ABB:s IRB 60-robot fortsätter att imponera efter 39 års tjänst

Den innovativa maskinkomponentstillverkaren Koy Coating i värmländska Sunne har en gammal trotjänare i sin maskinpark. Det är inget annat än ABB-roboten IRB 60 från 1985, en pålitlig industrirobot och en teknisk tidskapsel som arbetar dagligen med termisk sprutning.

Koy Coating, en ledande tillverkare av maskinkomponenter med över 50 års erfarenhet, levererar en helhetslösning som täcker allt från avancerad bearbetning till termisk sprutning och efterbehandling. En äkta veteran i deras produktion är ABB-roboten IRB 60, tillverkad år 1985.

Den industriella roboten IRB 60 lanserades år 1975 som en kraftfullare uppföljare till den första helelektriska roboten, IRB 6, som ABB (dåvarande ASEA) lanserade år 1974. Förkortningen IRB står för "Industrial Robot", och siffran 60 indikerar att roboten har kapacitet att lyfta upp till 60 kilo.

Hos Koy Coating utför den 39-åriga roboten dagligen termisk sprutning, en teknik där ytor beläggs med ett skyddande lager genom att smälta och spruta material på arbetsstycket.

Roboten hanterar en plasmaspruta och applicerar beläggningar på olika detaljer, vilket förbättrar deras egenskaper såsom korrosionsbeständighet, slitstyrka och yttre estetik. Automatisering av termisk sprutmålning möjliggör effektiv och precisionssäker applicering av beläggningar och resulterar i högkvalitativa och enhetliga slutprodukter.

Patrik Fredriksson, arbetande förman, delar med sig av sina observationer: "Det kommer kunder hit och är begeistrade över att roboten fortfarande rör på sig. Hon är säker, gamla Bettan!"

Beslutet att tidigt introducera robotteknologi hos Koy Coating motiverades av en omfattande order där man skulle spruta rör till ett företag i Stockholm. Eftersom böjarna var många och svåra att belägga för hand bestämdes det att en robot skulle inköpas för att garantera hög kvalitet samtidigt som produktionskapaciteten ökades.

“Vi stod och sprutade för hand innan dess, med hjälmar på huvudet och en slang med frisk luft. Det var väldigt high tech att få in en robot i fabriken,” säger Patrik Fredriksson.

Emil Carlgren, vd på Koy Coating, framhåller: "Denna robot är inte bara ett teknologiskt underverk utan också en tidskapsel. Den använder fortfarande originalmjukvara från disketter och har överlevt teknologins revolutioner genom tiderna. Det illustrerar att en investering verkligen ger avkastning över tid."

  ”Det var väldigt high tech att få in en robot i fabriken.” säger Patrik Fredriksson, arbetande förman
  • IRB 60 från 1985 går dagligen på Koy Coating
  • Emil Carlgren, VD Koy Coating
  • IRB 60 från 1985 går dagligen på Koy Coating
  • - Patrik Fredriksson, arbetande förman Koy Coating
  • Koy Coatings cell som kommer uppgraderas under 2024
  • Koy Coating använder fortfarande originalmjukvara via disketter

"Roboten har bidragit till att förbättra arbetsmiljön och öka produktiviteten eftersom den inte behöver vila på samma sätt som en människa. Dess långsiktiga hållbarhet har varit en stor tillgång för oss," säger Emil Carlgren.

”Robotens långsiktiga hållbarhet har varit en stor tillgång för oss." säger  Emil Carlgren, VD

Installationen av roboten resulterade genast i markant förkortade produktionscykeltider och en ökning av den övergripande produktionskapaciteten genom att den hanterar repetitiva uppgifter utan avbrott, och arbetsmiljön blev bättre då personalen inte behövde stå i en dammig och giftig miljö.

Detta är ett tydligt exempel på hur en robotinvestering ger långsiktig avkastning. Robotens driftsäkerhet och pålitlighet har varit av avgörande betydelse för Koy Coatings kontinuerliga produktionsframgångar.

"Vi är stolta över att ha varit tidiga med automatisering och fortsätter att vara i framkant genom att nu genomföra en omfattande moderniseringsprocess," säger Emil Carlgren.

Koy Coating har investerat i en ny sprutanläggning och en toppmodern cell som kommer att installeras under 2024. Samtidigt har de också investerat i en ny ABB- robot som kommer att ersätta IRB 60, som går i pension vid närmare 40 års ålder.

ABB Robotics 50 år

ABB Robotics firar 50 år av robotinnovation sedan lanseringen av den första helt elektriska industriroboten, IRB 6. Magnussons i Genarp var pionjärinvesterare, och denna händelse markerade början på en revolution inom industriell automation. Med över 140 års erfarenhet är ABB fortfarande en ledande expert inom robotteknologi och präglar framtiden för automatisering.

Links

Contact us

Downloads

Share this article

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp