A cseh energiaszolgáltató az ABB-vel együttműködve bemutatja a digitalizáció előnyeit és értékét a kladnói hőerőműben

A cseh energiaszolgáltató az ABB-vel együttműködve bemutatja a digitalizáció előnyeit és értékét a kladnói hőerőműben

Az ABB Ability™ AssetInsight™ rendszer állapotfigyelést végez forgó berendezéseken a karbantartás költségeinek csökkentése és a rendelkezésre állás mértékének növelése érdekében, miközben ellensúlyozza a munkaerő erősen változó demográfiai jellemzőit.

A csehországi székhelyű Sev.en Csoport energiacég leányvállalata, a Teplarna Kladno s.r.o az ország egyik legnagyobb hő- és villamosenergia-termelő cége, mely a kladnói háztartások és ipari üzemek hő- és villamosenergia-szolgáltatója. 2022 szeptemberében a Teplarna az ABB-t választotta az Ability™ AssetInsight™ és az ABB Ability™ okos szenzorok kiépítését célzó projekt megvalósítására, amire a cseh régió egyik legnagyobb városában, Kladnóban, a Teplarna hőerőművében került sor.

A Teplarna felel a cseh energiaellátó hálózat stabilitásának biztosításáért. Ennek érdekében hálózattámogató szolgáltatásokat nyújt és tartalék áramszolgáltatóként lép fel, ha Prága nagyvárosi térségében áramkimaradás fordul elő.

„Az ABB-vel régóta fennálló kapcsolatunk ösztönzött bennünket arra, hogy egy együttműködés keretében bevonjuk őket a kladnói erőműben megvalósuló Asset Performance Management (APM) programunk digitalizációjába” – mondta Milan Slapnička, a Teplarna kladnói telephelyének Asset Administration Managere. „A szakértelem, amit az ABB az ipari megoldások, valamint az olyan integrált digitális megoldások terén szerzett, mint amilyen például az APM is, alkalmas üzemeink működésének optimalizálására és állásidejének csökkentésére” – tette még hozzá Slapnička.
center

Jobb rálátás az üzemi berendezésekre

Az ABB 2022 szeptemberében írta alá a projektszerződést, és 2023 áprilisában fejezte be a kivitelezési munkát. – Az elmúlt néhány hónap során sikeresen kiépítettük a projekt állapotfigyelő infrastruktúráját. Ez időközben be is indult, és egy éven át működik majd – mondta Radek Cabejšek, az ABB Energy Industries csehországi értékesítési vezetője.

A megoldás központi elemét az ABB Ability™ AssetInsight™ és a forgó berendezések állapotának megfigyelése céljából Bluetooth hálózaton keresztül kiépített ABB Ability™ Smart Sensors képezi. A megoldás egy felhasználóbarát irányítópult segítségével áttekintést ad a forgó eszközök állapotáról, és proaktív módon jelzi, ha az eszközök állapotromlását észleli. A végfelhasználó bármelyik berendezés – legyen az kisfeszültségű motor, centrifugál szivattyú vagy radiális légbefúvó – adatait részletesen elemezheti, és megfelelő intézkedéseket tehet, ha annak üzemállapotát nem találja megfelelőnek.

„Miután a megrendelővel már korán kapcsolatba léptünk, javasoltuk neki az ABB AssetInsight™ megoldásnak az összekapcsolását a mi Symphony® Plus Historian vezérlőrendszerünkkel, ami lehetővé teszi a Teplarna számára, hogy a legtöbbet hozza ki a létesítményükben eddig kiépített technológiáinkból” – tette hozzá Radek Cabejšek.

Az ABB AssetInsight™ megoldás és az előre telepített Symphony® Plus Historian digitális integrációja átfogó képet ad az üzemi berendezések állapotáról, optimalizálja a telephely működését, miközben segít csökkenteni a karbantartás költségeit és a nem tervezett állásidők hosszát.

Nem kérdés, hogy a digitális integráció mekkora előnyökkel jár

Egy olyan korszakban, amikor a gazdaság szereplőinek szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy a mélyreható demográfiai változások immár a rendelkezésre álló munkaerő-állományra is kihatnak, fontos szerep jut az ABB AssetInsight™-nak, amely a távmonitoring, az eszközintelligencia és az adatbetekintés lehetőségének biztosításával járul hozzá az üzemek megbízható működéséhez.

Ezenkívül a rendszer a berendezések meghibásodásának/leállásának előzetes észlelését is segíti, elemzést ad az eszközparkról, továbbá támogatást nyújt a mérnököknek a problémák megoldásában, ha bármilyen rendellenességet észlelnének, s mindezt úgy teszi, hogy az elemzés releváns adatait egy felhasználóbarát irányítópulton jeleníti meg. Végül pedig a megrendelő meglévő információs rendszereivel való teljes integrációt és a szolgáltatás ütemezését is támogatja, a berendezések cseréjét is beleértve.

„Örömünkre szolgál, hogy a Teplarna Kladno partnere lehetünk, és megbízható „digitális szövetségesként” támogathatjuk nagyszabású digitalizációs vállalkozásuk megvalósítását” – zárta gondolatait Radek Cabejšek.

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp