ABB gør det nemt at afregne elbilers forbrug

ABB's intelligente AC-ladestandere har integrerede forbrugsmålere, så man nemt og enkelt kan afregne elbilers individuelle forbrug.

Med et RFID-kort registrerer ladestanderen, hvornår og hvor meget bilen oplades og af hvem.
Med et RFID-kort registrerer ladestanderen, hvornår og hvor meget bilen oplades og af hvem.

Med ABB's Terra AC-ladere er det nemt og enkelt at danne sig et præcist overblik over, hvem der benytter ladestanderne, og hvor meget strøm de bruger. Brugerne autoriserer opladning med deres RFID-kort, hvorefter en webportal opsamler alle nødvendige data inklusive forbrugsdata via AC-laderens integrerede forbrugsmåler.

Herefter kan oplysningerne eksporteres til et regneark og benyttes til opkrævning over eksempelvis medarbejderens løn eller beboerens husleje.

Billig administration
I takt med at stadigt flere virksomheder, indkøbscentre, hoteller, konferencecentre og boligforeninger stiller ladestandere op til elbiler, melder spørgsmålet sig om administration og forbrugsopkrævning. 
Med ABB's Terra AC-ladere er løsningen enkel og ligetil – og endda gratis for op til ti ladestandere.

- Hver bruger har et RFID-kort, der bruges til at starte opladningen. Derefter registrerer ladestanderen, hvornår og hvor meget bilen oplades og af hvem. Oplysningerne sendes op i skyen og kan så tilgås via en ABB-webportal. Derfra kan data hentes og importeres til et regneark og danne grundlag for statistik eller afregning. Det fortæller Rasmus Eksten, som er Technical Support Specialist hos ABB med ansvar for at hjælpe kunder med tekniske spørgsmål om ladeløsninger til elbiler og elbusser.

Han kommer med et eksempel:
- I en andelsboligforening ønsker man at fremme den grønne omstilling og stiller derfor et par AC-ladestandere til rådighed for beboernes elbiler. Ved at registrere forbruget på hver enkelt bilejer kan man foretage en individuel opkrævning i lighed med anden forbrugsafregning. Forbruget kan valgfrit betales forud i stil med ”optankning” på et rejsekort eller opkræves aconto, ligesom man gør med almindeligt elforbrug. Når året er omme, kan det reelle forbrug så opgøres og afregnes.

Nemt og enkelt
Den enkle administration kan tilsvarende benyttes af et selskab med en flåde af elbiler, hvor forbrugeren ønsker ønsket konteret på de forskellige afdelinger. Eller det kan være en simpel løsning for et firma, hvor medarbejdernes private elbiler oplades i arbejdstiden, og hvor forbruger trækkes over lønnen. Eller det kan bruges i forbindelse med registrering af gæster på hoteller og kursuscentre.

- Bilejerens navn tilknyttes ganske enkelt et RFID-kort. Når man holder kortet op til AC-laderen, kan gæsten tanke strøm på bilen. Gæstens forbrug registreres i webportalen. Derefter kan hotellets receptionist – eller virksomhedens bogholder eller boligforeningens kasserer – nemt trække oplysningerne ud ganske gratis, forklarer Rasmus Eksten og pointerer, at det for mange vil være et attraktivt alternativ til at overlade opgaven til en ekstern administrator.

Fremtidssikret ladeløsning
ABBs AC-ladestandere i Terra-serien er udviklet til at udnytte den strøm, som er til rådighed. Det betyder, at det i langt de fleste tilfælde helt kan undgås at skulle udvide forsyningen med flere ampere. Som eksempel kan man lade AC-laderen eller -laderne indgå i den samlede installation i en bygning - og koble og smartmeter på - og derved optages og fleksibel løsning, hvor forbrugerne trækkes til ladestanderen eller ladestanderne justerer dynamikken i forhold til, hvor meget kapacitet der er tilgængeligt på ethvert givet tidspunkt. Installations komponenter, herunder AC-ladere, deles populært sagt om den mulige forsyning.

- Installatører kan nemt og enkelt opstille ABB's Terra AC-ladere, og opstår behovet for at udvide antallet af ladestandere, er det blot at installere dem og konfigurere dem samt at koble dem sammen med de eksisterende ladere i den intuitive programmerings-portal. Helt op til 400 ABB AC-ladere kan kommunikere sammen via wi-fi, LAN eller et 4G-modem (option). Det kan være en gruppe af ladestandere opstillet hos en boligforening, en virksomhed eller et konferencecenter. Og det er stadig kun nødvendigt med én smartmeter til at distribuere den tilgængelige forsyning mellem dem, forklarer Rasmus Eksten og tilføjer:

- Det er en fleksibel og fremtidssikret løsning. Tilmed kan AC-laderne tildeles forskellige prioriteter, det vil sige indgå i et forudbestemt hierarki, så opladning af elbiler eksempelvis med særlig stor betydning for firmaets drift, prioriteres højst. Den intelligente belastningsstyring giver også rigtig god mening, efterhånden som elnetselskaberne indfører tidsdifferentierede tariffer.

Links

Kontakt os

Downloads

Del denne artikel

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp