Boliden matkalla kohti fossiilivapaata kaivostoimintaa yhteistyössä Epirocin ja ABB:n kanssa

  • Yrityskolmikko kehittää yhdessä sähkökäyttöistä trolleyjärjestelmää Bolidenin Kristinebergin maanalaiselle kaivokselle Ruotsiin
  • ABB toimittaa sähköinfrastruktuurin suunnittelun, joka perustuu integroituun sähköistys- ja digitaalisten järjestelmien ABB Ability™ eMine -portfolioon
  • Uuden järjestelmän odotetaan vähentävän hiilidioksidipäästöjä ja kehittävän työympäristöä

Globaali teknologiayritys ABB kehittää ja esittelee yhteistyössä kaivosyhtiö Bolidenin sekä kaivos- ja infrastruktuurilaitteistojen valmistaja Epirocin kanssa sähkökäyttöistä trolleyjärjestelmää Bolidenin Kristinebergin kaivoksen testiradalla Pohjois-Ruotsissa.

Näiden kolmen yrityksen kehittämishankkeen myötä raskaita kuormia voidaan jatkossa kuljettaa sähkökäyttöisillä ajoneuvoilla, minkä odotetaan vähentävän CO₂-päästöjä ja parantavan työympäristöä maanalaisessa kupari- ja sinkkikaivoksessa.

Järjestelmän perustana on Epirocin nollapäästöinen Minetruck MT42 Battery -dumpperi, joka on parhaimmillaan pitkillä kuljetusrampeilla. Nyt siihen lisätään virroitin, joka kytketään ajolankaan. ABB toimittaa sähkökäyttöisen trolleyjärjestelmän suunnittelun, standardien määrittelyn ja ajoneuvoliitännän sekä testiradalle tasasuuntaajan sähköaseman. Sähköinfrastruktuuri on osa integroitua sähköistys- ja digitaalisten järjestelmien ABB Ability™ eMine -portfoliota, jolla pyritään nopeuttamaan kaivosalan siirtymistä kohti hiilineutraalia tuotantoa.

Epirocin Minetruck MT42 Battery -dumpperimalli on osa sähköisen trolleyjärjestelmän kehittämishanketta.
Epirocin Minetruck MT42 Battery -dumpperimalli on osa sähköisen trolleyjärjestelmän kehittämishanketta.

Hanke on jatkoa ABB:n aiemmin tänä vuonna esittämälle toiveelle yhteistyön lisäämisestä alkuperäisten laitevalmistajien (OEM) ja keskeisten teknologiatoimittajien välillä. ABB tekee yhteistyötä maailman innovatiivisimpien kaivosalan asiakkaiden, alkuperäisten laitevalmistajien ja teknologian kehittäjien kanssa ja on sitoutunut toimimaan keskeisessä asemassa siirtymässä kohti kaivostoiminnan päästöttömyyttä.

Hanke saa rahoitustukea Ruotsin innovaatiovirasto Vinnovalta. Hanke auttaa Bolidenia toteuttamaan visiotaan olla maailman ilmastoystävällisin ja arvostetuin metallien toimittaja.

Kaikilla kolmella kumppanilla on selkeät liiketoimintatavoitteet, jotka tukevat kestävää toimintaa. Ne myös auttavat kaivoksia parantamaan tuotannon vastuullisuutta ja vastaamaan kaikkialla maailmassa kasvavaan metallien kysyntään.

Aiemmin ABB suunnitteli, toimitti ja käyttöönotti Boliden AB:n Aitikin kaivokselle tehokkaan sähkönsyöttöjärjestelmän, joka antaa käyttötehon useille sen kaivoskuorma-autoille. Aitik on Ruotsin suurin avolouhostyyppinen kuparikaivos.

”Meille on suuri ylpeydenaihe päästä tekemään tätä yhteistyötä. Odotamme innoissamme seuraavia yhteisiä askeleita Bolidenin maanalaisen kaivoksen automatisoimisessa ja muuttamisessa fossiilivapaaksi. Sähköistysratkaisumme on todettu erinomaisen toimiviksi ympäri maailman. Ne auttavat vähentämään merkittävästi CO₂-päästöjä ja siten ympäristövaikutuksia”, kertoi Lars Bergkvist, Global Key Customer Manager, Epiroc Underground division.

”ABB tukee kaivosyhtiöiden sähköistysstrategioita tekemällä yhteistyötä alkuperäisten laitevalmistajien, kuten Epirocin, ja monien muiden teknologia-alan innovaattoreiden kanssa yhteentoimivan järjestelmän rakentamiseksi ja auttaakseen nopeuttamaan päästöjä vähentävien järjestelmien kehittämistä”, kertoi Max Luedtke, Global Head of Mining, ABB. ”Yksikään yritys ei pysty tähän yksin. Hiljattain lanseeratun ABB Ability™ eMine -portfoliomme avulla voimme varmistaa koko kaivostoiminnan sähköistämisen ja automatisoinnin yhdistämällä ratkaisuja muiden kanssa. Näin voidaan vähentää hiilidioksidipäästöjä ja siirtyä kohti kestävämpää yhteiskuntaa."

”Voimme yhdistää asiantuntemuksen osana ABB Ability™ eMine -kehystä ja sitoutumista integroidaksemme sähköistämisen onnistuneesti kaivoksiin. Olemme ylpeitä siitä, että tätä toteutetaan Ruotsissa yhdessä alan johtavien yritysten kanssa”, sanoi Björn Jonsson, Hub Manager, ABB - Process Industries. ”Ratkaisuilla autamme alentamaan entisestään kokonaiskustannuksia ja tehostamaan kaivoksen toimintaa. Samalla myös ympäristövaikutukset vähenevät huomattavasti.”

Bolidenin tavoitteena on ottaa käyttöön täysimittainen sähköinen trolleyjärjestelmä Rävlidenin kaivoksessa, joka on Kristinebergin kaivoksen satelliittimalmio ja laajennusosa.

ABB hyödyntää 130 vuoden kokemustaan kaivosteollisuudesta ja on uranuurtaja kaivostoiminnan sähköistyksen, automaation ja digitalisoinnin integroinnissa. ABB Ability™ eMine -ratkaisu perustuu ABB Ability™ MineOptimize -alustaan, joka optimoi laitoksen tai kaivoksen teknisen suunnittelun ja auttaa siirtymässä tulevaisuuden digitaaliseen ja CO₂-päästöttömään kaivokseen.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp