ABB leverer verdens raskeste plattformoppstart for Aasta Hansteen

ABB-teknologi kan gi en besparelse på 40 dager i igangkjøringsfasen.

ABB har satt seg som mål å levere verdens raskeste oppstart for Aasta Hansteen-feltet som skal produsere første gass senere i år. ABB er i siste fase av leveransen av en serie innovative ABB AbilityTM-løsninger. ABB Ability er selskapets forente, digitale tilbud på tvers av ulike bransjer med over 210 løsninger hittil.

Her taues Aasta Hansteen fra Stord til feltet (foto: Equinor).
Her taues Aasta Hansteen fra Stord til feltet (foto: Equinor).
center

Effektiviserer prosesser

Feltet byr på store utfordringer, der det ligger i Vøring-området i Norskehavet, 300 kilometer fra land og på 1300 meters dyp.

En av utfordringene ABB fikk var å gjøre den første oppstartsprosessen så rask og effektiv som mulig. For å oppnå dette reduserte ABB en serie på over 1000 manuelle operasjoner til et fåtall.

– Vi gikk gjennom oppstartsprosedyrene, identifiserte og definerte hindringer som måtte forbedres og brukte ABB Ability System 800xA styresystemsimulatoren til å gjøre en virtuell oppstart av anlegget. Ved å automatisere mye av prosessen klarte vi å redusere et komplekst sett med manuelle inngrep fra 1000 til bare 20.  Det betyr at vi er klare til å levere en veldig rask og sterkt forenklet oppstart av gassproduksjonen, sier Per Erik Holsten, leder olje- og gassvirksomheten i ABB.

Identifiserte forbedringspunkter

Selskapet registrerte 57 spesifikke forbedringer som ble implementert og verifisert. Det er anslått at dette til sammen vil redusere igangkjøringstiden med 40 dager. I tillegg ble engineeringtiden kuttet med anslagsvis 2700 timer ved bruk av ABBs 800xA-simulator med mindre feilsøking og oppretting som resultat.

ABB Ability System 800xA simulator bidrar til å redusere risiko og antall uforutsette produksjonsstopp, samtidig som sikkerhet, produktivitet og energibesparelser kan forbedres. I en simulator er kontrollsystemet er atskilt fra den fysiske prosessen og den dynamiske prosessen simuleres. ABB 800xA simulator er en sømløs utvidelse av det distribuerte kontrollsystemet (DCS) og gir sammen med en dynamisk prosessmodell en realistisk brukeropplevelse på systemets kjerneområder. Systemet er skalerbart med hensyn til størrelse, funksjonalitet og styringssystemtilkobling.

ABB er en global teknologileder innen kraftnett, elektrifiseringsprodukter, industriell automatisering og roboter og drivsystemer, med kunder innen energiforsyning, vann og avløp, industri samt transport og infrastruktur. Ved å bygge videre på over 130 års innovasjonshistorie former ABB i dag fremtiden for industriell digitalisering med to klare verditilbud: overføring av strøm fra kraftverk til strømuttak og automatisering av industrien fra naturressurser til ferdige produkter. Som hovedpartner for ABB Formel E, den helelektriske internasjonale FIA motorsportklassen, flytter ABB grensene for elektrisk transport og bidrar til en bærekraftig fremtid. ABB er til stede i mer enn 100 land og har ca. 147 000 ansatte. www.abb.no

Links

Contact us

Downloads

Share this article

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp