Pirkanmaalainen JPJ-Wood Oy on merkittävä alueellinen puunjalostaja, joka tuottaa suomalaista sahatavaraa etupäässä vientimarkkinoille. Vuonna 1994 perustettu perheyhtiö on alusta asti satsannut energiatehokkuuteen.
”Se on kannattavampaa yritykselle, mutta myös ympäristöystävällisempää”, sanoo JPJ-Woodin varatoimitusjohtaja Manuel Luodelahti. Energiatehokkuus on sahalle tekoja, ei pelkkää puhetta. JPJ-Wood on tilannut ABB:lta 30 taajuusmuuttajaa kuivaamoonsa, ja aikoo mitata sähkönkulutuksen keväällä ennen asennusta ja käyttöönoton jälkeen syksyllä.
”On hyvä saada konkreettisia lukuja, vaikka oletusarvo on, että vaikutus on merkittävä. Kyllä siinä paljon megawattitunteja säästetään, ja vuositasolla puhutaan helposti viisinumeroisesta summasta”, Luodelahti uskoo.
Tehokkuutta kuivaamiseen
Taajuusmuuttajat asennetaan JPJ-Woodin vanhimpaan, 90-luvun lopulla rakennettuun puutavarakuivaamoon, joka pyörii 24/7 kesälomakuukautta lukuun ottamatta. Kuivausprosessissa puutavaraa kuivataan keskimäärin 3–4 vuorokautta, joista viimeinen vuorokausi on lähinnä kosteuden tasaamista. Tähän loppuvaiheeseen ei tarvita jatkuvaa täyttä 450 kilowatin sähkömoottoritehoa. Taajuusmuuttajilla puhallusnopeutta voidaan säätää alhaisemmaksi prosessin loppuvaiheessa.
”Jos pystymme jatkossa ajamaan käyttöajasta esimerkiksi 20-30 prosenttia matalammalla teholla, niin kyllähän se vuositasolla vaikuttaa paljon”, Luodelahti arvioi. Yritys uusii samaan aikaan kuivaamojen ohjauslogiikan, mikä parantaa osaltaan tehokkuutta ja mahdollistaa taajuusmuuttajakäyttöjen sujuvan lisäämisen laitekokonaisuuteen.
Energiatehokkuus kautta linjan
Viime vuosina energiatehokkuus on brändätty hiilijalanjäljen pienentämiseen ja vastaaviin termeihin, mutta JPJ-Woodilla on kaikessa hiljaisuudessa oltu tehokkaita alusta saakka. Nyt vastuullisuudesta halutaan kertoa isommin, sillä yleisön kiinnostus on kasvanut.
Yksi esimerkki on irtautuminen fossiilisista polttoaineista lämmöntuotannossa. Saha käyttää lämpöä noin 30 gigawattituntia vuodessa, ja sähköä 10 gigaa. Lämpö tuotetaan omalla tontilla Juupajoen kunnan kanssa perustetussa yhteisyrityksessä. Kaksi biokattilaa tuottaa lämpöä sahauksen sivutuotteista, puun kuoresta ja hakkeesta.
”Se oli iso harppaus myös kustannusmielessä, kun pystyimme luopumaan öljynpoltosta uuden biokattilan valmistuessa 2014. Voimme ajaa biokattiloita vuorotellen vuosihuollon aikana”, Luodelahti kuvailee. Lisäksi yritys on solminut uusiutuvan energian sähkösopimuksen Ilmattaren kanssa, joka astui voimaan vuoden alusta.
Työntekijät mukana muutoksessa
Myös yrityksen viitisenkymmentä työntekijää jakaa yrityksen arvot ja innostuksen energiatehokkuuteen. Viime kesänä sahan parkkipaikan laajennuksen yhteydessä asennettiin sähköautojen lataustolpat.
”Sahalla on iso sähköliittymä ja sopimus uusiutuvasta energiasta. Käytännön toteutus ja ajatus itsessään tuntui siten helpolta ja luontevalta. Ajateltiin heti, että pistetään reilusti tolppia pihaan. Nyt kuitenkin tuntuu, että ne rupeavat jo käymään vähiin ja laajennuksia on suunnitteilla tälle vuodelle”, Luodelahti naurahtaa.
Seuraavaksi sahalla odotetaan taajuusmuuttajia. ”Mielenkiinnolla odotamme, mitä projekti tuo tullessaan. Tällaisena aikana toimitusvarmuus puhuttaa, koska komponenttipulassa valtava haaste kaikilla yrityksillä”, Luodelahti sanoo. JPJ-Wood tietää ABB:n luotettavaksi kumppaniksi, jonka kanssa yhteistyö on mutkatonta ja toimivaa. Tulevan projektin taajuusmuuttajat odottavat jo sahan varastossa.
Alkutason sähkönkulutusmittaus tehdään keväällä ja uudet mittaukset suoritetaan syksyllä. Silloin JPJ-Wood lupaa kertoa täsmääkö mittaus ennakkoarvioihin.