Elinstallatørfirmaet HG Electric har valgt alene at benytte ABB’s Schuko-materiel i BM Byggeindustris modulbyggeri.
De modulopbyggede huse sælges ikke bare i Danmark, men også i Norge og Sverige, hvor brugen af ABB’s kontakter også anses for et kvalitetsstempel.
Fra BM Byggeindustris fabrik i Hobro køres færdige byggemoduler ud på store ladvogne og samles i Danmark, Norge eller Sverige til færdige træhuse. De op til 16 ton tunge moduler produceres efter Henry Fords samlebåndsprincipper inde i varmen på fabrikken, hvor HG Electric er leverandør på el-entreprisen i modulerne.
Tidligere blev der anvendt tre forskellige slags installationsmateriel i modulerne, men for at ensrette produktionen valgte HG Electric kun at benytte én slags materiel. Her faldt valget på ABB's Impressivo.
- Prisen var selvfølgelig et parameter, men jeg kiggede også på, at det valgte materiel skulle kunne bruges både på de danske, norske og svenske markeder. Svenskerne bliver for eksempel meget positive, når de ser, at materiellet er fra ABB, for det kender de, fortæller Carsten Nordstrøm, der er projektleder hos HG Electric, som har stor erfaring i Norge og Sverige.
HG Electric har hovedkontor i Frederikshavn og er en del af norske Hareid Group. Elinstallatørfirmaet beskæftiger 25 elektrikere og ti lærlinge.
Forskellige designserier
I entrepriserne til de enkelte lande vælger HG Electric imellem de forskellige designserier. I Danmark og Norge benyttes Impressivo-serien, mens Jussi-serien benyttes til det øvrige Skandinavien.
Europadåserne og ABB-kontakterne har den fordel, at installationen er nemmere og hurtigere at udføre for elektrikerne sammenlignet med andre fabrikater.
- Den er utrolig nem at sætte i vater, og der er meget plads til ledningerne i dåserne, da forfradåserne og afbryderne ikke fylder meget deri. Derudover er det også en fordel, at du kan have flere ledere i klemmerne uden at skulle bruge muffer. Alle herinde er glade for at montere ABB, fordi det går hurtigere, fortæller formand og kvalitetstekniker Bo Christiansen fra HG Electric.
Modulerne opføres ved, at bunden først bygges, hvorefter siderne og taget sættes på. Badeværelset produceres som et færdigt modul og løftes ind med kran på fabrikken. Undervejs trækkes kabler i rørføringen og dåser samt kontakter monteres. Det giver ifølge Carsten Nordstrøm en færdighedsgrad i elinstallationen på hele 95 pct.
- Det er fantastisk, at vi kan stå herinde i tørvejr og lave det hele færdigt, supplerer Bo Christiansen.
BM Byggeindustri laver både huse, rækkehuse og etagebyggerier. Et færdigt enfamilieshus består typisk af to til fire moduler.