Kuvittele asunto, jossa kaikki toimii äänen tai kosketuksen voimasta. Voit ohjata toimintoja puhelimestasi tai ulkoistaa toimintoja läheisellesi. Kaikki on räätälöitävissä.
Tämä ei ole kaukaista utopiaa vaan lahtelainen prototyyppi älykkäästä palveluasumisen konseptista. Apila-asuntojen kohteessa Ahtialan kaupunginosassa on yhteensä kolme hirsirakenteista taloa, joissa jokaisessa on neljä 50 m² asuntoa. Kyseessä ei ole seniorikohde vaan tavallinen taloyhtiö.
”Halusimme rakentaa luonnonarvojen mukaisen, esteettömän ja optimoidun älytalon. Halusimme myös silmälle tietynlaista rauhaa eli tässä yhdistyy äly ja ilo”, sanailee Apila-asuntojen vastuuhenkilö Sami Pesonen.
Älykäs ohjaus on ABB:n KNX-ohjauksen ansiota. ”Palvelutaloihin on mennyt samanlaista tekniikkaa, mutta ei näin kattavasti. Tässä kokonaisuudessa on otettu kaikki hyöty irti automaatiosta”, sanoo ABB:n aluemyyntipäällikkö Olli Puurtinen.
Automaatio keskiössä
Kun asukas tulee kotiovelle, sen voi avata ääniohjauksella. Asuntoon astuessa kotona-tila kytkeytyy päälle. Etukäteen ohjelmoitu valaistus syttyy ja lämmitys ja ilmastointi tehostuvat, liiketunnistimet ja sähköpistokkeet aktivoituvat. Energianseuranta on myös huomioitu kohteessa. Jos esimerkiksi asukkaalta unohtuu vaikkapa vesihana valumaan, lähtee hälytys läheiselle tai huoltoyhtiölle. ”Kotona-tila voidaan myös ohjelmoida siten, että jos asukas on kotona, mutta asunnossa ei olekaan normaalia liikettä, lähtee hälytys”, Puurtinen kuvailee.
Myös ilmanvaihtolaitteet on liitetty järjestelmään. Ilmastointi tehostuu automaattisesti, jos asunnossa on normaalia enemmän ihmisiä eli hiilidioksidin taso nousee tai lämpötila nousee. ”Tavoitteenamme on, että asukas tuntisi mahdollisimman vähän mitään, mitä älytalossa tapahtuu. Silloin talo toimii optimaalisesti”, Pesonen kertoo.
Kaikki räätälöitävissä
Huoneistoissa on kosketusnäyttöinen ohjauspaneeli, josta ominaisuuksia voi säätää tai ohjelmoida. Asunnon kaikkia toimintoja pystyy ohjaamaan myös älypuhelimella Applen Home Kit tai Google Assistant -ohjelmilla, joiden kautta myös puheohjaus aktivoidaan. ”Toimintoja pystyy muokkaamaan helposti, ja asukas pystyy luomaan omanlaisiaan tilanteita”, Puurtinen kertoo.
Vanhemmat ei-diginatiivit tarvitsevat ohjelmointiin ehkä vähän sukulaisten apua eikä kaikkia ominaisuuksia välttämättä edes oteta heti käyttöön. ”Saatamme olla nyt vähän aikaamme edellä, mutta sitten kun on oikea aika, me olemme jo vähän pidemmällä”, Pesonen uskoo.
Satsaus energiatehokkuuteen
ABB:n asennustarvikkeet ja kalusteet tulevat Porvoon hiilineutraalilta tehtaalta. Älykäs automaatio tuo myös energiatehokkuutta. Silloin kun asukas ei ole kotona, lämpötila pudotetaan ekotilaan eli minimikuormitukseen vaikkapa loman aikana. Taloyhtiön energianlähteenä on maalämpö ja aurinkopaneelit ja lisäksi varaavat paksut lattiat ja optimoitu energiankulutus tukevat energiatehokkuutta. Myös sadevesi otetaan talteen ja kierrätetään.
Automaation ansiosta tiedetään, kuka on yrittänyt tavoitella asukasta. Aina kun joku painaa ovikelloa, ovipuhelinjärjestelmän kamera ottaa kävijästä kuvan, joka välittyy puhelimeen. Kuvamuistista pystyy vielä jälkeenpäin tarkistamaan, kuka ovella on käynyt. Näin vältytään epäselvyyksiltä vaikkapa kotihoidon käyntien suhteen.
Tulevaisuuden asunto
Pesosen mukaan suunnitteluvaiheessa potentiaalinen asukas oli 60-vuotias, vähän rollaattoria käyttävä henkilö, jolla saattaa olla joku sairaus, ja joka kulkee ehkä jossain vaiheessa pyörätuolilla. ”Moni ikäihminen siirtyy suoraan omakotitalosta palvelutaloon, mutta Apila-talot mahdollistavat pidemmän itsenäisen, esteettömän elämän”, hän kuvailee.
Visio ei täysin toteutunut, sillä asuntoihin on juuri muuttanut yksineläviä, pariskuntia, sekä perhe, jossa on kaksi pientä lasta. ”Heille ei löytynyt muuta asuntoa, joka olisi sisäilmaltaan näin hyvä”, Pesonen kehaisee.