Frekvensomformere fra ABB holder 
vandtrykket oppe og elforbruget nede

Frekvensomformere fra ABB holder vandtrykket oppe og elforbruget nede

Farvel til trykstød i rørene og goddag til 20 % lavere elregning. Det er to af gevinsterne for Knabstrup Vandværk efter installering af ABB's ACQ580-frekvensomformere til vand.

Med ABB's særlige ACQ580-frekvensomformere, udviklet til vand og spildevand, har Knabstrup Vandværk fået en enkel og energioptimeret styring – med alt indbygget i en vægmonteret løsning. "Resultatet er et jævnt tryk, og det er noget, vi vandværksfolk rigtig godt kan lide", fortæller Lars Pedersen, som har to kasketter på: Han er både formand for Knabstrup Vandværk og samtidig driftsleder i Vandfællesskabet Nordvestsjælland. Han uddyber: "Det bedste vi ved er, når pumperne kører stabilt og uden for mange udsving. Et jævnt flow og et ensartet tryk skåner rør, samlinger og installationer, ligesom det reducerer energiforbruget".   Det var netop faktorer som voksende slitage og et stigende energiforbrug, der i 2020 fik vandværkets bestyrelse til at kigge på vandværkets aldrende pumper og styringer. "Vi oplevede stadig flere udfald på anlægget og dermed stød i rørene, når vi koblede ind igen. Og det er ikke sundt i længden", forklarer Lars Pedersen med henvisning til, at trykstød slider på rør, bøjninger og anboringsbøjler, ligesom det kan løsne okker, som ender i hanerne hos forbrugerne.

center

Den rigtige frekvens
Lars Pedersen kontaktede AD Control i Slagelse, som leverer komplette systemer til at styre, overvåge og kontrollere vandforsyning. Efter en gennemgang af vandværkets installationer og et ønske hos vandværket om at fremtidssikre kapaciteten, pegede firmaet på en løsning med ACQ580-frekvensomformere fra ABB til at styre fem pumper. "Pumperne kører optimalt ved 44-46 Hz, og det kan direkte aflæses på energiforbruget. Vi sparer intet mindre end 20 % i strøm, samtidig med at det konstante tryk er skånsomt for rør, ventiler mm. Det betyder mindre vedligehold og længere levetid til glæde for vores ejere", siger Lars Pedersen. ACQ580-frekvensomformerne er født med en lang række standardparametre, som gør det nemt og enkelt at sætte dem op uden PLC-programmering. Den grundlæggende opsætning kan udføres på få minutter på en telefon eller tablet på stedet og overføres via BlueTooth. Direktør Peter Christensen fra AD Control fortæller, at intelligensen ligger i drevene og ikke som normalt i en PLC-styring: "Hver af de fem frekvensomformere styrer en pumpe, som til sammen leverer 15 m3 i timen ved et konstant tryk. Hvis master-pumpen eksempelvis når sin maksimale kapacitet, kobler styringen automatisk en af de andre pumper ind. En fieldbus står for kommunikationen mellem pumperne og sikrer en optimal alternering med pumpeskift, så alle pumper har samme driftsmønster.  Selve installationen er udført af samarbejdspartneren El-huset i Jyderup.

center

Om Knabstrup Vandværk

Knabstrup Vandværk leverer årligt 52.000 m3 vand til 530 forbrugere i Knabstrup, Nøkkentved, Bakkerup, Tvede og Mørkøv Kirkeby. Oveni leverer vandværket yderligere omkring 73.000 m3 til Vandfællesskabet Nordvestsjælland. Det er et samarbejde mellem 40 vandværker, hvoraf 13 er bundet sammen i en ringforbindelse for at skaffe drikkevand til Kalundborg. Den direkte anledning til samarbejdet er, at Kalundborg Kommune havde store problemer med at skaffe drikkevand til blandt andet storforbrugeren Novo midt i 1990’erne. Vandfællesskabet Nordvestsjælland er kontraktligt forpligtet til at levere op til 1,9 millioner m3 drikkevand til Kalundborg Forsyning.

Links

Kontakt os

Downloads

Del denne artikel

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp