* Photo copyright: Dieter Wuschanski / The Chemnitz Theatres
Ένα από τα περισσότερο φημισμένα πολιτιστικά ιδρύματα της Γερμανίας, η Όπερα του Κέμνιτς πρωτολειτούργησε το 1909. Υπέστη καταστροφές κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξε ξανά το 1951. Μετά από εργασίες ριζικής ανακαίνισης στο κτίριο το 1992, η Όπερα του Κέμνιτς θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα θέατρα της Ευρώπης. Πρόσφατα ο χώρος ανανεώθηκε ακόμα περισσότερο, με τη βελτίωση των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού για τις 180 περίπου παραστάσεις που διεξάγονται κάθε χρόνο, και την ταυτόχρονη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης καταφέρνοντας έτσι να ανταποκριθεί στις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές.
Στο απόγειο της ενεργειακής αποδοτικότητας
Η κύρια αίθουσα της όπερας καθώς και το θέατρο εκσυγχρονίστηκαν πλήρως στο πλαίσιο της συμφωνίας για εξοικονόμηση ενέργειας μεταξύ της πόλης του Κέμνιτς, του θεάτρου και του εργολάβου WISAG Energiemanagement. Το έργο κάλυψε τον εξοπλισμό εξαερισμού και κλιματισμού, τα συστήματα ζεστού νερού και τον φωτισμό.
Ένα σύστημα αυτοματισμού ABB που εγκαταστάθηκε το 2015 παρέχει βελτιστοποίηση στον έλεγχο και τη διαχείριση ενέργειας για τον εξοπλισμό HVAC (θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός) και το κύκλωμα ζεστού νερού. Το σύστημα περιλαμβάνει τρεις Προγραμματιζόμενους Λογικούς Ελεγκτές ABB AC500 (PLCs), καθώς και δύο εξειδικευμένους ρυθμιστές στροφών HVAC χαμηλής τάσης ACH550, μαζί με ασφάλειες και ρελέ.
Εξειδικευμένοι HVAC ρυθμιστές στροφών μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 50%
Δύο PLCs εκτελούν τις λειτουργίες ελέγχου στην αίθουσα της όπερας επεξεργαζόμενοι εκατοντάδες I / Os (εισόδους / εξόδους) από άλλες μονάδες ελέγχου, υποσταθμούς καθώς και από τους ρυθμιστές στροφών. Ένα άλλο PLC είναι εγκατεστημένο στο θέατρο. Η επικοινωνία μεταξύ των ελεγκτών στην αίθουσα της όπερας και στο θέατρο γίνεται από μία κεντρική μονάδα η οποία συλλέγει τις πληροφορίες, τις αξιολογεί και μεταδίδει τις κατάλληλες εντολές στους σχετικούς πίνακες και στο σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου κτιρίων.
Η κεντρική μονάδα επικοινωνεί επίσης με τους δύο εξειδικευμένους ABB HVAC ρυθμιστές στροφών που είναι ενσωματωμένοι στο σύστημα κτιριακού αυτοματισμού, οι οποίοι ελέγχουν τις αντλίες στον σταθμό τηλεθέρμανσης. Αντί να απαιτούν από τους ηλεκτρικούς κινητήρες που κινούν τις αντλίες να λειτουργούν συνεχώς σε πλήρη ταχύτητα, οι ρυθμιστές στροφών επιτυγχάνουν τον ομαλό έλεγχο της ταχύτητας με βάση την πραγματική ζήτηση. Η μείωση της ταχύτητας του κινητήρα κατά 20% μειώνει την απαιτούμενη ισχύ έως και 50%. Συνήθως, οι μονάδες ABB HVAC προσφέρουν απόσβεση της επένδυσης μέσα σε λίγους μήνες, αποκλειστικά και μόνο από την εξοικονόμηση ενέργειας.
Μια δεύτερη κεντρική μονάδα ελέγχει τη θέρμανση, καθώς και τα μεγάλα και σύνθετα συστήματα εξαερισμού της όπερας. Το περιβάλλον ρυθμίζεται ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, τις εσωτερικές συνθήκες και διάφορα προγράμματα χρονοδιακοπής.
Σύμφωνα με τον Jens Israel, η Project Manager τεχνολογίας I & C στην WISAG Energiemanagement: «Το επίπεδο διαχείρισης, ευελιξίας και ευχρηστίας που προσφέρει ο συνδυασμός των PLCs και των ρυθμιστών στροφών HVAC της ABB είναι το κλειδί για τον αποτελεσματικό έλεγχο του κλίματος στην Όπερα του Κέμνιτς».
Ο Moritz Vogel, μηχανικός στην Όπερα, επιβεβαιώνει: «Ο χειρισμός των PLCs και των ρυθμιστών στροφών είναι πολύ καλός, το περιβάλλον διεπαφής με τον χρήστη ιδιαίτερα φιλικό και πολύ εύκολη η δυνατότητα προσθήκης νεών λειτουργιών».
* Photo copyright: Dieter Wuschanski / The Chemnitz Theatres