ABB aloittaa kojerasioiden kansien valmistuksen kierrätetystä kuluttajapakkausmuovista

ABB:n Porvoon asennustuotteita valmistava tehdas on käynnistänyt kojerasioiden kansien tuotannon kuluttajamuovipakkauksista kertyvästä muovijätteestä. Kierrätysmuovin hyödyntäminen asennustarviketuotannossa on kiertotalouden malliesimerkki, sillä Porvoossa tehtävien kansien kierrätysmuovi on myös kerätty ja käsitelty Suomessa. ABB on yksi rakennusalan asennustuotteiden edelläkävijöistä uusiomuoviraaka-aineen hyödyntämisessä.

Kojerasioiden kansien valmistaminen kierrätysmuovigranulaatista pienentää merkittävästi tuotteen hiilijalanjälkeä.
Kojerasioiden kansien valmistaminen kierrätysmuovigranulaatista pienentää merkittävästi tuotteen hiilijalanjälkeä.
center

Tammikuusta 2020 lähtien kaikki Suomessa myytävät ABB:n kojerasioiden kannet tuotetaan uusiomuoviraaka-aineesta. Ne valmistetaan kierrätysmuovigranulaatista, jota toimitetaan Porvooseen Fortumin Riihimäen-muovijalostamolta.

Suomessa myytäviä punakantisia kojerasioita valmistetaan Porvoon-tehtaalla vuositasolla useita miljoonia, ja niitä on kuutta eri mallia. ”Laatumittauksissamme kierrätysmuovista tehty kansi on todettu olevan mekaanisilta ominaisuuksiltaan huippuluokkaa. Olemme raaka-aineeseen todella tyytyväisiä. Suomessa myytävien kojerasioidemme kansien tuotanto perustuu nyt uusiomuoviraaka-aineeseen, mikä pienentää merkittävästi tuotteen hiilijalanjälkeä”, ABB:n Porvoon-tehtaan johtaja Marko Utriainen sanoo.

Porvoossa valmistettavien kojerasioiden kansien yhteenlasketun hiilijalanjäljen on arvioitu pienenevän vuositasolla 21 000 kiloa. Tämä vastaa esimerkiksi yhden keskivertosuomalaisen lämpimän käyttöveden kulutusta 77 vuoden aikana.

Kierrätysmuovin käyttö perustuu kokonaan paikallisiin prosesseihin. Fortum käsittelee kaikkialta Suomesta erilliskerätyt kuluttajamuovipakkaukset ja valmistaa niistä uusiomuoviraaka-ainetta.

”Fortumilla on Suomessa toimiva logistiikkaketju aina muovin kierrättämisestä raaka-aineen tuottamiseen ja toimittamiseen saakka. Lisäksi laitos sijaitsee alle sadan kilometrin päässä tehtaastamme. Hyvän yhteistyökumppanin avulla olemme pystyneet luomaan kiertotalouden periaatteiden mukaisesti hiilijalanjäljeltään pienen uusiomateriaalin hyödyntämisketjun tuotteen valmistamiseksi”, Utriainen toteaa.

Asennuksen jälkeen kansi poistetaan seinän sisään jäävästä kojerasiasta. Kierrätysmateriaalista valmistetut kannet voidaan jatkokierrättää rakennusmuovin kierrätyspisteissä. Suomessa rakennus- ja remonttityömaalla syntyvistä rakennusjätteistä on eriteltävä jäteasetuksen mukaisesti kaikki hyötykäyttöön soveltuvat jätelajit, kuten muovi. Tavoitteena on, että rakennus- ja purkujätteestä kierrätettäisiin vuonna 2020 vähintään 70 prosenttia. Näin muovi saadaan hyötykäyttöön yhä laajemmin.

ABB:n Porvoon-tehtaalla on pitkään valmistettu asennustarvikkeita ja -kalusteita. Tuotteita on kehitetty pitkäjänteisesti käyttäjien mielipiteitä kuunnellen, ja tuloksena on laadukas, turvallinen ja asentajaystävällinen tuotevalikoima. Sähköasennustuotteita valmistavassa tehtaassa on määrätietoisesti investoitu uusiin tuotteisiin ja automaatioon kilpailukyvyn parantamiseksi. Tehdas valmistaa noin 110 henkilön ja 50 robotin voimin vuosittain noin 25 miljoonaa tuotetta pääosin pohjoismaisille markkinoille.

Lisätietoja: Marko Utriainen, ABB Oy, puh. 050 335 4236

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) on teknologiajohtaja, joka edistää teollisuuden digitalisaatiota. Innovointimme on jatkunut yli 130 vuoden ajan. ABB:llä on neljä asiakaskeskeistä globaalisti johtavaa liiketoimintaa: Electrification, Industrial Automation, Motion ja Robotics & Discrete Automation, joita tukee yhteinen, digitaalinen ABB Ability™ -alusta. ABB:n Power Grids -liiketoiminta divestoidaan Hitachille vuonna 2020. ABB toimii yli 100 maassa ja työllistää noin 147 000 henkilöä.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn X WhatsApp