, демонстрират решаващата роля, която трябва да играе следващото поколение за намаляване на емисиите и по-устойчиво бъдеще.

Говорейки за резултатите от проучването, Франк Мюлон, главен изпълнителен директор на АББ „Електрическа мобилност“, каза: „На Световния ден на електромобила е много насърчаващо да видим, че резултатите от нашето глобално проучване разкриват вълнението и решимостта на младите хора, както и растящият диалог и взаимодействие между поколенията, в името на нисковъглеродното бъдеще.

„Също така е ясно обаче, че много хора все още не се чувстват овластени да предприемат стъпките за съобразяване с климатичните промени, за които очевидно са готови. Надяваме се, че хората с власт ще работят заедно за бързо прилагане на политики за електрификация, които позволяват едно по-чисто, по-екологично общество, точно както сме се ангажирали да направим с нашата Стратегия за устойчивост на АББ до 2030 г.“

Близо 8 от 10 родители (79,2%) и три четвърти от децата (73,6%) считат, че настоящата глобална екологична ситуация е лоша и проучването разкри сериозно взаимодействие между поколенията относно причините за климатичните промени и стъпките към смекчаването им.

За тази цел почти половината от децата са казали на родителите си да се съобразяват повече с околната среда, докато 58,1% от родителите заявяват, че са били образовани от децата си по въпросите на околната среда.

68% от децата споделят, че се вълнуват от мисълта някой ден да шофират електромобил, като 82,6% (до 94,6% в Китай) заявяват, че възнамеряват да карат електрическо (52,4%) или хибридно (30,2%) превозно средство, когато пораснат достатъчно.

Предвид, че 80% от децата отговарят, че вярват в своята способност да влияят върху решенията на своите родители за сериозни покупки, като смяна на семейната кола, може би не е изненадващо, че 78,6% от родителите казват, че биха преминали към електрически или хибриден модел, ако трябва да си купят нова кола през следващите три години.

В САЩ влиянието е най-видимо, като 33% от родителите, които карат електромобил, съобщават че натискът от страна на децата им ги е накарал да направят промяната. В световен мащаб фактът, че електромобилите и хибридите са едновременно по-добри за околната среда и по-икономични, се класира като двата най-големи фактора за покупка за настоящите собственици на електромобили - съответно с 66,1% и 61%.

Този фактор нараства до 93,8% от родителите в Китай, които също казват, че притежаването на електромобил е по-добра финансова инвестиция, както и по-устойчив избор. Нацията, която е водеща в разработването, въвеждането и инфраструктурата за електромобили, демонстрира своя по-зрял електрически пазар в много от проучваните категории, като и деца, и родители съобщават за много по-голяма осведоменост, дискусии и вълнение за предимствата на електрическата мобилност.

Други теми, включени в проучването, допълнително разкриха както подема към електрическата мобилност, така и областите, в които предстои още работа. Почти 8 от 10 родители (98% в Китай) казаха, че ако има инсталирано зарядно устройство за електромобил – като Terra AC-Wallbox на АББ- това би ги направило по-склонни да закупят имот, демонстрирайки важността на лесното и удобно зареждане.

Въпреки това има място за подобрение, като почти половината от родителите (48%) също разкриват, че политиките на тяхната компания не подкрепят преминаването към електромобили. Тъй като Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира, че електромобилите ще представляват 30% от превозните средства, продадени в световен мащаб през 2030 г., се очаква зареждането у дома и на работното място да бъде от решаващо значение за посрещане на голяма част от цялостното търсене, в допълнение към деветкратното увеличение на обществени зарядни устройства до над 15 милиона единици до края на десетилетието.

Тъй като следващото поколение вече се вълнува от пътуването към електрификацията, а и техните родители все повече се включват, жизненоважно е по-старите поколения на влиятелни позиции да наваксат изоставането си и да вземат смелите решения, необходими за постигане на промяна сега.

От своя страна АББ се ангажира да смени с електромобили целия си глобален автопарк от повече от 10 000 превозни средства до края на десетилетието, като част от своята стратегия за устойчивост до 2030 г. Само през последната година броят на зарядните станции, инсталирани в обектите на АББ, се е увеличил с почти 100%, от 545 на 1082. Те са разпределени в световен мащаб на 146 места в 27 страни. Освен това през 2021 г. електромобилите или plug-in хибридните превозни средства (PHEV) представляват 44% от глобалните поръчки на нови превозни средства на АББ.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията на обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 105 000 талантливи служители в над 100 държави.  www.abb.com

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp