Διεθνής βιομηχανία αγροτικών προϊόντων μειώνει το χρόνο διακοπής λειτουργίας των κινητήρων της με τους έξυπνους αισθητήρες της ABB

Η κορυφαία βιομηχανία αγροτικών προϊόντων Olam International επέλεξε τη σειρά ABB Ability™ Smart Sensor για την ψηφιοποίηση των λειτουργιών της, τοποθετώντας τον έξυπνο αισθητήρα μικρού μεγέθους σε ορισμένα από τα εργοστάσια της εταιρείας για την απομακρυσμένη παρακολούθηση των κινητήρων χαμηλής τάσης

Η Olam International προμηθεύει με τρόφιμα και βιομηχανικές πρώτες ύλες, όπως ξηρούς καρπούς, σιτηρά, καφέ, βαμβάκι και καουτσούκ, τουλάχιστον 22.000 πελάτες σε όλον τον κόσμο. Η εταιρεία χρησιμοποιεί εκατοντάδες κινητήρες, οι οποίοι διασφαλίζουν τη διαρκή κίνηση των προϊόντων της στους ιμάντες παραγωγής και άλλο εξοπλισμό.

Η Olam διαθέτει περίπου 30.000 κινητήρες σε 70 εργοστάσια παγκοσμίως και κάθε γραμμή παραγωγής στα εργοστάσιά της μπορεί να χρησιμοποιεί εκατοντάδες κινητήρες. Πολύ συχνά αυτοί οι κινητήρες βρίσκονται σε διαρκή λειτουργία, επομένως η αξιοπιστία και η απόδοσή τους είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της διαδικασίας παραγωγής. Αυτές οι απαιτητικές συνθήκες χρήσης ενδέχεται να προκαλέσουν φθορά και καταπόνηση, με αποτέλεσμα ο εξοπλισμός να χρειάζεται τακτικές εργασίες συντήρησης, ώστε να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Μια πιθανή βλάβη σε κάποιον κινητήρα μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή ή να προκαλέσει την απρογραμμάτιστη διακοπή της λειτουργίας του συστήματος, με σημαντικό οικονομικό κόστος.

Μέχρι πρόσφατα, η παρακολούθηση των κινητήρων ήταν μια χειροκίνητη διαδικασία, με μεγάλες απαιτήσεις σε χρόνο και υπολογίσιμο κόστος εργασίας. Η Olam χρησιμοποίησε δοκιμαστικά τους ABB Ability™ Smart Sensors για κινητήρες στο εργοστάσιο κακάο της στη Σιγκαπούρη και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στη μονάδα επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων της στη Μαλαισία. Τον τελευταίο καιρό, η Olam έχει εγκαταστήσει επιπλέον έξυπνους αισθητήρες στη μονάδα επεξεργασίας ζάχαρης της εταιρείας που βρίσκεται στην κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας. Η Olam έχει επενδύσει σε σχεδόν 100 έξυπνους αισθητήρες για τις μονάδες παραγωγής της σε όλη την Ασία.

«Η Olam πρωτοπορεί στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και προσφέρει στους υπευθύνους των εργοστασίων της τη δυνατότητα να βελτιστοποιούν τις διαδικασίες παραγωγής με ψηφιακά μέσα, όπως έξυπνους αισθητήρες, cloud computing και προγνωστικά analytics», δηλώνει ο Sami Atiya, President of ABB’s Robotics and Motion Division. «Αυτές οι τεχνολογίες διασφαλίζουν ότι οι γραμμές παραγωγής λειτουργούν διαρκώς, αξιόπιστα και με ασφάλεια, με σημαντικά λιγότερο χρόνο εκτός λειτουργίας, έκτακτο ή προγραμματισμένο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, όπου η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι κρίσιμης σημασίας και ο εξοπλισμός παραγωγής πρέπει να είναι απαλλαγμένος από μολυσματικούς παράγοντες».

Ο ABB Ability™ Smart Sensor είναι ιδανικός για τον κλάδο τροφίμων και ποτών, καθώς επιτρέπει τη διαρκή παρακολούθηση και έλεγχο της κατάστασης των κινητήρων μέσω εφαρμογής για smartphone ή web portal. Οι αισθητήρες παρακολουθούν τη λειτουργία των κινητήρων εξ αποστάσεως και επιτρέπουν την προληπτική συντήρηση, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο που τα συστήματα παραμένουν εκτός λειτουργίας και επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού. Οι συσκευές είναι εξαιρετικά εύκολες στην τοποθέτηση και χρήση, καθώς τοποθετούνται απευθείας στον κινητήρα, χωρίς καλωδίωση ή επιπλέον μηχανισμούς.

«Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στο συγκεκριμένο αισθητήρα είναι η ευκολία χρήσης του. Μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιονδήποτε τύπο κινητήρα και μεταδίδει δεδομένα μέσω Bluetooth. Έχει χαμηλό συνολικό κόστος λειτουργίας και αυτό τον καθιστά βιώσιμη επιλογή, ακόμα και για εφαρμογές μεγάλης κλίμακας», δηλώνει ο Ravi Yadav, Vice President and Regional Engineering Head, Asia Pasific στην Olam International Limited. Η πρόληψη και η αποτροπή έστω και μίας βλάβης σε κινητήρα αρκεί για να αποσβέσει το κόστος της επένδυσης της Olam σε έξυπνους αισθητήρες σε πολλά από τα εργοστάσιά της.

Κατά την εγκατάσταση των έξυπνων αισθητήρων στη μονάδα επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων της Olam στη Μαλαισία, ένας από τους αισθητήρες εντόπισε αμέσως ένα πρόβλημα, υποδεικνύοντας ότι ένας από τους κινητήρες παρουσίαζε δονήσεις εντονότερες από το κανονικό. Τα δεδομένα που μετέδωσε ο αισθητήρας έδειξαν ότι τα επίπεδα δονήσεων του κινητήρα ήταν σε επίπεδα συναγερμού και πολύ σύντομα έφτασαν στο ανώτατο αποδεκτό όριο. Με τη βοήθεια αυτών των δεδομένων, η Olam ήταν σε θέση να αντικαταστήσει τον ελαττωματικό κινητήρα με ομαλό, προγραμματισμένο τρόπο. Ο αισθητήρας μεταφέρθηκε στο νέο κινητήρα και έδειξε ότι τα επίπεδα δονήσεων του νέου κινητήρα ήταν κανονικά.

«Οι μονάδες παραγωγής μας δεν δυσκολεύονται καθόλου να αντικαταστήσουν τα προηγούμενα συστήματα παρακολούθησης με ψηφιακούς αισθητήρες απομακρυσμένης παρακολούθησης, γιατί τους επιτρέπουν να αποφεύγουν πιθανές διακοπές λειτουργίας και αναβαθμίζουν την αξιοπιστία του εξοπλισμού», δηλώνει ο κ. Yadav και προσθέτει: «Το αναμενόμενο αποτέλεσμα έκανε πολύ πιο εύκολη τη διαδικασία προσαρμογής».

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Επικοινωνήστε μαζί μας

Διαθέσιμα αρχεία

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp