ABB skal bidrage til bæredygtig fjernvarme-forsyning i Esbjerg ved  Vadehavet

ABB skal bidrage til bæredygtig fjernvarme-forsyning i Esbjerg ved Vadehavet

• ABB skal levere en integreret el-infrastruktur til DIN Forsynings nye bæredygtige varmeproduktion, så der kan leveres grøn varme til mere end 100.000 indbyggere i Esbjerg

• ABB's teknologi skal sikre en pålidelig energiforsyning til varmeproduktion og distribution

• Et innovativt 50 MW stort varmepumpesystem kommer til at bruge vedvarende energi fra vindmølleparker samt udvinde varmen fra havvand og vil erstatte en kulbaseret løsning. Løsningen skal bidrage til Danmarks mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 % inden 2030

Byområder står for over 70 % af verdens CO2-udledninger, hvor opvarmning og køling udgør den største andel af energiforbruget. Derfor er forsyningen af bæredygtig og konkurrencedygtig opvarmning og køling til byer en prioritet i kampen mod klimaforandringer.

ABB’s samlede løsning vil bestå af den elektriske infrastruktur, instrumentering og automation (EIC), herunder motorer og frekvensomformere til varmepumpen, som bliver verdens største havvandsvarmepumpe baseret på CO2 som kølemiddel. Vadehavet ved Esbjerg er på UNESCO’s verdensarvsliste, og derfor var det særdeles vigtigt at vælge den helt rigtige løsning. Den 50 MW store havvandsvarmepumpe fra MAN Energy Solutions, der er en mangeårig kunde hos ABB, omdanner elektrisk energi til varmeenergi ved brug af miljøvenlig CO2 som kølemiddel.

Byen Esbjerg og varmeproduktionsanlæggene ligger tæt på dyrelivet i Vadehavet. Foto: AdobeStock
Byen Esbjerg og varmeproduktionsanlæggene ligger tæt på dyrelivet i Vadehavet. Foto: AdobeStock
"Når grundstenen er lagt til en fleksibel og bæredygtig fjernvarmeforsyning, er det vores vision at fortsætte med at skabe grøn fjernvarme ved hjælp af blandt andet vedvarende elektricitet," siger Christian Udby Olsen, administrerende direktør i DIN Forsyning.

Som en del af DIN Forsynings 2030-strategi om at stræbe efter en 100 % fossilfri varmeproduktion uden tab af anvendte ressourcer, er selskabet i gang med at udvikle et nyt bæredygtigt anlæg til fjernvarme, som skal erstatte den varme, der i øjeblikket leveres af det kulfyrede kraftvarmeværk i Esbjerg. For at kunne tage kraftvarmeværket – der producerer ca. halvdelen af al fjernvarmen til Esbjerg – ud af drift i april 2023, skal DIN Forsyning være klar med alternative varmekilder til fjernvarmen, som kan reducere det primære energiforbrug med 50 % og producere energi med lav CO2-udledning fra varmepumper.

Innovativ 50 MW varmepumpeanlæg bruger vedvarende energi fra vindmøller samt udvinde varmen fra havvand. 
Foto: DIN Forsyning
Innovativ 50 MW varmepumpeanlæg bruger vedvarende energi fra vindmøller samt udvinde varmen fra havvand. Foto: DIN Forsyning

ABB's teknologi medvirker til at muliggøre udskiftning af det kulfyrede anlæg som Esbjergs primære varmekilde og komme tættere på målet om at reducere CO2-udledningen i byen. Teknologien vil således blive anvendt til at koble Nordsøens vindenergi gennem varmepumper ud i fjervarmenettet og dermed sende den grønne energi ud til varmeforbrugerne. Derudover vil ABB levere en MV frekvensomformer, motorer samt elektriske løsninger og styringsløsninger for at understøtte den samlede forsynings høje effektivitet og den nøjagtige styring af denne enorme varmepumpe.

Christian Udby Olesen tilføjede: "Fjernvarme er en vigtig del af Esbjergs ambition om at blive en CO2-neutral kommune i 2030. Teknologien fra partnere som ABB er afgørende for vores evne til at udvikle fremtidens fjernvarme, så den vil blive baseret på de nye grønne løsninger. Vi tror, at denne tilgang vil give genklang både i Danmark og resten af verden."
"Hos ABB tænker vi bæredygtighed i alt, hvad vi gør, for at muliggøre energieffektiv drift med lav CO2-udledning samt støtte udviklingen af nye og vedvarende energimodeller. Derfor er dette projekt et særligt spændende projekt for os, fordi det netop handler om at omdanne det globale fjernvarmesystem og levere en grønnere løsning til indbyggerne i Esbjerg" tilføjer Per Erik Holsten, leder af Energy Industries for Nordeuropa hos ABB.

ABB er en førende, global teknologi-virksomhed, der styrker omstillingen af samfundet og industrien for at opnå en mere produktiv og bæredygtig fremtid. Ved at forbinde software med porteføljen af elektrificeringsprodukter, robotter, automation, motorer og frekvensomformere, løfter ABB de teknologiske grænser op til nye højder. ABB’s succes bygger på mere end 130 års ekspertise og drives af 105.000 dygtige medarbejdere i over 100 lande.

ABB's forretningsområde Process Automation tilbyder en bred vifte af løsninger til proces- og hybridindustrien. Herunder branchespecifik integreret automatisering, elektrificering og digitale løsninger, styresystemer, software og avancerede tjenester samt analyse og instrumenter samt marine- og turboladeløsninger.

Endnotes

  1. https://unhabitat.org/topic/climate-change

Links

Kontakt os

Downloads

Del denne artikel

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp