Työkoneiden sähköistys onnistuu yhteistyöllä

Työkoneiden sähköistys onnistuu yhteistyöllä

Lyönti- ja porapaalutuskoneita valmistava Junttan on edelläkävijä työkoneiden sähköistämisessä. Oikean kumppaniverkoston avulla myös pienet konevalmistajat pystyvät kilpailemaan maailmanmarkkinoilla.

Vuonna 2021 kuopiolainen konevalmistaja Junttan lanseerasi maailman ensimmäisen sähkökäyttöisen paalutuskoneen. Elettiin sähköistyshypen alkuaikaa, ja Junttanilla seurattiin vahvasti megatrendejä ja kannustettiin vastuullisuuteen. ”Alkusysäyksen sähköistämisprojektille varmisti asiakas, joka halusi olla edelläkävijä näissä tuotteissa”, kertoo Junttanin tuotejohtaja Tomi Voutilainen.

Junttan onkin kokoonsa nähden aikaansa edellä myös kansainvälisessä mittakaavassa, ei pelkästään Suomessa. ”Vaikka olemmekin pieni valmistaja, haluamme olla teknologisesti etukentässä, jotta siinä vaiheessa, kun sähköistyksestä tulee valtavirtaa, emme ole enää lähtötelineissä”, Voutilainen kuvailee.

Junttanin akkukäyttöinen paalutuskone ladataan samalla tavalla kuin sähköautotkin.
Kuva: Junttan Oy
Junttanin akkukäyttöinen paalutuskone ladataan samalla tavalla kuin sähköautotkin. Kuva: Junttan Oy
right
”Projektimme on huippuesimerkki siitä, miten suomalaisella verkostolla saadaan todella hieno lopputulos.”  Heikki Hakala, teknologiajohtaja, Hevtec

Yhteistyöverkosto auttoi menestymään

Kun konetta ryhdyttiin kehittämään suoraan yhteistyössä asiakkaan kanssa, Juntttanin piti saada yhteistyöverkosto kasaan nopealla aikataululla. Järjestelmäkumppaniksi valikoitui Vantaalla toimiva sähköistämiseen erikoistunut pitkän linjan toimija Hevtec, joka vastasi kokonaisvaltaisesti sähköisen voimalinjan ohjauksesta ja sähkösuunnittelusta sekä neuvoi komponenttien valinnassa. ”Halusimme luotettavia, varmoja ja valmiita komponentteja nopealla aikataululla. Siksi niitä tilattiin ABB:lta”, tiivistää Junttanin operatiivinen projektipäällikkö Sami Martikainen.

Hevtecin teknologiajohtaja/CTO Heikki Hakalan mukaan projektissa keskusteltiin avoimesti kaikista haasteista ja vaatimuksista. “Meillä on syvällinen osaaminen ja ymmärrys itse komponenteista, kun taas konevalmistajat tuntevat oman sovelluksensa tarkasti. Hevtecin erikoissaamista on näiden elementtien yhdistäminen: selvitämme konevalmistajilta, mitä he oikeasti tarvitsevat, ja suosittelemme sitten heille sopivia komponentteja.”

”Yhteistyössä on tärkeää, että ymmärtää loppuasiakastarpeen, ja voi tuoda sellaiset komponentit koneeseen, jotka parhaalla mahdollisella tavalla auttavat konevalmistajaa”, ABB:n tuotepäällikkö Pekka Mattila komppaa.

Sähköisestä työkoneesta on vähemmän haittaa työskentely-ympäristölle: se ei tuota päästöjä, ja on paljon hiljaisempi kuin diesel-käyttöinen kone.
Kuva: Junttan Oy
Sähköisestä työkoneesta on vähemmän haittaa työskentely-ympäristölle: se ei tuota päästöjä, ja on paljon hiljaisempi kuin diesel-käyttöinen kone. Kuva: Junttan Oy
center

Sähköistetyn koneen hyödyt

Sähköllä toimivalla työkoneella on monia etuja: se ei tuota CO2-päästöjä, on huoltovapaampi ja käyttäjäystävällisempi sekä hiljaisempi käyttää. ”Akkukäyttöinen kone on paikallisesti päästötön ratkaisu tulevaisuuden päästöttömille työmaille. Meille positiivinen yllätys oli, miten hiljainen se on verrattuna dieselkäyttöiseen koneeseen. Se on tietysti lähiympäristölle hyvä asia”, Voutilainen sanoo.

Koneen operaattorille sähköisyys tarkoittaa sitä, että koneesta ei ”puutu vääntöä” koska voima tulee välittömästi sähköisestä voimalinjasta. ”Sähköisen koneen käytettävyys on lähtökohtaisesti parempi, koska sillä on parempi säädettävyys ja tehon tuotto”, Hakala painottaa.

Koneen lataus on yritetty tehdä mahdollisimman helpoksi ja niin joustavaksi, että se on käytännössä sama kuin sähköautoilla. ”Se ei ole ufo työmaalla, vaan helposti lähestyttävä laite”, Voutilainen kuvailee.

Avoin ekosysteemi

Junttanille oli tärkeää myös luoda sähköistykseen avoin ekosysteemi, jossa komponentteja on mahdollisuus varioida joustavasti. ”Yritämme olla mahdollisimman ketterä toimija. Meidän ja asiakkaidemme etu on, että jos jonkun komponentin valmistus loppuu, monen vuoden työ ei mene roskiin, vaan voimme vikkelästi kartoittaa komponentin tarpeen ja määritellä korvaavia ratkaisuja”, Voutilainen sanoo.

Koko ekosysteemin toiseen vaihtaminen olisi huomattavasti isompi hanke, ja ekosysteemistä toiseen vaihdettaessa syntyy väistämättä hukkaa.

Edelläkävijöiden markkinat

Euroopassa työkoneiden sähköistymistä tulee ohjaamaan EU:n vihreän siirtymän tiekartta jo ensi vuoden puolella. Tällä hetkellä vasta murto-osa Junttarin tuotannosta on sähköisiä koneita. Ne on suunnattu etupäässä keskieurooppalaisille edelläkävijöiden markkinoille, joissa on voimakas investointitukijärjestelmä.

”Pitkälti on kyse asiakkaiden ja toimialan pelkojen häivyttämisestä. Uusi teknologia helposti käsitetään jonakin täysin ihmeellisenä. Mutta uskon, että sähköistyksen osalta seuraavan viiden vuoden aikana vauhti kiihtyy”, Voutilainen ennustaa.

Junttan aikoo pysyä vauhdissa mukana ja kirittämässä muita. Menestyksen avain on yhteistyö. ”Projektimme on huippuesimerkki siitä, että miten suomalaisella verkostolla pystytään tekemään maailman mittakaavassa todella hieno lopputulos”, Voutilainen kehuu.

Sähköisen voimalinjan käytettävyys on parempi, koska sillä on parempi säädettävyys ja tehon tuotto.
Kuva: Junttan Oy
Sähköisen voimalinjan käytettävyys on parempi, koska sillä on parempi säädettävyys ja tehon tuotto. Kuva: Junttan Oy
center

Hevtecin Hakala on samaa mieltä. ”Olisi suotavaa, että Suomessa tehtäisiin mahdollisimman avoimesti yhteistyötä, koska sen avulla voidaan saavuttaa isompia valloituksia ulkomailla.”

ABB on ollut mukana liikkuvien työkoneiden sähköistyksessä jo vuosikymmeniä, ja nykyisen sukupolven kehitys alkoi yli kymmenen vuotta sitten Helsingin Pitäjänmäellä, Mattila muistuttaa. ”ABB voi isona toimijana tarjota tuotteilleen pitkän elinkaaren ja tuen globaalisti.”

ABB on sähköistämisen ja automaation globaali teknologiajohtaja, joka luo edellytykset kestävämmälle ja resurssitehokkaammalle tulevaisuudelle. Yhdistämällä suunnittelun ja digitalisoinnin asiantuntemuksensa ABB auttaa teollisuuden eri toimialoja toimimaan korkealla suorituskyvyllä ja lisäämään samalla toimintansa tehokkuutta, tuottavuutta ja kestävyyttä niin, että ne menestyvät paremmin. ABB:llä tämä tiivistyy ajatukseen ”Engineered to Outrun”. Yhtiöllä on yli 140 vuoden historia ja 105 000 työntekijää maailmanlaajuisesti. ABB:n osakkeet on listattu SIX Swiss Exchangen (ABBN) ja Nasdaq Tukholman (ABB) pörsseissä. www.abb.com

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn X WhatsApp