Svjetski rekord za najduži putnički vlak na svijetu

Svjetski rekord za najduži putnički vlak na svijetu

Elektrifikacija željeznice za održivi transport

Krajem listopada, Rhaetian Railway (RhB) u Švicarskoj postavila je novi rekord u vožnji najdužeg putničkog vlaka na svijetu, uz podršku svog dugogodišnjeg tehnološkog partnera ABB-a. Rekordni putnički vlak sa 100 vagona, 4550 sjedala i ukupnom težinom od 2990 tona prešao je put od 24 km kroz švicarske Alpe, s visinskom promjenom od 790 m, za 45 minuta.
ABB-ov najnoviji vučni pretvarač osigurao je 1,6 MW snage svakoj od 25 jedinica vlaka koje pokreću vlak. Tijekom pokušaja postavljanja svjetskog rekorda na krajnjoj stanici predstavljena je maketa željeznice duga 80 m.

RhB se više od 100 godina oslanjao na ABB tehnologiju za elektrifikaciju svojih tračnica i voznog parka. “Capricorn” Stadler vlakova, opremljeni najnovijim ABB-ovim vučnim pretvaračima Bordline, koji su energetski učinkoviti tako da RhB uštedi oko 900 MWh godišnje, što je dovoljno za napajanje 200 švicarskih kućanstava.

Dodatno, RhB uključuje ABB-ovo rješenje sa suhim transformatorom i sustavom za punjenje baterija kao sastavnim dijelovima njihovog voznog parka.

Švicarska željeznička mreža dugačka je oko 5 500 km i 100% je elektrificirana. Kao jedina europska zemlja u kojoj su sve željezničke pruge elektrificirane, Švicarska je predvodnik energetski učinkovitih i ekološki prihvatljivih željezničkih usluga na kontinentu, a ABB je predvodnik u pružanju tehnologije i rješenja.

Links

Contact us

Downloads

Share this article

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp