Klare fordele for forbrugere og samfund ved at integrere smarte boliger i energisystemet

På EnergyLab Nordhavn-konference tirsdag den 8. oktober vil ABB og DTU Byg præsentere resultater med boligautomation i samspil med fjernvarmesystem.

EnergyLab Nordhavn-projektet, der de seneste fire år har udviklet fremtidens smarte energiløsninger i Nordhavn, nærmer sig en ende. Nu er det klar til at fremlægge 25 anbefalinger til fremtidens smarte energisystemer til politikere, myndigheder og energileverandører. ABB har som den største teknologipartner været særdeles aktiv i projektet.

I 2017 indviede ABB bl.a. sammen med Radius Elnet Danmarks første bynære batteri til lagring af strøm og udligning af spidslast. Sideløbende har ABB i samarbejde med tidligere Balslev Ingeniører og DTU Byg installeret KNX bygningsautomation i en række boliger i Nordhavn, for at se hvilke miljømæssige, økonomiske og forbrugerfordele, der kan komme ud at inddrage lejligheder som aktive medspillere i fjernvarmesystemet.

Ved at installere bygningsautomation har ABB skabt en kommunikationslinje imellem hver enkelt lejlighed, fjernvarmesystemet og et data warehouse hos DTU PowerLab.

Billedtekst: 19 lejligheder i Sundmolehusene på Sundkaj i Nordhavn har fået installeret boligautomation fra ABB, for at kunne indgå som aktive medspillere i fjernvarmesystemet.
Billedtekst: 19 lejligheder i Sundmolehusene på Sundkaj i Nordhavn har fået installeret boligautomation fra ABB, for at kunne indgå som aktive medspillere i fjernvarmesystemet.
center

”Med beboernes samtykke har vi automatisk reguleret på varmetilførslen helt ned på rumniveau og det tidspunkt på døgnet, hvor der er størst efterspørgsel på varme, hvor der ofte indgår fossile brændsler i varmen” fortæller Allan Andreasen, som er Forretningsdirektør for ABB’s forretningsenhed Electrification.

Al varmeforbrugsdata er blevet opsamlet i et data-warehouse hos DTU PowerLab, og DTU Byg har udviklet algoritmer til en mere fleksibel styring af varmetilførslen – på baggrund af beboernes feedback.

Nu foreligger resultatet, og det taler ifølge dr. Rongling Li, Adjunkt fra DTU Byg, sit eget tydelige sprog.

”Resultatet viser, at lejlighederne uden forringet komfort kan reducere deres varmeforbrug i spidslastperioden med hele 68%. Det giver også en samlet gennemsnitsbesparelse på 10% på varmeregningen for forbrugeren”, forklarer hun og tilføjer, at det reducerede varmeforbrug under spidslast også giver en reduktion i CO2-udledningen.

19 lejligheder i Sundmolehusene på Sundkaj i Nordhavn har fået installeret boligautomation fra ABB, for at kunne indgå som aktive medspillere i fjernvarmesystemet.
19 lejligheder i Sundmolehusene på Sundkaj i Nordhavn har fået installeret boligautomation fra ABB, for at kunne indgå som aktive medspillere i fjernvarmesystemet.
center

Der er altså både økonomiske og miljømæssige fordele samtidig med, at beboerne får smart styring af hjemmet.

”I større skala vil vi se en lang række fordele for samfund og individ ved at gøre bygninger aktive medspillere i et integreret energisystem”, fortæller Allan Andreasen. EnergyLab Nordhavn vil derfor bringe resultat og anbefalinger videre til relevante myndigheder, bygherrer, forsyningsselskaber og rådgivere, for at der i højere grad stilles krav om boligautomation i nybyggeri og ved renoveringer.

EnergyLab Nordhavn og dets partnere fremlægger deres samlede resultater og anbefalinger på en konference tirsdag og onsdag den 8.-9. oktober 2019 i Nordhavn.

Det målte vi i Sundmolehusene i Nordhavn

Disse faktorer er blevet målt helt ned på rumniveau:

  • Elforbrug
  • Varmeforbrug
  • Vandforbrug
  • Varmtvandsforbrug
  • CO2-niveau i luften
  • Belysningsniveau
  • Luftfugtighed
  • Tilstedeværelse

Et smart home kan desuden inkludere , integration af musikanlæg, vinduer, hårde hvidevare, dørtelefoner, persiennestyring og meget mere.

'EnergyLab Nordhavn – nye energiinfrastrukturer i byer' er et fireårigt projekt, der udvikler fremtidens energiløsninger. Projektet bruger Nordhavn som et levende storbylaboratorium og demonstrerer, hvordan man kan sammentænke el, varme, energieffektive løsninger og elektrisk transport i et intelligent, fleksibelt og optimeret energisystem.

Projektets partnere er DTU, Københavns Kommune, By & Havn, HOFOR, Radius, ABB, Danfoss, Nerve Smart Systems , METRO THERM, Glen Dimplex og PowerLabDK-faciliteterne. Projektet er støttet af EUDP og løber fra 2015 til 2019. 

Links

Kontakt os

Downloads

Del denne artikel

Facebook LinkedIn X WhatsApp