![](https://resources.news.e.abb.com/images/2022/4/29/0/ABB_GoFa_Pentik_IMG_7168-4_1280x.jpg)
Saumatonta tiimityötä
Ihmisen kanssa turvalliseen yhteistyöhön suunnitellut robotit (eng. collaborative robot, cobot) ovat avanneet uusia mahdollisuuksia robotiikan hyödyntämiseen. Vuonna 2021 esitelty ABB:n GoFa™ CRB15000 -robotti on kokoluokkansa nopein ja ulottuvin yhteistyörobotti. Robottiin on integroitu ABB:n SafeMove Collaboration -ympäristö, jonka avulla robotin liikenopeuksia ja -voimia rajoitetaan turvallisiksi käyttösovelluksesta tehdyn riskiarvion perusteella.
Pentikin tehtaan lasituspisteessä GoFa käsittelee käytännössä kaikki tehtaan värillistä lasitetta käyttävät tuotteet, joihin kuuluu noin 40 eri esinettä. Työntekijä asettaa esineen alustalle, josta robotti tunnistaa sen anturillaan, kastaa tuotteen lasitteeseen ja palauttaa sen jatkokäsiteltäväksi. Ratkaisun esisuunnittelussa ja simuloinnissa on hyödynnetty ABB:n RobotStudio -ohjelmistoa.
"Lasituspisteen robottisolu on erittäin käyttäjäystävällinen," kertoo tehtaanjohtaja Lassi Kaivosoja Pentikiltä. "Ratkaisu on saanut paljon kiitosta työntekijöiltä, sillä se paitsi parantaa työpisteen ergonomiaa, myös mahdollistaa sen, että työntekijät voivat itse säätää robotin liikeratoja tarpeen mukaan."
Robotiikan uusi ulottuvuus
Yhteistyörobottien helppo ohjelmoitavuus ja kattavat turvallisuusominaisuudet mahdollistavat niiden hyödyntämisen sellaisissakin tehtävissä, joihin perinteinen robotiikka ei sovellu. "Cobot-ratkaisujen edut tulevat parhaiten esiin, kun koko ratkaisu on rakennettu robotin yhteistyöominaisuuksien ympärille", kertoo aluemyyntipäällikkö Matti Pellikka ABB:ltä. "Tällöin pystytään usein rakentamaan hinnaltaan erittäin kilpailukykyisiä ratkaisuja, jotka eivät välttämättä tarvitse ympärilleen laajamittaista perinteistä teollisuusautomaatiota."
Jatkossa Pentikillä on tavoitteena laajentaa yhteistyörobotiikkaa myös muihin työpisteisiin. "Alkuperäinen ajatus oli, että olisimme käyttäneet GoFa-robottia myös muissa soluissa silloin kun sille ei ole käyttöä, mutta robotti on ollut niin tiiviisti työllistetty lasituspisteessä, että tälle ei ole jäänyt aikaa", naurahtaa Lassi Kaivosoja. "Olemme kuitenkin jo suunnitelleet käyttävämme GoFa-robottia myös esimerkiksi hiontakoneen syöttäjänä sekä vesileikkuussa. Robotti on helposti siirrettävissä, joten tämän toteuttaminen olisi varsin yksinkertaista."