АББ захранва бъдещето на австралийския устойчив транспорт

АББ е избрана от Chargefox за ключов технологичен партньор и доставчик за тяхната свръхбърза зарядна мрежа. Зарядните устройства за електромобили Terra High Power на АББ ще направят възможно откриването на първата водно охлаждана зарядна станция на Австралия.

Компанията Chargefox планира да изгради подкрепена от правителството мрежа от станции за електромобили, свързваща по-големите градове в Австралия, с цел да направи пътуванията на дълги разстояния също толкова постижими за електрическите превозни средства, колкото и за захранваните с изкопаеми горива. Днес компанията откри първата си станция в Юроа, Виктория, по магистрала Hume, на около 160 км североизточно от Мелбърн.

Обектът включва две от най-технологично усъвършенстваните високоскоростни зарядни станции на АББ - Terra HP. 350-киловатовите зарядни станции Terra HP са първите с водно охлаждани кабели, които ще бъдат монтирани в Австралия и имат капацитета да осигурят до 400 км пробег за 15 минути, което ги прави най-бързите от всички останали зарядни станции, използвани към момента в цялата страна. Свръхбързата мрежа на Chargefox ще бъде разширена до общо 21 обекта, които предстои да бъдат открити преди 2020 г.

Вторият обект на Chargefox, който също ще включва две 350-киловатови зарядни станции Terra HP, се планира за района на Barnawartha North, в близост до Олбъри, и ще бъде въведен в експлоатация преди края на 2019 г. Добавянето на още две бързи зарядни станции по основния коридор между Мелбърн и областта на щата Виктория ще намали драстично времето за зареждане за шофиращите по междущатските пътища.

Франк Мулон, Управител за зарядната инфраструктура за електромобили в АББ, сподели: „АББ е горда да си сътрудничи с Chargefox и нейните партньори в това първо по рода си в Австралия новаторско начинание, и да има възможността да подпомогне разполагането на първите от новото поколение бързи зарядни станции в Азиатско-тихоокеанския регион.“

“Австралия си е поставила амбициозни цели за намаляване на въглеродните емисии. Ние се радваме, че нашата революционна зарядна технология може да помогне да се стимулира повишеното приемане на електрическите превозни средства и предимствата за околната среда в резултат от това.”

Зарядните станции Terra HP на АББ използват зарядния формат CCS, един от основните стандарти в сектора. Те могат да поддържат и стандарта за бързо зареждане CHAdeMO DC, което им дава възможност да зареждат всички електрически превозни средства на пазара днес, както и онези, които предстои скоро да бъдат пуснати официално на местния пазар.

Зарядна станция Terra HP се ползва и с предимствата на портфолиото от дигитални мрежови пакети със свързани услуги от ABB Ability™, което свързва зарядната станция с платформи за плащане и системи за интелигентни мрежи. Базираната на облак ABB AbilityTM връзка осигурява възможност и за интелигентно планиране на пътуванията, посочвайки къде ще бъде следващата спирка за презареждане.

ABB Ability™ предоставя базирана на интернет свързаност, която позволява на операторите на електрически зарядни мрежи да извършват дистанционно наблюдение, диагностициране и обновяване, онлайн плащания и енергийно управление, същевременно осигурявайки високо ниво на безопасност и достъпност на зарядната услуга.

Като новатор и доставчик на широк обхват продукти и решения в областта на устойчивата електрическа мобилност, АББ бе логичен партньор за Chargefox.

L-R Steve Amor, Решения за инфраструктура за електромобили за АББ в Австралия, Почитаемата Лили Д’Амброзия, Министър на енергетиката, околната среда и климатичните промени, Дейвид Съливан, Управител на дивизия „Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане” за АББ Австралия и Евън Бийвър, Управител по оборудване за зареждане в Chargefox
L-R Steve Amor, Решения за инфраструктура за електромобили за АББ в Австралия, Почитаемата Лили Д’Амброзия, Министър на енергетиката, околната среда и климатичните промени, Дейвид Съливан, Управител на дивизия „Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане” за АББ Австралия и Евън Бийвър, Управител по оборудване за зареждане в Chargefox

“Когато избирахме хардуера за първите свръхбързи обекти за зареждане на Chargefox, ние всъщност търсехме решение, което да е устойчиво, лесно за инсталиране и отговарящо на изискванията на съответните органи," сподели Евън Бийвър, Управител оборудване за зареждане за Chargefox. "Продуктовото решение за бързо зареждане Terra HP на АББ отговори на тези условия, плюс добавеното предимство на факта, че оборудването на АББ е добре познато и се ползва с доверието на мрежовите оператори.“

“АББ е в челните редици на технологиите за електрически превозни средства със зарядните си станции Terra HP, походящи за всички видове електрически превозни средства на пазара днес. Уверени сме, че тази технология ще ни гарантира и че сме готови за бъдещето в процеса на разрастване на пазара на електрическата мобилност. Изключително се вълнуваме да разположим първите зарядни станции с подобна мощност в Австралия и очакваме с нетърпение нашите клиенти да споделят отзиви за опита си в тези първи два обекта.”

В качеството си на световен лидер в инфраструктурата за електрически превозни средства, АББ предлага пълната гама зарядни решения за електрически автомобили, електрически и хибридни автобуси, както и решения за електрификация на кораби и железопътни линии. АББ навлезе на пазара на зареждането на електрически превозни средства през 2010 г. и днес вече разполага с бързо разрастваща се глобална база инсталирани мощности от 8 000 DC зарядни станции на АББ, включително високомощни зарядни станции до 350 kW, монтирани в 68 държави – повече зарядни устройства от всеки друг производител.

Списание Fortune наскоро класира АББ на 8 място в своя списък от компании, които „променят света”, заради откритията и постиженията на компанията в електрическата мобилност и зареждането на електрически превозни средства.

Като страна, подписала Парижкото споразумение за промените в климата, Австралия си е поставила цел да намали въглеродните емисии с 26% до 2030 г. При ръст от 1.7 %, австралийското население се увеличава с двойно по-големи темпове от САЩ и Обединеното кралство. Това означава, че 407 000 души годишно се включват в австралийската транспортна система, която понастоящем разчита на скъпоструващ внос на петрол. Ако Австралия успее да се адаптира към захранвана с електричество система за мобилност, до 2030 г. тя може да елиминира 16 милиона барела вносен петрол годишно, според проучване, проведено от Съвета за електрически превозни средства (Electric Vehicle Council - EVC).

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 130-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация с две предложения с ясна стойност: довеждане на електричество от която и да е електроцентрала до който и да е електрически контакт, и автоматизиране на всички промишлени отрасли от естествени ресурси до завършени продукти. В качеството си на основен партньор на Формула Е, изцяло електрическият международен клас моторни спортове на FIA, АББ продължава да тласка границите на електическата мобилност отвъд възможното, допринасяйки за едно по-устойчиво бъдеще. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 147 000 служители.  www.abb.com

Links

Contact us

Downloads

Share this article

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp