ABB lægger til kaj med gode forbindelser

ABB lægger til kaj med gode forbindelser

Med flydende studieboliger indrettet i containere har Urban Rigger® fundet en fleksibel løsning på boligsituationen i mange af verdens største byer. ABB har leveret kontakter og tavleløsninger, så livet om bord er lige så komfortabelt som på land.

Flydende boliger. Urban Rigger® er en unik og fleksibel løsning på et stigende boligproblem.
Flydende boliger. Urban Rigger® er en unik og fleksibel løsning på et stigende boligproblem.

Plask. En studerende er sprunget direkte fra sin bolig ud i Københavns Havn og tager en hurtig dukkert på en af årets tidligste forårsdage. Kort forinden stod den unge kvinde på sin terrasse i solskinnet og nød udsigten til Amalienborg.

Velkommen indenfor eller rettere sagt: Velkommen om bord på Urban Rigger® – en flydende studiebebyggelse midt i Københavns Havn, kun få minutter fra byens puls.

Ideen om Urban Rigger® blev undfanget i 2013. Målet var at udvikle et revolutionerende og innovativt flydende beboelsessystem, der ville have en positiv indvirkning på boligsituationen for studerende. Samtidig kunne man udnytte de endeløse kilometer af ubenyttede havnekajer og kanaler i byer over hele verden.

Arkitekt Bjarke Ingels blev introduceret for ideen, og med vanlig fantasi og kreativitet kunne han straks se behovet og konceptets potentiale. Han føjede en ekstra dimension til: arkitektur.
- Som en af verdens ti dyreste byer at bo i var København et perfekt udgangspunkt. Boligsituationen lægger et voldsomt pres på især de yngre generationer og studerende. De har svært ved at finde noget at bo i, som samtidig er til at betale, fortæller Peter Mayntzhusen, som har titel af Chief Operating Officer og dermed har det daglige ansvar for projektet og dets videre udvikling.

Han viser rundt på en af de seks Urban Rigger®, som ligger langs en af kajerne på Refshaleøen i København. Indtil 1996 var stedet en travl arbejdsplads for tusindvis af værftsarbejdere. I dag syder området af nyskabelse og gåpåmod.

Storslået udsigt. Lyse og rummelige studieboliger af høj kvalitet – med en betagende udsigt.
Storslået udsigt. Lyse og rummelige studieboliger af høj kvalitet – med en betagende udsigt.

Attraktive boliger
De flydende boliger er indrettet i containere, bygget op omkring et trekantet gårdrum. I stueetagen er der tre lejligheder på 30 kvm – en i hver sin container. Ovenpå er der ni lejligheder på hver 23 kvm. De er indrettet i dobbeltcontainere.
Gårdspladsen i midten har cykelstativer, direkte adgang til vandet og plads til kajakker og grill. Fra den fælles tagterrasse kan beboere og gæster nyde en betagende udsigt over København.

Kælderen er indrettet i "øens" hule skrog og indeholder et vaskerum, 2 kvm opbevaringsrum til hver lejlighed samt et stort fællesrum med sofaer, bordfodbold, tv og køkken, så beboerne kan mødes og hygge sig sammen på i alt 220 kvm.

Lys og bambus. ABB leverer blandt andet kontakter og lampeudtag til boligerne, 
hvor gulve, vægge og låger er i udført i bambus.
Lys og bambus. ABB leverer blandt andet kontakter og lampeudtag til boligerne, hvor gulve, vægge og låger er i udført i bambus.

- Alle boligerne er udstyret med gulvvarme, som produceres af en stor varmepumpe i kælderen. Den henter energien fra havvandet. På taget er der solceller. Ambitionen er, at en Urban Rigger® skal være selvforsynende og bæredygtig, siger Peter Mayntzhusen.

Teknikrummet befinder sig i kælderen og rummer blandt andet den fælles varmepumpe, batteribank til solcelleanlægget på taget og boligernes spildevandspumpe. Al styring er samlet i en ABB-tavle, der også distribuerer el videre til de tolv lejligheder.

Stikkontakter, dåser og lampeudtag i lejlighederne er serien Impressivo fra ABB, mens gruppetavlerne er fra ABB's Mistral-serie.

Global interesse
I stueetagen har lejlighederne soveværelse i den ene ende og køkken i den anden. Desuden har hver lejlighed sin egen balkon direkte over vandet.
På førstesal har de ni lejligheder en strålende udsigt over havnebassinet og Refshaleøen, der om sommeren byder på festivaler og events. Lejlighederne har eget badeværelse og stue med integreret køkken. De store vinduer giver et fantastisk lysindfald, der forstærkes yderligere af, at gulv, vægge og skabslåger er udført i bambus.

- Det er med til at understøtte vores bæredygtige koncept og appellerer samtidig til en bred, global målgruppe, fortæller Peter Mayntzhusen og tilføjer, at Urban Rigger® har vakt international interesse. Det har udmøntet sig i henvendelser om konkrete projekter i Hamborg, Rotterdam og San Francisco.

- Vi arbejder i øjeblikket på at opgradere vores Urban Rigger®-koncept til version 3.0 med dobbeltcontainere i både stueplan og på førstesal, så der fremover er 18 lejligheder – og så stævner vi i bogstavelig forstand ud i verden.

Kursen er sat. Hamborg, Rotterdam og San Francisco – hele verden vil mødes med Peter Mayntzhusen 
og høre om Urban Rigger®.
Kursen er sat. Hamborg, Rotterdam og San Francisco – hele verden vil mødes med Peter Mayntzhusen og høre om Urban Rigger®.

Links

Kontakt os

Downloads

Del denne artikel

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp