ABB:n free@home ja UPS takaavat varman kotiautomaation Saarenmaan loma-asuntoon

ABB:n free@home ja UPS takaavat varman kotiautomaation Saarenmaan loma-asuntoon

Mukavuus, helppous ja turvallisuus – kolme ominaisuutta, joita kotiautomaatiolta odotetaan. Juuri nämä kolme syytä saivat Henri Kappin asentamaan ABB:n free@home-järjestelmän uuteen vapaa-ajanasuntoonsa Saarenmaalle. Kun automaatiojärjestelmää tukee ABB:n UPS, on myös järjestelmän toimivuus kaikissa olosuhteissa turvattu.

Henri Kappin matka kotoa vapaa-ajanasunnolle Saarenmaalle kestää minimissä kuutisen tuntia. Samanlaisen matkan moni suomalainen ajaa myös kotimaan loma-asunnolleen. Muutama vuosi sitten rakennettu, 130 neliön omakotitalomainen asunto sijaitsee idyllisessä ja loma-asumiselle sopivassa luonnonläheisessä paikassa. Kun Henri Kapp saapuu asunnolleen, se on lämmin ja valoisa. Lämmitys on säädetty normaalille tasolle jo hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä. Asunnon 15 asteen peruslämpötila on nostettu miellyttäväksi jo kotoa käsin, kun lämpötilan pudotuksen ohjaus on kytketty pois edullisen yösähkön aikana. Samaan aikaan myös talon lämminvesivaraaja alkaa lämmittää vettä. Jos sää on aurinkoinen, on myös yläkerran kattoikkunoiden verhot avattu ja näin saatu auringon tuomaa lämpöä sisälle.

Koska matka loma-asunnolle on pitkä, sinne tavallisesti saavutaan ilta-aikaan. Auton kaartaessa pihaan, lomakodin pihavalot ja sisäänkäyntien valot syttyvät automaattisesti. Kiitos free@home-paikannusominaisuuden, jonka avulla valot on ohjelmoitu päälle, kun Henri Kappin puhelin on 300 metrin säteellä talosta.

”Ja jos haluaisi oikein fiilistellä, antaisi ohjelmisto mahdollisuuden laittaa vaikka kotiintulomusiikin valmiiksi soimaan. Toiminnon nimittäin voi yhdistää myös musiikkilaitteisiin”, Henri Kapp nauraa.

  • Lomakodin pihavalot ja sisäänkäyntien valot syttyvät automaattisesti, kiitos free@home-paikannusominaisuuden.
  • Free@home-kotiautomaatio ohjaa Henri Kappin loma-asunnon toimintoja.

Itsestään selvä valinta

Henri Kapp kertoo, että hänelle free@home-kotiautomaatio oli itsestään selvä valinta.

”Halusin järjestelmän, jonka avulla voin etäohjata Viron loma-asuntoa Suomen kodista. Kun Saarenmaan kodin lähin naapuri on noin kilometrin päässä, on tärkeää, että kotiautomaatiojärjestelmällä voi sekä tarkkailla että ohjata loma-asuntoa etänä”, hän sanoo.

Kotiautomaation tuoma turvallisuus, mukavuus ja helppokäyttöisyys korostuvat erityisesti silloin, kun asunto sijaitsee kauempana.

”Ihan sama tilanne on kaikilla, joiden loma-asunto on Suomessa. Nekin sijaitsevat usein luonnon keskellä, hieman syrjäisemmillä paikoilla. Lapin lomakotiinkin on kiva tulla, kun se on valmiiksi lämmin ja valot syttyvät pihaan saapuessa päälle”, hän miettii.

Free@home-järjestelmään kuuluu myös sääasema, joka mittaa auringon valoa, sademäärää, lämpötilaa ja tuulenvoimakkuutta. Henri Kappin Saarenmaan kodissa on isot kattoikkunat, joiden verhoja säädetään automaattisesti sään ja lämpötilan mukaan. Kun viileämmällä säällä aurinko paistaa, kattoikkunoiden verhot avautuvat, jos taas on kovasti hellettä, verhot menevät kiinni.

”Kotiautomaation avulla pystyy myös säästämään energiakuluissa”, Henri Kapp muistuttaa.

Lisäksi järjestelmään on yhdistetty palo- ja rikosilmoituslaitteistot, joten jos niistä tulee ilmoitus, se näkyy free@home-applikaatiossa.

Free@home-järjestelmän avulla voi etäohjata Viron loma-asuntoa Suomen kodista käsin.
Free@home-järjestelmän avulla voi etäohjata Viron loma-asuntoa Suomen kodista käsin.
center

UPS tärkeässä roolissa

Kun kyse on luonnon keskellä sijaitsevasta loma-asunnosta, sähkön laatu ja sen saaminen ei aina ole itsestään selvää.

”Saarella kun ollaan, myrskyjä on ja tuuli on voimakasta. Se voi tarkoittaa puiden kaatuessa sähkökatkoja. Jotta kotiautomaatiojärjestelmä toimii myös katkon sattuessa, järjestelmää tukemassa on ABB:n PowerValue 11T -mallin 1 kVA UPS-laite lisäakkupaketilla.”

ABB:n UPS-laite varmistaa sähkönsyötön loma-asunnossa.
ABB:n UPS-laite varmistaa sähkönsyötön loma-asunnossa.
center

UPS:n avulla lomakodin yhteys ulkomaailmaan säilyy noin puoli vuorokautta, vaikka sähköt menisivät poikki.

”Esimerkiksi kameravalvonta pelaa tällä systeemillä, vaikka sähköt olisivat poikki. Tämäkin tuo lisäturvaa.”

Ja kun haja-asutusalueella ollaan, saattaa pitkäaikaisten katkojen lisäksi sähkössä olla myös laadullisia ongelmia. UPS suodattaa verkosta tulevat jännitepiikit ja jännitealenemat ja suojaa näin herkkiä laitteita.

Henri Kappin mielestä loma-asunto-olosuhteissa UPS:n tuoma turva on hyvä muistaa.

”Erinomainen järjestelmä tarvitsee myös hyvän suojan. Monet loma-asunnot sijaitsevat niin, että ilmajohtoa on pitkiä matkoja. Se tarkoittaa, että sähkönsyöttö kannattaa varmistaa UPS-laitteen avulla”, hän muistuttaa.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp