Fóton kezdte meg működését hazánk egyik legzöldebb ipari létesítménye

Naperőmű biztosítja a gyár működéséhez szükséges energia több mint 50 százalékát.

Az ABB Kft. fóti kompakt transzformátor állomás (CSS) gyára az egyik legzöldebb ipari létesítményként kezdte meg működését Magyarországon. Az ABB globális piacvezető energetikai és automatizálási cégcsoport egy 30 kW teljesítményű naperőművet épített, amely évi 28 MWh-s termelésével 14 tonna CO2 kibocsájtást takarít meg.

Az elmúlt hónapokban 126 db 240 Wp-os napelem került felszerelésre lapos tetős megoldásban az ABB CSS fóti gyártócsarnokának tetején. A napból nyert energia szakszerű és akadálytalan felhasználását az ABB szolár inverterei és kisfeszültségű megoldásai biztosítják. Az ABB kulcsrakész berendezéseket szállít világszerte, így a fóti munka már rutinnak számított a cégnél.A teljes egészében magyar kivitelezésű projekt megvalósításában az ABB Kft. partnerei működtek közre: a napelemeket az Agulhas-Solar (ASOLAR) Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. szállította, a tervezést és kivitelezést pedig az ABB fóti telephelyét, az East Gate Business Parkot fejlesztő WING Zrt. szakemberei végezték. Az A.SOLAR fotovoltaikus modulokat Szolnokon gyártották az európai minőségi és biztonsági szabályoknak megfelelően. Az ABB Kft. partnerei elkötelezettek a fenntartható technológiák alkalmazásában, ezért örömmel üdvözölték az ABB zöldenergia fejlesztését. A projektben szakértőként működött közre még az ALTEO, a hazai energetikai szektor megújuló energiákkal foglalkozó szereplője, amely a tervezésben vállalt fontos szerepet. Az East Gate Business Park nemcsak mint bérbeadó vett részt a beruházásban, hanem a projekt finanszírozásában is közreműködött.

A naperőmű felavatásán jelen volt Peter Terwiesch, Head of Region CEU, Country Manager ABB Németország; Hannu Kasi President and Country Manager ABB Csehország, valamint Tanja Vainio az ABB Kft. ügyvezető igazgatója is.

„Az Európai Unió egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a megújuló energiák részarányát a teljes energiafelhasználáson belül 2020-ra 20%-ra növelje. Magyarországon jelenleg a megújuló energiák részaránya 5% körüli, és a vállalásunk 2020-ra 13%. Büszkék vagyunk, hogy a fóti beruházással sikerült közelebb jutnunk Magyarország célkitűzéshez, és reméljük, hogy a jövőben még számos hasonló projektben vehetünk részt” – mondta Tanja Vainio, az ABB Kft. ügyvezető igazgatója.

Az évi 28 MWh-s teljesítményű naperőmű a gyár működéséhez szükséges energiának akár 70 százalékát is képes fedezni megfelelően napos időben, így az ABB fóti csarnoka az egyetlen olyan gyár hazánkban, amely tetőre szerelt naperőmű segítségével fedezi energiaellátásának jelentős részét. A gyárban többek között az anyagmozgatás is zöld energiával történik, hiszen az elektromos targonca akkumulátorát, sőt az akkumulátoros kéziszerszámokat is napenergia segítségével töltik. A működéshez szükséges energia környezetbarát előállítása mellett lényeges szempont, hogy az ABB munkatársai egészségesebb munkakörnyezetben dolgozhatnak, mivel a gyártás során az anyagmozgatáskor nem keletkezik benzingőz. Magyarország egyik legzöldebb ipari létesítményében egy napenergiával kapcsolatos oktatási és bemutató központot is kialakítottak, a cég meglévő és jövőbeli partnerei számára.

Az ABB Magyarországon is élen jár a (PV) fotovillamos energia átalakító-, szállító- és védelmi megoldások területén, és kiváló tapasztalattal rendelkezik a hazai igényeket tekintve.

A cég gyakorlatilag minden lakossági, közületi és erőművi alkalmazáshoz minőségi termékek széles palettáját kínálja – magukba foglalva kis- és középfeszültségű kapcsolóberendezéseket és védelmeket, transzformátorokat és az erőművek szívét a szolár invertereket – annak érdekében, hogy ügyfelei megbízhatóan hozzáférhessenek a megújuló energiaforrásokhoz. A vállalat mindenkit ki tud szolgálni, aki megújuló energiából szeretné fedezni mindennapi energia-szükségletét, hiszen világszerte sokéves tapasztalattal rendelkezik e területen is.

„A WING vezető magyar ingatlanvállalkozás, mely elkötelezett a hosszú távon is értéket képviselő és fenntartható épületek megvalósítása mellett. A vállalat referenciái között olyan projektek szerepelnek, mint az egyik első budapesti BREEAM „very good” tanúsítvánnyal bíró irodaház, az Allianz székháza, vagy az októberben átadásra került Hegyvidék Központ, az ország első környezettudatos bevásárlóközpontja. Ezért különösen nagy örömünkre szolgál, hogy a világ egyik vezető iparvállalata, az ABB révén ilyen előremutató technológia kerül kiépítésre az East Gate Business Parkban. Mivel a technológia alapvetően energia takarékosságról szól és számottevő megtakarítással jár, így üzletileg is előnyös. Bízunk abban, hogy az új napenergia telep jó példaként szolgál mások számára is és hazánkban is egyre nagyobb teret nyer az energiatudatos gondolkodás” – mondta Noah M. Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az East Gate Business Parkról és az üzleti parkot fejlesztő WING Zrt-ről

Az East Gate Business Park Budapest északi vonzáskörzetének legnagyobb, 37 hektáron elterülő üzleti parkja, az M3 és M0 találkozási pontjánál. Területén raktárak és kereskedelmi célokra egyaránt alkalmas modern csarnokok és "A" kategóriás irodák találhatók. A teljes kiépítettségében 140.000 négyzetméternyi üzleti parkban eddig nyolc épület, mintegy 65.000 négyzetméter terület épült fel. A parkban bérel területet többek között az ABB, a világ egyik vezető energetikai vállalata, a GE energetikai üzletága, a Phoenix Parma gyógyszeripari disztribútor, a Lear autóipari beszállító és itt található a Philip Morris Magyarország dohányipari cég székháza és országos kereskedelmi és logisztikai központja.

A WING Zrt. az egyik legnagyobb magántulajdonban lévő magyar ingatlanvállalkozás jelentős projektportfolióval, befektetési tevékenységgel és ingatlanszolgáltatásra specializálódott leányvállalatokkal. A cég ingatlanportfoliójába tartozik az East Gate Business Park mellett többek között a Corvinus Egyetem új épülete, a Millenáris Irodaházak, az Allianz székháza, az Átrium Park irodaház, az MTV székház, az egri Agria Park bevásárlóközpont és az októberben megnyílt Hegyvidék Központ.

www.wing.hu www.egbp.hu

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp