Helsingin Sompasaaren aloituskortteliin noussut YIT:n kerrostaloyhtiö Helsingin Puosu erottuu paitsi merinäkymillään, myös älykkäällä talotekniikallaan.
Asukkaiden elämää helpottaa asuntojen KNX-ryhmäkeskuksiin pakattu äly. Kotona-poissa -kytkin sammuttaa halutut sähkönkuluttajat kotoa lähtiessä yhdellä painikkeella. Lämmitystä, viilennystä ja ilmanvaihtoa ohjataan KNX:llä.
Erilaiset valvontatoiminnot ja hälytykset taas tuovat turvaa. Jos asunnon vedenkulutus tai lämpötila poikkeaa normaalilukemista, tai asunnon ilmanvaihtokone ei toimi, saa huoltoyhtiö hälytyksen. “Järjestelmä paljastaa esimerkiksi vuotavat wc-istuimet. Jos vesimittari pyörii ympäri vuorokauden, siitä tulee hälytys”, kohteen taloteknisenä valvojana toiminut Sami Heikkuri Awillas Oy:stä kertoo.
Asuntojen tarkka energianmittaus ja automaation etäohjattavuus on kirjattu älykkään sähköverkon pilottialueeksi rakennetun Kalasataman alueen tontinluovutusehtoihin, mutta useimmat rakentajat ovat tyytyneet täyttämään ehtojen minimivaatimukset. YIT:n korttelissa asumisen mukavuutta lisäävä automaatio on viety muutamaa askelta pidemmälle. Asukkaat voivat ohjata kotinsa toimintoja ja seurata sähkön- ja vedenkulutusta omalla kännykällään Fortumin SmartLiving -sovelluksen avulla. Asunnon vesivuotoja valvoo yötä päivää jakotukkikaapin kosteusvahti. Vuototilanteessa vedentulo katkeaa ja hälytys lähtee huoltoyhtiölle. “Täytyy nostaa hattua YIT:lle”, sanoo KNX-järjestelmän toimittaneen ABB:n Zan Pujol.
Korttelin taloista kaksi on jo valmiina, ja nyt rakenteilla oleva Vincent toteutetaan vielä älykkäämmällä tekniikalla. “Vincentissä myös kaikki valokatkaisimet kytketään KNX-väylään”, Pujol kertoo. Näin valaistuksen ohjattavuus paranee. Valaisinpisteitä voi ohjelmoida eri kytkimien taakse vapaasti, ja kytkin- ja himmennintoimintoja voi ohjata katkaisimien lisäksi millä tahansa päätelaitteella.
ABB auttaa urakoitsijaa
Sähköurakasta vastanneelle Espoon Sähkömiehet Oy:lle YIT:n kortteli on historian ensimmäinen KNX-kohde. “Asentajille on paljon uutta: asennustapa on erilainen, tarvikkeet ja kaapelit ovat erilaisia”, toimitusjohtaja Jonas Valtonen kuvailee. Valtosen neuvo ensikertalaiselle on kouluttautuminen.
“Komponenttien valinta, ohjelmointi ja käyttöönotto vaativat opiskelua.”
Sami Heikkuri neuvoo hyödyntämään laitetoimittajan asiantuntemusta.
“Kannattaa ottaa laitetoimittaja avuksi jo suunnittelussa. Sieltä löytyy apua esimerkiksi komponenttien valitsemiseen. ”Talotekniikkavalvojan kokemus on, että eniten päänvaivaa aiheuttaa eri järjestelmien yhteensovittaminen. “Helpointa on, kun automaatiojärjestelmä toteutetaan yhden toimittajan palikoilla”, Heikkuri pohtii. ABB:n valtti on laaja komponenttivalikoima ja pitkä kokemus KNX-järjestelmistä. Vaikka asuntorakentamisessa KNX-väylätekniikka on vielä uutta, on se toimistorakentamisessa ollut käytössä jo pitkään.
“Me olemme tehneet ensimmäiset asuntokohteet KNX-tekniikalla jo vuosia sitten”, Zan Pujol muistuttaa.
Vaikka uuden talotekniikan opiskelu vaatii tekijöiltä aikaa, on se kannattava investointi. Asunnon ostajille älykäs talotekniikka ja energiatehokkuus on yhä tärkeämpää. Älykäs automaatio tuo paitsi mukavuutta, myös säästää euroja.
YIT:n tuotantoinsinööri Susanna Raittila kertoo, että korttelin ensimmäisessä talossa KNX-taloautomaatio ja sitä ohjaava Fortum SmartLiving -sovellus ovat olleet käytössä jo muutaman kuukauden. “Tästä on tullut kiitosta asukkailta. Jos on tarkka rahan kanssa, niin järjestelmän avulla voi seurata veden- ja sähkönkulutustaan, ja minimoida turhan kulutuksen”, pohtii Raittila.
Mitä enemmän asunnon sähköjärjestelmään halutaan hienouksia, sitä ilmeisemmiksi väylätekniikan edut tulevat. Kun esimerkiksi valaisimia halutaan ohjata useammasta eri kytkimestä, tulee johdotuksesta perinteisellä asennustavalla helposti monimutkaista. Väylätekniikka säästää paljolta kaapelointityöltä. “Keskuksesta lähtee yksi kaapeli, joka kiertää kaikki KNX-toimilaitteet. Termostaatit, painikkeet ja muut laitteet liitetään vain väylän parikaapeliin”, Zan Pujol kertoo. “Kun homman oppii, säästyy myös suunnittelussa varmasti aikaa”, Sami Heikkuri lisää.
Valmis tulevaisuuteen
“KNX-automaation ehdoton etu on laajennettavuus. Mitä tahansa uusia laitteita tulevaisuudessa tuleekin, ne voidaan liittää KNX-väylään”, Zan Pujol kertoo. Nyt eri toimintoja ohjataan tyypillisesti painikkeilla kosketusnäytöltä, mutta tulevaisuudessa esimerkiksi puheohjauksen lisääminen järjestelmään on helppoa. “Puheohjaus saadaan käyttöön lisäämällä yksi palikka KNX-väylään”, Zan Pujol kertoo.
Perinteisellä asennustavalla asuntojen sähköjärjestelmä on rakennettu kerralla valmiiksi, ja muutosten tekeminen jälkikäteen on ollut vaikeaa. KNX-väylätekniikassa kaikki on toisin. Järjestelmään on helppo lisätä uusia antureita ja älyä jälkikäteen. Koska automaatiojärjestelmä on kytketty internetiin tietoturvallisen rajapinnan kautta, voi järjestelmään myös kehittää helposti uusia toimintoja ja palveluja.
TEKSTI: Petja Partanen
KUVAT: Olli Urpela
Infoboksi:
As Oy Helsingin Puosu
Helsingin Sompasaaren aloituskortteliin valmistuneessa kerrostalossa edistyksellinen talotekniikka on valjastettu helpottaman asukkaiden arkea.
- 43 asuinhuoneistoa, kooltaan 31-115,5 neliötä. Asunnoista kahdeksan on parvellisia loft-asuntoja. Kaksi liiketilaa.
- Rakennuttaja: YIT
- Sähkösuunnittelija: Optiplan
- Sähköurakoitsija: Espoon Sähkömiehet Oy
- Talotekninen valvonta: Awillas Oy
- Asennuskalusteet ja KNX-laitteet: ABB
- Ohjelmisto: Fortum SmartLiving