Η ABB προπορεύεται στον Κανονισμό Ecodesign

Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ecodesign 2019/1781 τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2019. Ο κανονισμός αυτός θέτει νέες απαιτήσεις από το 2021 και μετά για την ενεργειακή απόδοση ενός διευρυμένου φάσματος κινητήρων χαμηλής τάσης. Για πρώτη φορά περιλαμβάνονται επίσης ρυθμιστές στροφών μεταβλητής ταχύτητας (VSD).

center

Ο στόχος είναι να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τον περιορισμό της μέσης παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5°C. Ο Hannu Vaananen, Επικεφαλής Δημοσίων Υποθέσεων στον Τομέα Κινητήρων και Γεννητριών της ΑΒΒ, μοιράζεται μερικές πληροφορίες σχετικά με το τι σημαίνει αυτός ο κανονισμός για τους βιομηχανικούς ηλεκτροκινητήρες.

Οι λεπτομέρειες

Η τελευταία εφαρμογή Ecodesign ισχύει για επαγωγικούς ηλεκτροκινητήρες εναλλασσόμενου ρεύματος, χαμηλής τάσης, κάτω των 1.000 V AC καθώς και σε ρυθμιστές στροφών (VSD). Ενώ ορίζει αυστηρότερες ελάχιστες αποδόσεις, ο κανονισμός επεκτείνει επίσης το φάσμα εφαρμογής σε τριφασικούς ηλεκτροκινητήρες από 0,12 έως 1.000 kilowatt (kW). Το ίδιο εύρος ισχύος ισχύει και για τους ρυθμιστές στροφών.

Ο κανονισμός αφορά μόνο στο βαθμό απόδοσης συμβατικών ρυθμιστών στροφών με ανορθωτή με διόδους. Για να μεγιστοποιηθεί η εξοικονόμηση σε επίπεδο συστήματος, έχουν αποκλειστεί οι ρυθμιστές στροφών με δυνατότητα επιστροφής ενέργειας στο δίκτυο (regeneration), καθώς και αυτοί των χαμηλών αρμονικών. Από την πλευρά των ηλεκτροκινητήρων, το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού περιλαμβάνει πλέον και τους Ex κινητήρες, καθώς και κινητήρες με φρένο.

Ο κανονισμός θα εφαρμοστεί σε δύο στάδια με το πρώτο να ξεκινά την 1η Ιουλίου 2021. Το δεύτερο στάδιο, το οποίο επεκτείνει περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής και αυξάνει τις απαιτήσεις για κινητήρες, ξεκινά δύο χρόνια αργότερα, την 1η Ιουλίου 2023. Τότε η ενεργειακή κλάση κινητήρων Super-premium-efficiency (IE4) θα καταστεί υποχρεωτική για τριφασικούς κινητήρες με 2, 4 ή 6 πόλους μεταξύ 75-200 kW.

Τι είναι σημαντικό για τη βιομηχανία;

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), οι ηλεκτροκινητήρες αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι βιομηχανικοί κινητήρες αντιπροσωπεύουν το 30%. Ο φωτισμός, ένας πολύ πιο γνωστός "συνήθης ύποπτος", αντιπροσωπεύει μόλις το 19%. Η χρήση ηλεκτρικών κινητήρων που προσφέρουν τα υψηλότερα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης, μπορεί επομένως να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη συγκράτηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών CO2.

Πώς βοηθά η ABB αυτήν την πολύ σημαντική πρωτοβουλία;

Έχουμε ήδη φροντίσει να εναρμονιστούμε πλήρως με τον νέο κανονισμό, καθώς μπορούμε ήδη να παρέχουμε στους πελάτες μας κινητήρες που συμμορφώνονται με το νέο κανονισμό. Αυτό ισχύει επίσης για τους ρυθμιστές στροφών - συμπεριλαμβανομένων των σειρών ACS880, ACH580, ACQ580, ACS580, ACS480 και ACS380 - καθώς και για τύπους κινητήρων που είχαν σε προηγούμενους κανονισμούς εξαιρεθεί, όπως κινητήρες Ex, κινητήρες Totally Enclosed Air Over (TEAO) και κινητήρες για δίκτυα 60 Hz. Οι πελάτες μπορούν επομένως να αγοράσουν τα προϊόντα μας με πλήρη εμπιστοσύνη και σιγουριά ότι θα πληρούν όλες τις ενεργειακές απαιτήσεις που αφορούν τον κανονισμό Ecodesign.

Ένας από τους πιο προσιτούς και αποτελεσματικούς τρόπους για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, είναι η χρήση ρυθμιστών στροφών (VSD) σε συνδυασμό με κινητήρες υψηλής απόδοσης. Οι ρυθμιστές στροφών της ΑΒΒ μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 30% έως και 50% ρυθμίζοντας για παράδειγμα, την ταχύτητα του κινητήρα μιας αντλίας ή ενός ανεμιστήρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κατανάλωση μπορεί να μειωθεί ακόμη και κατά 90%.

Σε ότι αφορά σε νέους κανονισμούς, είναι ουσιώδες να είναι κανείς πρωτοπόρος καθώς έτσι εξασφαλίζεται πως οι πελάτες αποκτούν προϊόντα που μελλοντικώς είναι αποδεκτά και συμβατά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, κατά μέσο όρο, ένα έργο μπορεί να χρειαστεί τρία χρόνια για να περάσει από τη φάση σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης.

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την εξοικονόμηση χρημάτων ταυτόχρονα. Γι' αυτό συνεργαζόμαστε στενά με τους αρμόδιους φορείς και παρακολουθούμε από κοντά και ενεργά τις ενέργειές τους, που σχετίζονται με τη θέσπιση νέων κανονισμών, ώστε να επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής τους σε ευρύτερο φάσμα κινητήρων και συστημάτων ρύθμισης ταχύτητας. Η δέσμευσή μας δεν είναι μόνο προς τους πελάτες μας, αλλά και προς ένα πιο πράσινο και βιώσιμο κόσμο.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Επικοινωνήστε μαζί μας

Διαθέσιμα αρχεία

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp