Okos energiamenedzsment

Okos energiamenedzsment

A rendkívül szigorú energetikai szabványok és a fenntarthatósági jelentések pontos szabályozását célzó új kezdeményezések a digitalizációs forradalommal párhuzamosan haladnak előre. Ennek eredményeként valós idejű adatvezérelt energiamenedzsment megoldásokat kapunk.

Jobb energiamenedzsment döntések az ABB Ability™ Energy Managerrel

Megszámlálhatatlan elektromos eszközével és 24 órás energiaigényével az ipari szektor a világ energiamenedzsment piacvezetője, melynek becsült értéke 2021-ben 12,3 milliárd dollár volt, és az előrejelzések szerint 2030-ra akár a 17,4 milliárd dollárt is elérheti [1].

Azok a vállalkozások, amelyek felismerik az energiamenedzsment jelentőségét, hasznot húzhatnak energiafogyasztásuk megjelenítéséből, nyomon követéséből és csökkentéséből. A felhőalapú vagy a telephelyen fizikailag telepített ABB Ability™ Energy Manager bármely vállalkozás számára lehetővé teszi ennek megvalósítását.

Az energiamenedzsment fogalmának meghatározása

A napjaink divatos hívószavaként használt „energiamenedzsment” az energiaáramlás folyamatainak helyes értelmezéséhez nélkülözhetetlen kompetenciákat és a fejlődéshez szükséges teljesítménynövelő lépéseket foglalja magában. Azonban közelebbről megvizsgálva, ez a tágan értelmezhető fogalom olyan kisebb, egymással szorosan összefüggő funkciókat ír le, amelyek a fokozatosan megvalósuló digitális átalakulás kritikus részét képezik.

A pontos, valós idejű adatok gyűjtésének képessége a digitális technológiákat kihasználva támogatja az energiamenedzsment-kezdeményezések megvalósítását, és teszi lehetővé a vállalatok számára a döntéshozatal felgyorsítását.

Azok a vállalkozások, amelyek felismerik az energiamenedzsment jelentőségét, hasznot húzhatnak energiafogyasztásuk megjelenítéséből.

Az ABB az energiamenedzsment legfőbb bevált gyakorlatait alkotó öt olyan funkcionális szakaszát jelöli ki, ahol a digitális eszközök alapvető szerepet játszanak, nevezetesen a detektálást, a monitorozást, az elemzést, az optimalizálást és az ellenőrzést [2].

A detektálás révén a létesítmények tulajdonosai és vezetői a közüzemi számlák és a rendelkezésre álló épületinformációk adatait használják fel összehasonlítási alapként, virtuálisan lebontva az energiaköltségeket, hogy meghatározhassák azokat a területeket, ahol túl sok energia fogy. Hatalmas adatsorok és mesterséges intelligenciára (AI) támaszkodó algoritmusok támogatják ezt a folyamatot.

A benchmark meghatározása után a monitorozás következik. Azzal, hogy a létesítmények tulajdonosai és vezetői kihasználják az eszközöknek a korábbi és a valós idejű energiaadatok megjelenítését szolgáló összekapcsolhatóságát, tisztább képet kapnak a megoldandó problémákról. Kritikus jelentősége van az összekapcsolhatóságot biztosító helyszíni infrastruktúrához, illetve a felületi elemekkel kiegészülő vezérlőpulthoz kapcsolt termékeknek – pl. megszakítóknak, mérőeszközöknek, reléknek, elektromos járműtöltő berendezéseknek, invertereknek és szenzoroknak.

Az adatgyűjtés után az adatok elemzése következik – különösen a kulcsfontosságú teljesítménymutatók (KPI-k) tekintetében – és olyan kimenő jelentések készülnek, amelyek lehetővé teszik a benchmark célokkal összehangolt megtakarítási intézkedések végrehajtását. Az energiamenedzsment szolgálatába állított előrejelző analitikák megkönnyítik és pontosabbá teszik ennek a szakasznak a lebonyolítását.

A következő lépés az eszközalapérték tervezése, ami a célként kitűzött KPI-k optimalizálására szolgál. Ezen a ponton a csatlakoztatott intelligens termékek, az áramminőség-átalakítók, a szünetmentes tápegységek (UPS), az átkapcsoló és továbbfejlesztett relék mind egy optimalizáló motorba juttatják el az adatokat, ami lehetővé teszi, hogy az energiafelhasználás csökkentésével megbízott személyek érdemben javítsák az eredményeket.

Az energiamenedzsment-rendszerek és folyamatok gyakorlati megvalósítását és alkalmazását követően az ellenőrzés lehetővé teszi az eszközalapérték körültekintő beállítását az energiahatékonysági, illetve a szolgáltatásfolytonossági stratégiáknak megfelelően. Figyelembe kell venni az Edge vezérlőkkel és okos csatlakoztatott termékekkel, valamint helyszíni elosztott energiaforrásokkal, mikrohálózatokkal, akkumulátoros energiatároló rendszerekkel (BESS) és megújuló technológiákkal rendelkező előre megtervezett referencia architektúrákat.

Ha a vállalkozások ilyen szakaszokra bontott lépésekben haladnak előre, akkor folyamatosan javítani tudják energiahatékonysági gyakorlatukat.

center

Az energiamenedzsment előnyei

Mivel az ipari környezetben az energiafelhasználás kezelésének és csökkentésének szükségessége jelenleg minden eddiginél jobban szabályozott (az energiagazdálkodási-rendszerekre vonatkozó IEC 60364-8-1 és ISO 50001 szabványok alapja – Követelmények és alkalmazási irányelvek) [3], most a szabályok betartása és a meg nem felelés miatti szankciók elkerülése a legfontosabb. Mindazonáltal az energiamenedzsment ügyét fel kell vállalni, és nem pusztán kényszerből, hanem azért, mert a vállalat ezzel is jelzi: készen áll az elszámoltathatóságra.

Napjaink piacvezető EMS megoldásai – köztük például az ABB Ability™ Energy Manager – leegyszerűsítik ezt a folyamatot, mivel mérnöki munkaigényük minimális, és a rendszer gyorsan üzembe helyezhető (általában egy napon belül). Ezek a megoldások szolgáltatott szoftverként (SAAS), felhasználásra kész állapotban állnak rendelkezésre.

Az energiamenedzsment-monitoring segít az ipari létesítmények fenntarthatósági céljainak megvalósításában, és ezen keresztül a CO2-kibocsátás csökkentésében. Általa könnyebben elérhetővé válnak az energia megtakarításának további lehetőségei, mint a digitális képességekkel nem rendelkező rendszerek esetében. Az így elért megtakarítás pedig akár ISO 50001 és LEED tanúsítást is eredményezhet.

Mindezek mellett a működési költségek (OPEX) is csökkenthetők. Az értékes adatok alapján jobban előrejelezhetővé válik az energiafelhasználás, ami akár 30%-kal is javíthatja a hatékonyságot, és a költségeket is csökkentheti. Az ABB Ability™ Energy Manager esetében valós lehetőség, hogy nem egészen három éven belül behozza az árát.

Kezdeti lépések

Az energiafelhasználás rövid értékelése igen hasznos lehet azon szervezetek, illetve egy vagy több telephellyel működő vállalkozások számára, amelyek lépéseket kívánnak tenni az energiamenedzsment gyakorlatának megvalósítása felé. Az energiaszolgáltató vállalatok (ESCO) jellemzően auditokat végeznek és olyan jelentéseket készítenek, amelyek utat mutatnak a továbblépéshez.

Egy szakértő szolgáltató – pl. az ABB – támogatásának igénybevétele hamar megtérülhet az energiamenedzsment gyors maximalizálásán keresztül. Ehhez a szolgáltató az összes múltbeli adatot, köztük a létesítmények közüzemi számlaadatait, valamint az épületinformációs rendszerek és a helyszíni érzékelők adatait is lekéri.

center

Az ABB Ability™ Energy Manager számtalan nemzetközi cégnek segített már ellenőrzés alá vonni villamosenergia költségeit és csökkenteni károsanyag-kibocsátását.

Az ABB Energy Manager az elérhető kiegészítőivel és prémium szolgáltatásaival értékes adatalapú betekintést nyújt a legkülönfélébb ipari létesítmények számára →01 [1-4]. Az ABB Ability™ Energy Manager nemrég egy nemzetközi élelmiszeripari cégnek segített ellenőrzés alá vonni villamosenergia költségeit és csökkenteni károsanyag-kibocsátását, miközben hozzájárult a működés megbízhatóságának és hatékonyságának fenntartásához. Az energiafogyasztás elemzésével optimalizálhatóvá válnak a termelés költségei. Egy cég az ABB EKip digitális vezérlőinek kiegészítő használatával akár 30 tonna szenet is megtakaríthat az energiafogyasztási csúcsok kiegyenlítésén keresztül [1].

2021-ben az ABB egy EMS-megoldásra tett ajánlatot egy több létesítményt és épületet magában foglaló technológiai kampusznak. Az ABB Ability™ Energy Manager az energetikai berendezések működésének valós idejű monitorozása és a mobil eszközökön keresztül küldött riasztások révén 20%-kal tudta csökkenteni a kampusz energiafogyasztását. Az ABB ezzel is bizonyította, hogy mérettől függetlenül bármilyen szervezetet hozzá tud segíteni energiagazdálkodási kezdeményezéseinek kiteljesítéséhez, valamint energiafogyasztási és költségcéljainak eléréséhez [1-4].

Hivatkozások

  • [1] Az ABB „The Growing Impact of EMS Solutions”, Guided Insights c. Fehér Könyve, 2021, 20. old.
  • [2] ABB weboldal, mely ezen a címen érhető el: https:// new.abb.com/about/ our-businesses/elec- trification/abb-ability/ energy-and-asset-man- ager/abb-ability-energy-manager [hozzáférés 2022. március 21-én].
  • [3] Az ABB „State of the art solution for CO₂-neutral and energy self-sufficient factory” c. esettanulmányi weboldala, mely ezen a címen érhető el: https://abb- casestudies.com/#/39 [hozzáférés 2022. március 21-én].
  • [4] Az ABB „Largest Swiss rice mill monitors energy distribution digitally” c. esettanulmányi

Lábjegyzet

1 A globális energiamenedzsment-piac mérete szektoronként, 2025 Statista

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp