Az ABB új GoFa™ kobotja elnyerte a rangos Red Dot Best of the Best díjat

Az ABB új GoFa™ kobotja elnyerte a rangos Red Dot Best of the Best díjat

Vezető terméktervezési szakértők ismerik el, hogy az ABB GoFa™ együttműködő robotjának innovatív kialakítása még hozzáférhetőbbé teszi a robotokat.

Egyedülálló tervezési koncepciójának elismeréseként – mellyel az alkotók vonzóvá és elérhetővé kívánták tenni új robotjukat a felhasználók számára – az ABB GoFa nevű kobotja elnyerte a rangos Red Dot Best of the Best formatervezési díjat.

A globális Red Dot Design díjak odaítéléséről döntő zsűri évről évre több ezer terméket értékel, és a terméktervezés kiemelkedő darabjait díjazza. A Red Dot Best of the Best díj a versenypiaci formatervezés legrangosabb kitüntetése, amelyet az nyerhet el, aki a terméktervezés területén valami egészen különlegeset hoz létre, akinek a terméke esztétikai szempontból a legvonzóbb, funkcionálisan kiemelkedő, intelligens vagy kialakításában teljesen újszerű.

GoFa a leggyorsabb kobot a maga kategóriájában. Rendeltetése, hogy emberek között dolgozzon, a feladatok széles körét velük közösen hajtsa végre, mégpedig biztonsági kerítések nélkül. Fejlett biztonsági funkciói – köztük a csukló pontokon elhelyezett intelligens szenzorok, melyek a másodperc tört része alatt leállítják a kobot mozgását, ha valamihez váratlanul hozzáér – teszik lehetővé, hogy GoFa a dolgozók közvetlen közelében, mégis biztonságosan és folyamatosan működjön.

A terméktervezők elsődleges célja egy olyan intuitív, felhasználóbarát és hozzáférhető kialakítás volt, amely arra ösztönzi az embereket, és különösen azokat, akik még soha nem dolgoztak ilyen eszközzel, hogy bátran használják GoFát és működjenek vele együtt.

„Jövőképünk szempontjából kulcsfontosságú, hogy hozzáférhetőbb, egyszerűbben használható és intuitívabb robotokat gyártsunk, mert csak így válhatnak a munkahelyek ugyanolyan általánosan használt eszközévé, mint napjaink laptopja” – mondta Sami Atiya, az ABB Robotics & Discrete Automation Business Area elnöke. „Örülök, hogy a Red Dot zsűri új GoFa kobotunk felhasználóbarát jellegét találta díjazásra érdemesnek. GoFa éppen most rendezi át a piacot azzal, hogy kiemeli az ipari formatervezés jelentőségét, és még több ember számára könnyíti meg a robotokkal közösen végzett munkát. A hozzáférhetőbb dizájn biztosítja, hogy a robotok a hagyományos gyári környezeten túl egy sor más munkahelyen is megállják a helyüket, mely lehetővé teszi számunkra, hogy az automatizálást világszerte közelebb vigyük az új felhasználókhoz és az új iparágakhoz.”

A GoFa kialakítása eltér a hagyományos ipari robotok megjelenésétől, ezzel is szűkítve az ipari és a fogyasztói termékeket elválasztó határt. A karcsú, egyenes karok felhasználóbarát, mégis erőteljes megjelenést kölcsönöznek a kobotnak, míg a korszerű színhasználat, a minőségi anyagok és a szép felületek modern, letisztult külsővel ruházzák fel. A kar oldalsó részén kialakított interfészdizájn a maga két gombjával és kör alakban elhelyezett lámpáival a fogyasztói termékek könnyű használhatóságát idézi. Ez a megoldás közelebb hozza GoFát azokhoz a felhasználókhoz, akik először vásárolnak robotot, és jobban eligazodnak a fogyasztói technológia, mint az ipari berendezések világában.

„Az ipari formatervezés nem csak az esztétikáról szól! A forma a funkciót követi, és a fogyasztói termékek megközelítését alkalmazó hangsúlyosan emberközpontú tervezés révén nyilvánvaló a GoFa célszerűsége, hasznossága és egyszerű használhatósága” – mondta Andie Zhang, az ABB Robotics Collaborative Robotics területének globális termékmenedzsere. „Vonzó megjelenésük miatt az emberek közel érzik magukhoz kobotjainkat, így a legtöbbet hozzák ki belőlük. Nem elégszünk meg azzal, hogy az emberek csupán elboldoguljanak egy robottal, mi azt akarjuk, hogy kifejezetten élvezzék a vele végzett munkát. A GoFa beprogramozása a robotkar megérintésével és megvezetésével történik. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a felhasználó nyugodtan, könnyedén tartsa, illetve irányítsa a kobotot.”

Az ABB intuitív tervezésű kobotjaihoz nem szükséges robotprogramozó szakember. Ez segítséget nyújt az automatizáltság alacsony szintjével rendelkező iparágakban dolgozóknak, mivel a kicsomagolás után, csupán néhány percet igénylő telepítést követően, előzetes képzés nélkül azonnal használatba vehetik az új kobotot.

„Új kobotjaink könnyen kezelhető digitális eszközeikkel, integrált biztonsági funkcióikkal és nagyobb terhelhetőségükkel már az ember és robot közötti együttműködés jövőjét képviselik. Legújabb generációjuk még több vállalkozás számára teszi lehetővé az ismétlődő, a gyakran előforduló, illetve a veszélyes munkafolyamatok automatizálását, hogy tovább növelhessék termelékenységüket és a termelés rugalmasságát, miközben munkavállalóik felszabaduló idejükben valami más, nagyobb hozzáadott értéket előállító tevékenységet végezhetnek” –tette még hozzá Andie Zhang. „Ha valaki elboldogul egy tablettel vagy egy okostelefonnal, akkor a kobotjainkat is tudja majd használni.

Az ABB új GoFa kobotjának piaci bevezetése az ABB YuMi® termékcsaládjának sikerén alapul, mely 2015 óta segít, hogy a vállalkozások biztonságosan automatizálhassák legfontosabb munkaműveleteiket. 2011-ben már YuMi®, a világ legelső valóban együttműködő robotjának a tervezési koncepciója is elnyerte a Best of the Best Red Dot díjra.

Az ABB Robotics & Discrete Automation a robotika, a gépautomatizálás és a digitális szolgáltatások úttörőjeként innovatív megoldásokat kínál a legkülönfélébb iparágakban, a gépjárműgyártástól az elektronikán át a logisztikáig. A világ egyik vezető robotikai és gépautomatizálási beszállítójaként eddig több mint 500.000 robottechnikai megoldással segítettük megrendelőinket. Méretétől függetlenül valamennyi ügyfelünknek segítünk termelékenységének növelésében, a működés rugalmasságának fokozásában és egyszerűsítésében, valamint az előállított termékek minőségének további javításában. Támogatjuk őket azon az úton, amelyen a jövő hálózatba kapcsolt kollaboratív gyáraivá kívánnak válni. Az ABB Robotics & Discrete Automation alkalmazottainak száma meghaladja a 11 000 főt, akik a világ több mint 53 országában, 100-nál is több telephelyen dolgoznak. go.abb/robotics

  • Az ABB új GoFa™ kobotja elnyerte a rangos Red Dot Best of the Best díjat
  • Az ABB új GoFa™ kobotja elnyerte a rangos Red Dot Best of the Best díjat

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) piacvezető technológiai világcég, mely a termelékenyebb, ugyanakkor fenntartható jövő megteremtése érdekében nagy energiával segíti elő a társadalom és az ipar átalakulását. Elektronikai, robotikai, automatizálási és mozgatás-technikai portfoliójának szoftverhez csatlakoztatásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy a teljesítményt új szintre emelje. Az ABB a kiválóság immár több mint 130 évre visszanyúló történelmét tudhatja magáénak. Mai sikereinek kovácsa az a nagyjából 105.000 tehetséges munkavállaló, aki a világ 100-nál is több országában végzi munkáját. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Instagram: abb_magyarorszag

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp