Kokonaisvaltainen näkemys energiatehokkuudesta

Kokonaisvaltainen näkemys energiatehokkuudesta

Maailmamme energiankulutusta voidaan vähentää kahdella tapaa – te-kemällä vähemmän tai tekemällä tehokkaammin.

Kun maailman väestöluku jatkaa kasvuaan ja ilmastonmuutos etenee, tekemällä tehokkaammin on ainoa kestävä vaihtoehto. Teknologialla on tässä valtava merkitys.

Suomessa teolliseen moottori- ja taajuusmuuttajateknologiaan on satsattu merkittävästi. Täällä uusimpien ajatusten demonstrointi ja pilotointi ovat maailman huippua. ABB on ollut mukana kehittämässä alan energiatehokkaimpia ratkaisuja, kuten reluktanssi- ja kestomagneettimoottoreita, pienihäviöisiä komponenttiteknologioita ja topologioita.

Mutta energiatehokkaat laitteet eivät yksistään riitä, vaan tarvitaan kokonaisvaltainen näkemys. Teknologian rooli ylettyy läpi koko prosessin elinkaaren – suunnittelusta, mallinnuksesta ja mitoituksesta prosessien optimoituun ajoon ja ohjaukseen.

Vaikka yrityksessä olisi alan parhaat laitteet käytössä, mutta esimerkiksi mitoitus, kytkentätaajuudet, moottorisäädöt ja sovellusohjaukset eivät ole kohdillaan, voi energiatehokkuus kärsiä huomattavasti. Suunnitteluvaihe on siis energiatehokkuuden kannalta merkittävä.

Yleistyvä teollinen tekoäly voi auttaa ottamaan kaiken irti tuotantoprosessista, ja digitaaliset työkalut ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämpiä.

Kun osataan mitoittaa ja valita komponentit oikein alusta lähtien, vältetään turha ylimitoittaminen, ja säästetään luonnonvaroja. Energiatehokkuutta pitäisi siis ajatella laitteiden elinkaaren yli.

Paikanna ja hyödynnä toimintanne piilopotentiaali entistä tehokkaammin. Erinomainen ensiaskel on lähtötilanteen kartoitus. Ole yhteydessä meihin. Katsotaan yhdessä, kuinka voisimme auttaa teitä parantamaan energiatehokkuutta jo tänään.

ABB:n maaliskuussa 2021 käynnistämä Energy Efficiency Movement kokoaa yhteen ekosysteemin, joka nopeuttaa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tähtääviä toimia. Aloitteen tavoitteena on ilmastonmuutoksen torjuminen tietoisuutta lisäämällä ja kannustamalla toimiin energiankulutuksen ja hiilipäästöjen vähentämiseksi. Tutustu ja liity mukaan!

Tietoja kirjoittajasta: Matti Kauhanen

right

Työskentelen ABB Oy:n teknologiajohtajana, globaalin Motion-liiketoiminta-alueen teknologia- ja tuotekehityksen organisaatiossa. Työurani ABB:ssä alkoi vuonna 1984 ja olen keskittynyt siitä lähtien pääsääntöisesti sähkökäyttötuotteisiin ja järjestelmiin. Peruskoulutukseltani olen sähkötekniikan diplomi-insinööri ja minulle on myönnetty kunniatohtorin arvonimi Aalto-yliopistosta. Työssäni minua motivoi löytää uusia energiatekniikan ja digitalisaation innovatiivisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat tulevaisuudessa nykyistäkin energiatehokkaammat tuotteet ja palvelut.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp