Jo Iisalmen Resiinankulman alaovella vakuuttuu, että talotekniikkaan on panostettu. Pieni avaimenpoletin heilautus avaa porraskäytävän oven automaattisesti, samoin asunnon oven lukon. Jos isäntäväki ei satu vielä olemaan kotosalla, soi ovisummeri asunnon sijasta omassa puhelimessa, ruudulle ilmestyy ovikameran kuva – ja ovet voi avata vieraalle etänäkin.
“Viilennys ja lämmitys toimivat samalla termostaatilla, asetat vain halutun lämpötilan ja automatiikka huolehtii lopusta”, SähköRamin toimitusjohtaja Arto Sahlström kertoo.
Talon sähkösuunnittelun ja -urakan tehneen yrityksen johtaja ihastui suunnittelukohteeseensa niin paljon, että osti itsekin talosta asunnon. Asunnossa asuva Sahlströmin tytär käyttelee ABB:n free@homella toteutettua kotiautomaatiojärjestelmää sujuvasti, joko eteisen 7-tuumaiselta kosketusnäytöltä tai omalla kännykällään. Kodin valaistus, lämmitys, pimennysverhot, parvekkeen säteilylämmitin ja ovipuhelin ovat ohjattavissa kosketusnäytön painalluksella – tai niiden ohjauksen voi jättää automaation huoleksi.
Esimerkiksi Sahlströmin asunnossa liiketunnistin sytyttää kotiin tullessa automaattisesti eteisen valot ja säätää valaistuksen keittiössä ja olohuoneessa himmeäksi, jos luonnonvalo ei riitä. Poissa-kytkimellä saa taas kotoa lähtiessä keittiön pistorasiat jännitteettömiksi ja valot sammumaan keskitetysti yhdellä painalluksella. Jos liiketunnistin havaitsee liikettä silloin, kun poissa-tila on aktivoitu, asukkaat saavat hälytyksen kännyköihinsä.
ABB luotettava kumppani
Iisalmen keskustan paraatipaikalle, aivan aseman tuntumaan noussut Resiinankulma on taloautomaatioltaan yksi maan edistyksellisimmistä kerrostalokohteista. Sahlström kertoo, että aloite tuli ennakkoluulottomalta rakennuttajalta, joka halusi tehdä tavallista älykkäämmän kerrostalon. ABB:n free@home-järjestelmä valikoitui nopeasti sähkösuunnittelun pohjaksi.
“Taloon oli jo tulossa ABB:n Impressivo-kalustesarja, ja free@home oli automaatiojärjestelmänä varsin täydellinen, esimerkiksi kosteusvahdit löytyivät sarjasta”, suunnittelusta vastannut Sahlström kertoo.
Kirjavilla kotiautomaatiomarkkinoilla oli myös helppo luottaa siihen, että ABB:n järjestelmä ei katoa markkinoilta muutamassa vuodessa. “ABB tuntui turvalliselta ja luotettavalta kumppanilta.”
Mitä hyötyä keskivertoa fiksummasta sähköjärjestelmästä on asukkaalle? “Kyllä se tärkein seikka on helppo muunneltavuus”, Sahström toteaa.
Jos haluaakin tehdä jonkun asian toisin, free@home-järjestelmän ohjelmointi onnistuu teknisesti näppärältä omin päin, tai SähköRamin avustuksella etänä, ilman että asentajan tarvitsee tulla paikalle.
“Jotkut asukkaista ovat perehtyneet järjestelmään perusteellisesti ja tekevät muutoksia itse.”
Esimerkiksi Sahlströmin asunnon makuuhuoneeseen ohjelmoitu valaistuksen yötila himmentää aluksi huoneen valaistuksen ja laskee pimennysverhot. Muutaman minuutin kuluttua valot sammuvat kokonaan. “Mahdollisuuksia on ihan rajattomasti”, Sahlström lupaa.
Kun talon uusia asukkaita perehdytettiin järjestelmän hienouksiin, kiinnosti erityisesti nuorempia asukkaita puheohjaus. ABB:n free@home-järjestelmää voi nykyisin käskeä Amazonin Alexa-puheohjauksella, ja siihen liitetty Sonos-äänentoisto kytkeytyy osaksi älykästä ohjausjärjestelmää.
“Suunnitteluvaiheessa näitä ominaisuuksia ei vielä ollut free@home-järjestelmässä. Se on asukkaan etu, että järjestelmä päivittyy paremmaksi ja saa uusia ominaisuuksia vuosienkin päästä.”
Väylätekniikka on tätä päivää
free@home-järjestelmän ydin on väylätekniikka. Siinä asunnon sähkölaitteet kommunikoivat keskenään yhden parikaapelin eli väylän välityksellä. Perinteisessä sähköasennuksessa asentaja rakentaa eri katkaisimien toiminnot kiinteällä johdotuksella. Perinteisessä asennustavassa toimintojen muokkaaminen jälkikäteen on työlästä. vaikeaa.
Väylätekniikassa eri painikkeiden toiminnot määritetään sen sijaan ohjelmallisesti. Mitä enemmän toimintoja halutaan, sitä järkevämpää toteutus väylätekniikalla on. Ennen kymmenet valaisinpisteet vaativat jokainen oman katkaisijansa, nyt esimerkiksi pitkän käytävän kaikki valot voidaan ryhmitellä halutun painikkeen taakse.
Arto Sahström kertoo, että toimistokohteisiin SähköRami on toteuttanut erilaisia automaatiojärjestelmiä, mutta Resiinankulman free@home-järjestelmä oli ensimmäinen kerrostalokohde laatuaan.
Rakennuttajan seuraavissa kohteissa suunnitteluun on kiinnitetty entistä enemmän huomiota järjestelmän free@home-järjestelmän toiminallisuutta määriteltäessä. Niissä käytetään free@home-järjestelmää vakiona, mutta tiettyjä älytalon hienouksia tarjotaan nyt ostajille lisähintaan. Uusista kohteista kiinnostuneet ovatkin käyneet tutustumassa Resiinankulman älytekniikkaan.
“Moni on ihastunut esimerkiksi automaattisiin pimennysverhoihin, ja halunnut sellaiset optiona omaan asuntoonsa.” Arto Sahlström kertoo nykyisin suosittelevansa väylätekniikkaa aina uudesta suunnittelukohteesta neuvotellessaan. “Se on nykypäivää ja tulevaisuutta.”
Tähän asti yrityksen sähköurakoimat omakotitalot on vielä tehty perinteisillä järjestelmillä, mutta tilanne tulee muuttumaan. “Myös omakotirakentajat ovat nyt innostuneet kodinohjauksesta.”
ABB:n free@home
Free@home -kotiautomaatio yhdistää kodin toiminnot yhteen helppokäyttöiseen ohjausjärjestelmään. Väyläjärjestelmä mahdollistaa kodin eri toimintojen yhdistelyn. Toimilaitteilla ohjataan valaistusta, lämmitystä ja jäähdytystä, ovipuhelinta ja kaihtimia. Jokaista valaisinta ei tarvitse laittaa päälle omasta painikkeestaan, vaan koko huoneen tai jopa asunnon valaistus asettuu ennalta asetetuille tasoilleen yhdellä napin painalluksella. free@home-järjestelmään voi ohjelmoida erilaisia valaistustilanteita sekä ajastuksia eri toiminnoille. Asukkaat voivat käyttää ja muokata järjestelmää omalla tietokoneella tai kännykällä.
Asunto Oy Iisalmen Resiinakulma
- Valmistunut 2/2018
- 14 huoneistoa 43,5 m² – 115 m².
- ABB-free@home kodinohjausjärjestelmä, joka ohjaa mm. valaistusta, pistorasioita, saunan kiuasta, pimennysverhoja, lämmitystä/viilennystä, parvekkeen säteilylämmitintä ja käyttää ovipuhelinta (kamera / oven aukaisu). Autopaikkakohtainen sähkönmittaus mahdollistaa sähköauton latauksen.
- Arkkitehtisuunnittelu: Insinööritoimisto Savolainen Oy
- Sähkösuunnittelu ja -urakointi: SähköRami Oy
- Rakennuttaja: Savon Laaturakennus Oy