2020. első negyedéves eredmények

A koronavírus-járvány negatívan befolyásolta az eredményeket, és kihat a kilátásokra is

– A rendelésállomány 7,3 milliárd $, -4% volt, ami összehasonlító alapon +1%-os növekedésnek felelt meg

– Az árbevétel 6,2 milliárd $, -9% volt, ami összehasonlító alapon -7%1-os csökkenésnek felel meg

– A működési eredmény 373 millió $; marzs: 6,0%

– Az üzemi EBITA1 636 millió $, a marzs110,2%, alakulását az átállásból eredő költségek 30 bázisponttal befolyásolták

– A nettó jövedelem 376 millió $, -30%

– Alap EPS: 0.18$, -30%2; működési EPS1:0,30$, -2%

– Az üzemi tevékenységek cash-flow-ja -577 millió $

„A koronavírus-járvány negatívan befolyásolta az első negyedév eredményeit, bár a rendelésállomány növekedése stabilan alakult, azonban a járvány miatt minden divíziónkban csökkent az árbevétel és a működési eredmény. A munkatársaink biztonságának és egészségének szem előtt tartása mellett mindent megteszünk, hogy biztosítsuk az üzletmenet folytonosságát, megfelelően kiszolgáljuk az ügyfeleinket, illetve a hosszú távú céljainknak megfelelően folytassuk befektetéseinket a K+F területén” – nyilatkozta Björn Rosengren, az ABB vezérigazgatója.

„A második negyedévben arra számítunk, hogy a világ számos pontján bevezetett karantén és korlátozó intézkedések miatt erősen csökkenni fog a kereslet, így az üzletágainknak jelentős kihívásokkal kell majd megküzdeniük. Mindazonáltal fokozni fogjuk a költségek kezelésére és likviditásunk megőrzésére irányuló erőfeszítéseinket, folytatjuk a vállalatcsoport decentralizálását, illetve terveinknek megfelelően befejezzük az Energetikai Hálózatok üzletág eladását is.”

MUTATÓK VÁLTOZÁS

2018. december 17-én az ABB bejelentette, hogy megállapodott az Energetikai Hálózatok üzletágának eladásáról. Következésképpen az Energetikai Hálózatok üzletág üzleti eredménye felhagyott tevékenységként kerül bemutatásra.

millió $, ha másképp nincs jelezve)

Q1 2020

Q1 2019

US$

Összehasonlító alapon

Megrendelések

7 346

7 613

-4%

+1%

Árbevétel

6 216

6 847

-9%

-7%

Működési eredmény

373

590

-37%


Üzemi EBITA

636

766

-17%

-16% 3

a működési bevételek %-ában

10,2

11,2

-1.0 pts


Folyamatos működésből származó jövedelem, adó nélkül

326

415

-21%


Az ABB-nek tulajdonítható nettó jövedelem

376

535

-30%


Alap EPS ($)

0,18

0,25

-30%


Működési EPS ($)1

0,30

0,30

-2% 2

-1% 2

Működési tevékenységből eredő cash-flow

(577)

(256)

-125%


Összegzés

A COVID-19 ellenére az első negyedév megrendelései továbbra is erőteljesek voltak; mind a Hajtások (Motion), mind az Ipari automatizálás üzletágak nagy volumenű megrendeléseket kaptak. Azonban a bevételek minden üzletágban csökkentek, tükrözve az árukereslet pandémia miatti visszaesését, kezdetben Kínában, majd a világ más részein, amit tovább fokoztak a mozgási korlátozások, amelyek kihatottak az üzembehelyezési és szervízszolgáltatásokra. Ezek a fejlemények az összes üzletág működési nyereségében visszatükröződnek, mutatva hogy bizonyos költségek alapvetőek az üzlet folyamatosságának szempontjából.

Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések

Az ABB elsősorban a munkatársai egészségének és biztonságának a megőrzésére összpontosít, és mindent megtesz az üzletmenet folyamatosságának fenntartásáért. Az ABB folyamatosan figyelemmel kíséri a járvánnyal kapcsolatos helyzet alakulását, és a helyi kormányok, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelveit követve megtesz minden szükséges óvintézkedést. A koronavírus-járvány ideje alatt az ügyfelekkel és a partnerekkel szorosan együttműködve az ABB arra törekszik, hogy biztosítsa az áruk és a szolgáltatások folyamatos szállítását. A járvány hatásának ellensúlyozására tett lépések részeként az ABB arra törekszik, hogy fokozza a távszolgáltatási eszközök, valamint az ABB AbilityTM digitális megoldások alkalmazását, így a díjmentes szolgáltatásokét is. Az ABB termelő üzemeinek többsége jelenleg is teljesen vagy részlegesen üzemel. A gyártó és szolgáltató telephelyek működésében csak néhány országokban tapasztalható jelentősebb fennakadás. Ahol lehetséges, a vállalat igyekszik az erőforrásait a várható csökkenő kereslethez igazítani, és mindent megtesz a nem alapvetően szükséges költségek csökkentésére.

A világjárvány ideje alatt, az ABB igazgatótanácsának és végrehajtó bizottságának tagjai önként vállalták, hogy 10%-kal csökkentik javadalmazásukat és fizetésüket. Ezen túlmenőn, az ABB 1 millió svájci frankkal segíti a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának koronavírus-járvány elleni tevékenységét.

Az ABB és munkavállalói segítik a különböző közösségeket a járvány által leginkább sújtott országokban, például Kínában és Olaszországban. Az ABB erőforrásait igénybe véve védőeszközöket szállítanak a kórházaknak és az első vonalban dolgozóknak. Ezeknek az intézményeknek berendezéseket adományoznak és pénzadományt gyűjtenek.

Rövid távú kilátások

2020-ban a globális gazdaság várhatóan visszaesik, mivel a kilátások gyorsan romlanak a COVID-19 világjárvány miatt. Annak ellenére, hogy a kormányok és a központi bankok példa nélküli ösztönzőket jelentenek be, továbbá, hogy a kínai gazdasági aktivitás fellendülésének kezdeti jelei mutatkoznak, a makrogazdasági mutatók bizonytalan időtartamú globális recessziót jeleznek, mivel sok ország, köztük az Egyesült Államok, továbbra is korlátozásokkal néz szembe, ami hosszú ideig tartó gazdasági következményeket vetít előre.

A COVID-19 hatása, valamint az olajárak esése jelentősen befolyásolta a rövid távú kilátásokat bizonyos célpiacokon, például az olaj és gáz szektorban, a hagyományos energiatermelésben, az autóiparban és a tengerhajózásban. Néhány célpiac, például az energia-elosztó közművek, az adatközpontok, a logisztika és a vasút, továbbra is viszonylagos ellenálló képességet mutat.

Az ABB jelenleg várakozással tekint a gazdaság és a saját számainak 2020.évi alakulása elé. Az ABB arra számít, hogy a jelenlegi járvány jelentősen befolyásolja majd a második negyedévi eredményeket. A megrendelések és a bevételek várhatóan minden üzletágban szignifikáns csökkenést mutatnak majd, a Robotika és Gyártásautomatizálás megrendelései és a bevételei pedig várhatóan több mint 30 százalékkal csökkennek az előző évhez képest. Miközben a vállalat haladéktalanul intézkedéseket tesz, hogy a működését és a költségeit a jövedelmezőség megőrzéséhez igazítsa, arra számít, hogy a mennyiségi veszteség várhatóan tovább csökkenti a marzsot. A rövid távú zavarok ellenére az ABB bízik ellenálló képességben, hogy fenntartsa működési modelljét és üzleti életét. A társaság erős mérleggel rendelkezik, és bízik abban, hogy az a likviditási igényeit megfelelően fedezi.

További információk

A 2019. évi első negyedéves eredményeket bemutató sajtóközlemény és a témához kapcsolódó prezentáció diái az ABB News Center www.abb.com /news oldalán, illetve a Befektetői Kapcsolatok/Investor Relations honlapján, a www.abb.com/investrorelations linken tekinthetők meg.

Endnotes

  1. A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt a mellékelt
  2. Az EPS-növekedés számítása nem kerekített összegekkel történt. Az egy részvényre jutó operatív eredmény konstans devizában van számítva (a 2019-es árfolyamok nem kerültek kiigazításra az üzleti portfólió változásainak megfelelően).
  3. Állandó árfolyam (nincs kiigazítva a portfolió változásainak megfelelően).
  4. Az összeg a folyamatos és a felhagyott tevékenységek összességét jelenti.

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp