ABB Azipod® elektrisk fremdrift markerer 30 år til søs

ABB Azipod® elektrisk fremdrift markerer 30 år til søs

Fra debuten for 30 år siden til sin markedsledende position indenfor global skibsfart i dag, har Azipod® fremdrift revolutioneret søtransport med sin ydelse, effektivitet, bæredygtighed og pålidelighed.

Azipod® blev første gang taget i brug på den finske isbryder Seili i 1991, og har logget over 20 millioner driftstimer med en imponerende oppetid på 99,9 procent og samtidigt sparet omtrent 1 000 000 tons brændstof bare i cruisesegmentet.

I løbet af 30 år har ABB udviklet Azipod® for at imødegå varierende og stadig skiftende behov fra rederier. Hvilket har betydet højere ydelser for alle slags fartøjer. I dag er over 25 forskellige fartøjstyper afhængige af Azipod®-teknologien - fra cruiseskibe til Heavyliftskibe , isbrydere, færger og superyachter. I alt har ABB solgt over 700 Azipod®-enheder i løbet af 30 år.

- ABB har spillet en banebrydende rolle indenfor elektrisk transport i mere end et århundrede. Lanceringen af Azipod-teknologien i 1991 markerede en ny æra indenfor fremdrift af skibe og har sikret ABB’s bidrag til at reducere miljøpåvirkning fra den maritime industri. Jeg er overbevist om at denne teknologi fortsat vil spille en vigtig rolle i at støtte vores rolle som frontløber indenfor bæredygtig transport, siger Björn Rosengren, koncernchef i ABB.

Azipod® har sat mange rekorder i skibsindustrien, fra at drive de største cruiseskibe til at muliggøre de første krydsninger af Nordøstpassagen for tankskibe uden isbryderassistance.

- Azipod®-teknologi vil hjælpe alle fartøjstyper til at reducere omkostninger og karbonaftryk, både fordi det er en overlegen fremdriftsløsning, og fordi den yderligere forbedrer den ekstra effektivitet som ligger i elektrisk fremdrift, siger Juha Koskela, leder for ABB Marine. – Et uafhængigt studie fra 2019 viste at fremdrift med Azipod® kan hjælpe færgerederier med at spare 1,7 millioner dollar i årlige driftsomkostninger pr. fartøj, samtidig med at CO2-udslippet reduceres med ca. 10 000 ton. Med den internationale søfartsorganisations mål om at halvere klimagasudslip fra skibe inden 2050, er jeg tryg ved at Azipod® også vil drive bærekraftig skibsfart om 30 år og længere end det.

Med den elektriske drivmotor placeret i en enhed under skroget, kan Azipod®-systemet rotere 360 grader, hvilket øger manøvreringsevnen og lader selv de største fartøjer lægge til kaj i havne hvor pladsen er begrænset. Azipod® forbedrer også driftseffektiviteten, noget som øger skibets hydrodynamiske ydelse og reducerer brændstofforbruget med op til 20 procent, sammenlignet med et traditionelt, mekanisk system. Reduceret pladsbehov ved placering af motoren udenfor skibet giver et mere fleksibelt design og frigør plads til kahytter, last eller andre funktioner.

Azipod® blev oprindeligt designet som et fremtidssikkert system som kunne tilpasses praktisk talt alle energikilder. Med den elektriske drivmotor kan Azipod® drives af strøm hentet fra forskellige energikilder, inklusiv batterier og brænselsceller, og redere kan tilføje eller bytte energikilder efterhånden som de bliver udviklet. Elektrisk fremdrift minimerer også motorstøj og vibrationer, og sørger for en jævnere og roligere drift.

Azipod®-teknologien integreres gnidningsløst med kraftsystemer og udstyr om bord. ABB’s fremdriftsstyringssystem sørger for kommunikation med andre systemer om bord, mens selskabets energistyringssystem (PEMS™) kontrollerer den totale kraftfordeling. Kombinationen af Azipod® og ABB’s fremdriftsopsætning gør det muligt at konfigurere udstyret for optimal ydelse, hvilket resulterer i øget effektivitet og lavere udslip.

Azipod®-enhedens effekt varierer fra 1 MW til 22 MW, med forskellige modeller leveret fra to finske fabrikker og en i Shanghai. Nye generationer er blevet forbedret med bedre hydrodynamik, pladsbesparelse og strukturel styrke, og enklere installation og vedlikehold. Op til 95 procent af materialet som anvendes i produktionen af Azipod® er recirkulerbart, hvilket vidner om at det er et bærekraftigt livscyklusperspektiv som styrer udviklingen og anvendelsen af teknologien.

ABB er en førende global teknologivirksomhed, der styrker omstillingen af samfundet og industrien for at opnå en mere produktiv og bæredygtig fremtid. Ved at forbinde software med porteføljen af elektrificeringsprodukter, robotter, automation, motorer og frekvens-omformere, løfter ABB de teknologiske grænser op til nye højder. ABB’s succes bygger på mere end 130 års ekspertise og drives af 110.000 dygtige medarbejdere i over 100 lande.

Links

Kontakt os

Downloads

Del denne artikel

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp