Digitalisering skal gøre 
200.000 tons sukker billigere

Digitalisering skal gøre 200.000 tons sukker billigere

Det kræver energi – masser af energi – at producere 200.000 tons sukker. Derfor vil Nordic Sugar Nykøbing nu kortlægge virksomhedens elektriske energiforbrug i samarbejde med ABB.

Sukkerfabrikken Nordic Sugar Nykøbing på Falster modtager i den årlige roekampagne omkring 500 vognlæs sukkerroer om dagen. Det bliver til omkring 1,4 mio. tons i perioden, hvor fabrikken fremstiller op imod 100 tons sukker i timen.

- Vores produktion kræver store mængder energi, og i kampagnen er fabrikken tilmed i gang i døgndrift syv dage om ugen. Derfor stiller vi skarpt på at udvikle og løfte fabrikken op på et nyt niveau. Vi kalder omstillingen for Nordic Sugar 2.0.  

Det forklarer Espen Buch Kristensen fra afdelingen El & Automation, som har det el-mæssige ansvar for vedligehold, drift og el-installationer.

Faktabaseret indsats

Nordic Sugar Nykøbing henvendte sig til ABB, der præsenterede fabrikken for ABB Ability Energy and Asset Manager. Det er et monitoreringsværktøj, som giver overblik over driftsstatus, elektrisk energiforbrug og vedligeholdelsesstatus.  

Det kan ske via et lokalt system som PLC eller Scada eller – som det er tilfældet hos Nordic Sugar – med en cloud-baseret løsning. Her opsamles og håndteres data betryggende i Microsofts datacenter i Europa, præcis som data gemt på OneDrive i Microsoft Office-pakken.

  - Ved at opsamle data og kortlægge det elektriske energiforbrug kan vi sætte effektivt ind, hvor det giver størst værdi. Vi kan også spare en masse manuelle inspektioner, da systemet giver os en lang række data, hvor vi kan sammenligne fasestrømme, spændinger og effekter, siger Espen Buch Kristensen og tilføjer:

  - Så kan vi i langt højere grad skifte eller reparere en maskine før nedbrud, ligesom vi bedre kan planlægge vores arbejde og undgå overtid. Er der et tilstoppet filter eller en ventil, der ikke åbner helt, så vil effekten til pumpen begynde at stige, og dét kan systemet være med til at afsløre. Tilsvarende vil et defekt eller delvist defekt varmelegeme betyde, at effekten falder, og igen giver systemet en indikation.

Tavlen er centrum

Omdrejningspunktet for ABB Ability Energy and Asset Manager hos Nordic Sugar er de data, som opsamles på tavleniveau og vises grafisk på et dashboard direkte på tavlefronten, på en tablet eller på en computer hos driftspersonalet.

 - Det giver et godt overblik. Vi kan se alt fra spændingskvalitet og harmonisk støj til performance og energiforbrug i realtid. Tallene taler deres tydelige sprog om anlæggets tilstand nu og her, ligesom vi kan anvende data som grundlag for investeringer eller forbedringer. Vi får samtidig en større forståelse for eventuelle udkoblinger eller fejl.

Hurtigt i gang

Hurtigt i gang ABB Ability Energy and Asset Manager er en plug and play-løsning, som er enkel i opsætning og hverken kræver programmering eller IT-vedligehold.  

- Fra de indledende drøftelser til igangsætning af første fase gik der mindre end tre måneder. Det var overraskende hurtigt, ikke mindst da vi havde krav om, at en række komponenter fra tredjeparts-leverandører skulle integreres. Det var imidlertid intet problem for ABB, som hele vejen igennem har været særdeles positiv, engageret og løsningsorienteret.  

Det fortæller Espen Buch Kristensen, som tilføjer, at ABB Ability Energy and Asset Manager er et skalerbart værktøj:  

- Nu er vi godt i gang, og vi har fået større indsigt og overblik med fokus på den indsats, der fortløbende skal nedbringe energiforbrug og reducere CO2-udledning. Samtidig har vi fået et godt værktøj til at øge produktionssikkerheden og en oppetid på 100 %. Løsningens fleksibilitet giver store muligheder i fremtiden.

center

Data opsamles på tavleniveau og giver hurtigt overblik. Her drøfter Henrik Ovesen fra ABB (gul vest) detaljer med med Espen Buch Kristensen og Arne Schilling fra afdelingen El & Automation hos Nordic Sugar.

Links

Kontakt os

Downloads

Del denne artikel

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp