ABB FusionAir® Smart Sensors

Tudta, hogy az ABB érintésmentes intelligens szenzorai javíthatják a levegő minőségét, és beltérben is egészséges környezetet teremthetnek?

A legfrissebb adatok alapján a légszennyezettség mértéke átlagosan 3,5-szer magasabb épületen belül, mint kint a szabadban.1 Az Egészségügyi Világszervezet megállapítása szerint ma ez a probléma jelenti „a világ első számú környezetegészségügyi kockázatát”.2 A legtöbbet a megfelelően végrehajtott alapos szellőztetéssel tehetünk a beltéri levegőminőség (angol rövidítéssel: IAQ) javításáért, illetve azért, hogy a festékek, a bútorok, illetve az irodai felszerelések által kibocsátott illékony szerves vegyületeknek (VOC) való kitettségünk csökkenjen. A szellőztetés jelentősen hozzájárul a beltéri környezet minőségének javításához, és védi az épületben tartózkodók egészségét. A rossz levegő fejfájást, valamint torok- és szemirritációt okozhat, csökkentheti a koncentrálóképességet, és ezáltal ronthatja a dolgozói produktivitást. Az illékony szerves vegyületek jelenléte összefüggésbe hozható az ún. „betegségokozó épület” („sick building syndrome”) tünetegyüttessel.

center

Mindezek mellett az Egyesült Államok egészségügyi hatóságai, köztük a járványügyi és betegségmegelőzési központok, valamint az iparági szervezetek a Covid19 járvány aggodalomra okot adó jelenségeinek kezelése céljából iránymutatásokat tettek közzé a levegő minőségére és a helyiségek átszellőztetésére vonatkozóan. Ezek az iránymutatások a friss levegő bevezetésének és a levegő megtisztításának stratégiai szempontjai mellett a hőmérséklet és a páratartalom szabályozására vonatkozó ajánlásokat tartalmaznak.

Az ABB FusionAir intelligens szenzora segít választ adni a beltéri levegő minősége kapcsán egyre szélesebb körben jelentkező aggodalmakra, miközben egészséges, biztonságos és kényelmes környezetet teremt a felhasználók számára. A FusionAir intelligens érzékelő egy olyan érintésmentes szobaszenzor, amely egyszerre alkalmas a hőmérséklet, a páratartalom, valamint a szén-dioxid (CO2) és az illékony szerves vegyületek szintjének folyamatos mérésére, továbbá a beltéri levegő minőségének javítására. Az érzékelő opcionális érintésmentes vezérléssel rendelkezik egy alkalmazáson keresztül, mellyel az ott tartózkodók a hőmérsékletet szabályozni, a légkondicionáló berendezések, a fényforrások és a napellenzők működését pedig irányítani tudják.

A FusionAir érzékelők az ABB Cylon® ASPECT® méretezhető épületüzemeltetési rendszerének energiagazdálkodási és -szabályozási megoldására csatlakoztatva megkönnyíthetik a beltéri levegő minőségének javítását és a bent tartózkodók egészségének védelmét biztosító intézkedések folyamatos végrehajtását. Ezzel a rendszerrel az iparági és a kormányzati iránymutatásoknak megfelelően például irodahelyiségek vagy akár osztálytermek levegőjét is elő lehet készíteni, hogy annak hőmérséklete és páratartalma optimális, illetve a beltéri levegő minősége általában véve a lehető legbiztonságosabb legyen. Opcióként a rendszer a világítás és az épület napsugárzás elleni árnyékolását biztosító eszközök működésének szabályozására is alkalmas lehet. A helyiség levegőjének mindenkori állapota könnyen áttekinthető a programozható többszínű kijelzőkről. Ha van valaki egy helyiségben, a rendszer folyamatosan ellenőrzi, hogy biztonságosak-e a levegő paraméterei, és a szenzor értesítést küld az épületfelügyeleti rendszernek, ha be kell avatkoznia. Amint az utolsó ember is távozik, a rendszer automatikusan megindítja a gyorsított légcserét, hogy a levegő megfelelő minőségének helyreállításával alkalmassá tegye a helyiséget az újabb érkezők fogadására.

A rendszerhez tartozó Bluetooth-kompatibilis telefonalkalmazáson keresztül a helyiségben tartózkodók érintésmentesen módosíthatják a beállításokat, és ezzel még magasabbra emelhetik a biztonság szintjét.

Tények röviden:

  • A levegő paramétereinek folyamatos ellenőrzése a bent tartózkodók biztonsága érdekében
  • Alkalmazáson keresztül elérhető érintésmentes felhasználói felület
  • Többszenzoros alkalmazás egyénileg használt, illetve közösségi terekhez

1https://www.cleanairhub.org.uk/news-stories/indoor-air-pollution-3-5-times-worse-than-outdoor-air-pollution

2https://www.who.int/phe/health_topics/outdoorair/databases/en/

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp