E-mobilitet för kollektivtrafik - för ett hållbart samhälle

ABB är global teknologiledare inom de snabbladdningsprodukter och -system som idag omvandlar transportsektorn till att bli mer hållbar. Hållbara transporter spelar en avgörande roll i kampen mot klimatförändringar när e-mobilitet börjar ersätta fordon som drivs med fossila bränslen och släpper ut växthusgaser som bidrar till den globala uppvärmningen.

ABB FIA Formula E Championship i Zürich är av historisk vikt och äger rum i den stad och land där ABB och föregångaren Brown Boveri har funnits ända sedan 1800-talet som pionjär inom eldriven transportverksamhet, som på den tiden började med eldrivna tåg och spårvagnar. Detta beror dels på förekomsten av vattenkraft i Schweiz och på bristen på naturligt förekommande kol och olja, vilket gjorde elektricitet till den primära bränslekällan.

På 1900-talet fortsatte ABB att förbättra prestanda och energieffektiviteten hos eltåg och bussar – man tillhandahöll traktionsomriktare och motorer, strömförsörjningssystem och, i samband med batteridrivna fordon, innovativa laddtekniker.

Jungfraujärnvägen ca. 1928
Jungfraujärnvägen ca. 1928

ABB omvandlade den del av sjöfarten som är koncentrerad till hamnar i större städer med Azipod, ett elektriskt framdrivningssystem för fartyg för öppen sjö. Azipod, som lanserades på 1990-talet, är nedsänkt under skrovet och kan roteras 360 grader för att öka manövrerbarheten, effektiviteten och utrymmet ombord. Idag förlitar sig många olika typer av fartyg på framdrivning med Azipod, inklusive kryssningsfartyg, isbrytare och isgående fraktfartyg, färjor och megajakter, hjälpfartyg till havs, forskningsfartyg, fartyg för installation av vindturbiner samt oljeborrplattformar.

ABB erbjuder också banbrytande ultrasnabb laddteknik för elbussar som laddar bussbatterier i 20-sekunders doser vid busshållplatser medan passagerarna stiger av och på, kallad TOSA. Detta är bara en av alla de olika tekniska lösningar för elbussar ABB erbjuder, vi erbjuder även OppCharge-teknik – skräddarsydda för olika typer av topografier och operatörer.

Fler banbrytande tekniklösningar finns runt om i världen i bergstrakter där ABB:s förser kabinvagnar med motorer och drivsystem så att de hålls rullande på det mest tillförlitliga och energieffektiva sättet.

Nyligen lanserade Terra HP är den snabbaste laddaren för elfordon i världen. Den kan ladda ett elbilsbatteri på 8 minuter för en räckvidd på 200 km. Idag har ABB världens största installerade bas av snabbladdare – cirka 7 000 i 60 länder med order på tusentals till.

Genom att demonstrera kraften, hastigheten och räckvidden hos batteridrivna bilar bevisar ABB FIA Formula E Championship att elbilar är försedda med en banbrytande 2000-talsteknik. I takt med det globala trycket från klimatförändringar, ekonomisk utveckling på tillväxtmarknader och ökad urbanisering krävs nya och mer miljövänliga sätt att förflytta människor och varor – och ABB:s roll som världsledande inom e-mobilitet är nu viktigare än någonsin. ABB tror på att driva världen framåt utan att förbruka jorden resurer – och har fokuserat sin FoU- och teknikexpertis på att förverkliga detta.

Share this article

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp