Az ABB munkatársai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél önkénteskedtek

Az ABB munkatársai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél önkénteskedtek

Szeptember közepén az ABB Magyarország munkatársai a LIFE Saker Roads kerecsensólyom-védelmi program keretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vezetésével Jászberény mellett, a parlagi sasok élőhelyén vállaltak önkéntes munkát, melynek célja a középfeszültségű oszlopsorok ragadozómadarakra gyakorolt hatásának felmérése volt.

A Jászberénytől mintegy 7 km-re, a Jászárokszállásra vezető út mellett felépült Sasközpont a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Jászsági Madárvédelmi Területen található, jelenleg itt él az ország egyik legsűrűbb költő parlagisas-állománya. A térség fontos telelőhelye is a ragadozómadaraknak, köztük a parlagi sasoknak is.

  • Parlagi sas
  • Kerecsensólyom

Az MME felméréseinek eredményei alapján a hazánkban évente áramütés miatt elpusztuló madarak száma tízezres nagyságrendűre tehető, a természetvédelmi kár pedig meghaladhatja az évi egy milliárd forintot. A rendszeres áldozatok között fokozottan védett madarak is előfordulnak, mint a parlagi sas, a kerecsensólyom, a kuvik, a szalakóta, vagy a kék vércse.

Az ABB önkéntesei először előadást hallgattak meg az MME szakembereitől a parlagi sasokról, a jászsági Európai Uniós védettséget élvező Natura 2000 élőhelyekről, az áramütés madarakra gyakorolt hatásairól, a megelőzés érdekében tett védelmi intézkedésekről, a Sasközpont működéséről és a kerecsensólyom védelmét célzó, Saker Roads LIFE programról. Ezt követően bemutatókon vettek részt a terepi felmérés módszertanáról, és hogy kereső kutyák segítségével hogyan derítik fel az áramütött madarakat az MME szakemberei.

  • Az ABB munkatársai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél önkénteskedtek
  • Az ABB munkatársai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél önkénteskedtek
  • Az ABB munkatársai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél önkénteskedtek
  • Az ABB munkatársai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél önkénteskedtek

Az önkéntesek kisebb csapatokban, 3 km-es szakaszokon ellenőrizték az elektromos oszlopokat, majd a bemutatókon elhangzott és meghatározott irányvonalak mentén dokumentálták az adatokat. Az adatok összesítése még zajlik, azonban annyi már most is bizonyos, hogy az MME párhuzamosan zajló saját felmérésével együtt 8-900 oszlopot ellenőriztek, ebből nagyságrendileg 350 oszlopot az ABB önkéntesei vettek szemügyre. Több más faj elpusztult egyedei mellett két fokozottan védett parlagi sast is találtak a felmérők, így maguk azonosíthatták a nem megfelelően kezelt oszlopok, veszélyes konstrukciók következményeit.

A felmérések eredményeit felhasználva az áramszolgáltatók, az MME, valamint a területileg illetékes Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei együtt dolgoznak, hogy mely szakaszokon a legindokoltabb az oszlopsorok madárbarát szempontok szerinti felújítása, karbantartása. A hétvégén talált két parlagi sas tetem apropóján az MME is kezdeményezi a szolgáltatónál az érintett helyek kezelését.

Azért, hogy minél kevesebb madár szenvedjen áramütést az ABB által forgalmazott, kiegészítőivel madárbaráttá alakítható oszlopkapcsoló nyújthat segítséget. Ezeket a készüléket a vállalat a társ cégekkel együtt kialakított madárvédelmi megoldásokkal kiegészítve kínálja a hagyományos, veszélyes oszlopkapcsolók kiváltására.

„Az ABB Magyarország - az ABB stratégiájának megfelelően - a fenntarthatóságra legnagyobb hatást gyakorló területekre összpontosít, melynek része, hogy a Föld erőforrásait a jövő generációi számára is megőrizzük. A természetvédelem a világ fenntartható fejlődésének kulcsa. Tudatosan törekszünk arra, hogy vállalati programjainkat a fenntarthatóságot és a természeti erőforrások védelmét szem előtt tartva tervezzük és valósítsuk meg, ezzel aktívan hozzájáruljunk a környezet, ez esetben például a madarak védelméhez” - mondta el Sebestyén István, ABB Country Holding Officer.

Az 1974-ben alakult MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület), mára Közép-Európa egyik legnagyobb, politikától független civil összefogásból indult társadalmi szervezete. Az áram és madarak kapcsolatát aktívan 2003-tól vizsgálja, ekkor indult meg országszerte az adatgyűjtés a középfeszültségű oszlopok és légvezetékek madarakra gyakorolt hatásáról. Ma már a lakosság is bekapcsolódhat a madarak áramütése elleni munkába. (https://mme.hu/madarak_es_vezetekek)

Az ABB (ABBN: egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerességét a világ több mint 100 országban foglalkoztatott 105 000 munkatársa garantálja. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag

MME weboldal: https://mme.hu

Facebook: https://www.facebook.com/madartaniegyesulet/

Instagram: https://www.instagram.com/mme_birdlifehungary/

Youtube: https://www.youtube.com/@MMEBirdLifeHungary/

Mészáros Ilona

Momentum Communications

Tel: +36 20 253 5298

Mail: ilona.meszaros@momentumcomms.huMME

Orbán Zoltán – szóvivő

Tel: +36 20 425 9450

Mail: orban.zoltan@mme.huSolt Szabolcs – Áramütés-megelőzési Program

Tel: +36 20 569 8436

Mail: solt.szabolcs@mme.hu

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp