– KNX-kiinteistöautomaatiossa on mukana muun muassa asunnon valaistus, lämmitys, jäähdytys, ilmanlaadunmittaus, ilmanvaihdon ohjaukset, keskitetty ohjaus kosketusnäytöistä, kotona-poissa-painike ja puheohjaus. Nämä voidaan yhdistää vielä esimerkiksi muuhun rakennusautomaatioon tai sähköautonlatauksiin. Kaikki nämä ovat vapaasti muokattavissa käyttäjien tarpeiden mukaan, jopa etänä, ABB:n Oskar Järnefelt kertoo.
Lindparkenin asunnoissa kiinteistöautomaatio on jokaisessa asunnossa vakiona, koska rakennuttaja on sähkösuunnittelijan kanssa päätynyt valitsemaan älykkään kiinteistöautomaation mahdollistamaan uusia asioita ja nostamaan asunnon arvoa. Kiinteistöautomaatio lisää asumismukavuutta ja energiatehokkuutta, mutta myös taloyhtiö ja isännöitsijä saavat ajantasaista tietoa esimerkiksi vedenkulutuksesta ja hälytyksistä.
Lisää kodikkuutta
– Automaatiolla parannetaan asukkaan turvallisuutta ja asumismukavuutta. Energiansäästöä syntyy myös huomaamatta, kun automaatio sammuttaa kaikki valot sekä pienentää tarvittaessa ilmanvaihtoa kotoa poistuttaessa. Lomatoiminnolla voi myös pudottaa lämpötiloja, Järnefelt kertoo kiinteistöautomaation hyödyistä asukkaalle.
– Kaikki toiminnot on liitetty toisiinsa ja järjestelmät kommunikoivat toistensa kanssa.
Myös perinteinen rakennusautomaatio lämmönjakohuoneessa, jäähdytys ja ilmanvaihto on liitetty KNX-taloautomaatioon.
– Tämän avulla suunnittelija voi lähestyä ratkaisua toisella tavalla kuin perinteisessä sähköistyksessä. Hän voi tehdä toimintaselostuksen, jossa kerrotaan kaikki asuntoon liittyvät toiminnot. Kaikki voidaan ohjelmoida suunnittelijan ja rakennuttajan haluamalla tavalla.
Kotona/poissa-kytkin on asunnoissa tärkeä, sillä sen avulla varmistetaan yhdellä napilla, että asunnossa sammuvat valaistus ja ohjattavat pistorasiat, lisäksi ilmanvaihdon teho pienenee.
– Huoneissa on tilannetoimintoja. Yhdellä napinpainalluksella saa vaihdettua valaistuksen avulla tunnelmaa. Toinen esimerkki on yö-tilanne, jossa automaatio hoitaa lämpötilan sopivaksi eri huoneissa, Järnefelt valaisee kiinteistöautomaation hyötyjä.
Säädöt puheen avulla
Uutta ratkaisussa on puheohjaus Apple Sirillä, Amazon Alexalla tai Google Homella. Niiden avulla asukas voi puheella ohjata huoneiston toimintoja. Puheohjaus myös helpottaa uuden tekniikan käyttöä.
– Vielä kymmenen vuotta sitten puheohjausta ei edes ollut olemassa. Etäkäyttö puhelimella on myös mukava lisä, Järnefelt toteaa.
– Tällaista puheohjausta ei vielä kerrostaloista paljon löydy. Tässä mielessä Vaasan Lindparken-kerrostalo on ainutlaatuinen. Helsingin Kalasataman asuinalueen suuresta osasta löytyy älykästä kiinteistöautomaatiota. Ympäri Suomen toki löytyy uudiskerrostaloja, joissa on hyödynnetty uusinta kiinteistöautomaatiota.
Satakunta kerrostaloa on saanut älykästä talotekniikkaa, mutta saneerattaviin kerrostaloihin ei ole Suomessa asennettu näin laajasti uusinta kiinteistöautomaatiota kuin Lindparkeniin, Järnefelt toteaa.
Lindparkenin tapauksessa talo saneerataan perusteita myöten, mikä on helpottanut talotekniikan suunnittelua kohteeseen.
– Tämä on vaatinut myös rakennuttajalta näkemystä, kun Lindparkeniin on lähdetty tekemään muutakin kuin perinteistä talotekniikkaa. Myös sähkö- ja kiinteistöautomaation suunnittelijat tekevät ihan uudenlaista yhteistyötä tällaisessa kohteessa, Järnefelt toteaa.
Kiinteistöautomaatio on myyntivaltti
Vaasan sairaanhoitopiirille rakennettua taloa kutsuttiin alun perin L-Taloksi. Nimi juontuu siitä, että talossa oli lääkäreiden asuntoja.
KickBack Capital osti talo kesällä 2019, jolloin alkoi remontin suunnittelu saman tien.
– Uusin kiinteistöautomaatio on myös myyntivaltti, joka erottaa Lindparkenin muista. Viimeisin tekniikka houkuttelee erilaisia asunnonostajia, kertoo KickBack Capitalin Linus Renkonen.
Asukkaille pitkälle edistynyt talotekniikka tuo helppoutta ja asumismukavuutta, kun poissa-nappi sammuttaa valot, kahvinkeittimen ja silitysraudan. Asukas voi jättää kotinsa huolettomin mielin.
– Energiansäästöä syntyy huomaamatta, kun valmiustilassa olevat laitteet sammuvat, ilmanvaihto ja huoneiston lämpötilaa lasketaan, Renkonen toteaa.
Lindparkenin tärkeimmät toiminnot, jotka on yhdistetty KNX-järjestelmään:
Poissa-painike sammuttaa kaikki valot ja työtasopistorasiat, sulkee vesihanat ja -liitännät sekä pesukoneet, pienentää ilmanvaihtoa ja tarvittaessa lämmityksiä
Kotona-painike sytyttää pimeällä eteisen valot, kytkee työtasojen ja pesukoneiden pistorasiat päälle, avaa vesiliitännät, palauttaa ilmanvaihdon ja lämmityksen normaali tasolle.
Tilanneohjaukset: yksi painike ohjaa valot ja muut ohjaukset halutuiksi yhdellä painalluksella
Puheohjaus: halutut ohjaukset esim. Apple Sirillä puhelimen ja älykaiuttimen kautta omalla äidinkielellä.
Ajastusten (esim. parveke- tai jouluvalot) ja valaistuksen tilanneohjauksien muokkaaminen.
Ovipuhelin soittaa näyttöpaneeliin ja/tai mobiililaiteeseen. Kuva- ja puheyhteys sekä oven avaaminen molemmista laitteista.
Ilmanlaadun valvonta ja hälytykset
Reaaliaikainen kulutustieto, mm. vesi, lämpömäärä, sähkö.
Käyttöveden sulkeminen vikatilanteessa lisävahingon välttämiseksi
Palohälytykset myös taloyhtiölle ja ilmanvaihtojen sammutus keskitetysti.
Ohjelmalliset varaukset, esim. saunavaraus, asuntokohtainen kulutuksen vertailu. Mahdollisuus luoda erilaisia palveluita ohjausten ja käyttöliittymän ympärille.