ABB har valts ut av Electrify America för att tillhandahålla högeffektsladdare för elbilar över hela USA

ABB:s högeffektsladdare för elbilar, Terra HP, har valts ut för att användas längs de amerikanska motorvägarna i ett ambitiöst tioårsprojekt

ABB har valts ut för att tillhandahålla sina laddstationer Terra HP som en del i det största infrastrukturprojektet för elfordon som någonsin genomförts i USA.

Laddarna, som kan ladda även de största batterierna i elfordon på under 15 minuter, valdes ut för driftsättning av Electrify America, som planerar att placera ut hundratals laddstationer i och kring 17 storstadsområden och längs flera motorvägskorridorer som löper genom landet.

Att skapa ett nationellt nätverk av snabbladdstationer – elfordonens motsvarighet till bensinmackar – anses avgörande för att få ett utbrett anammande av elbilar i USA.

”Electrify America ville ha erfarna partners när man skulle driftsätta högeffektstekniker för laddning som klarar att betjäna alla batterier som finns i elfordon idag men även nästa generations stora batterier, och vi är glada att få ABB som en av våra huvudleverantörer”, säger Seth Cutler, chefstekniker på Electrify America. ”De nya laddsystemen är utformade att ge en optimal förarupplevelse – de erbjuder snabb, bekväm och tillförlitlig service när och var man än behöver det.”

”Vi är stolta över att ha blivit utvalda till detta historiska projekt med ett laddnätverk i världsklass för elbilar över hela USA", säger Greg Scheu, regionchef för ABB i Nord- och Sydamerika. ”Våra Terra HP-system säkerställer att hållbar e-mobilitet stöds med branschledande högeffektsteknik för laddning och de kommer att klara detta även i framtiden."

Den ambitiösa satsningen kommer tveklöst att snabba upp anammandet av elbilar de närmaste åren. Närmare 200 000 elbilar såldes i USA 2017. Landets laddinfrastruktur har dock inte hållit den takt som krävs för att locka till ett utbrett anammande av elfordon. Bland vissa potentiella kunder är ännu ”räckviddsoron” – oron över om de ska lyckas hitta någonstans att ladda batterierna när de är ute på vägarna – ett avskräckande argument för elfordon.

Tack vare ABB:s Terra HP slipper man den oron. Terra HP, som kan drivas i upp till 350 kW, kan öka körlängden med nästan 32 mil (200 miles) för en elbil på inte mycket mer än den tid det tar att fylla på bränsle i en konventionell bil.

Electrify Americas plan att placera ut laddare längs motorvägar med max 20 mil (120 miles) mellan varje innebär att förare kan känna sig trygga över att de alltid kan nå ända fram till sina destinationer.

ABB:s laddare Terra HP är kompatibla med både snabbladdstandarderna CCS och CHAdeMO, vilket innebär att köparna kan välja vilket elfordon man vill och känna sig trygga med att det kommer att fungera på Electrify Americas alla laddställen.

Ledande inom e-mobilitet
Som innovatör och leverantör av ett brett utbud produkter och lösningar inom hållbar e-mobilitet är det ett logiskt val för ABB att delta i satsningen Electrify America – det blir den största driftsättningen av ABB:s högeffektsladdare till dags dato.

ABB:s produktportfölj innefattar laddtekniker för elbilar, bussar och lastbilar liksom lösningar för elektrifiering av fartyg, järnväg och kabinvagnar. Och med över 6 500 snabbladdstationer med likström installerade i 60 länder är ABB den globala ledaren inom uppkopplade snabbladdare med likström.

ABB:s ledarskap inom e-mobilitet framgår också av samarbetet med Formel E, världens första helt eldrivna internationella motorsportserie som anordnas av FIA. Serien ABB FIA Formula E Championship ger en plattform för att testa relevanta elektrifierings- och digitaliseringsteknologier inom e-mobilitet. ABB och Formel E är tillsammans idealiskt positionerade för att tänja gränserna för e-mobilitet.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är pionjär med banbrytande teknik inom elektrifieringsprodukter, robotar och drivsystem, industriell automation och kraftnät. Vi betjänar kunder inom energi, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. Med över 130 år av innovation skapar ABB idag framtiden inom industriell digitalisering med två tydliga värdeerbjudanden: att transportera elektricitet från kraftverk till eluttag samt att automatisera industrier från naturresurser till färdiga produkter. Som huvudpartner till Formel E, den helt eldrivna internationella motorsportklassen hos FIA, tänjer ABB på gränserna för e-mobilitet för att bidra till en hållbar framtid. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 135 000 medarbetare. www.abb.com.

Share this article

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp