Innovatív almérő megoldások az MEKH rendeletre

Nem voltak könnyű helyzetben a 2020. január 16-án megjelent MEKH rendelet miatt az érintett vállalatok. Az almérők telepítése kapcsán napvilágot látott rendelet ugyanis rövid határidőn belüli, komoly és költséges teljesítést igényelt.

A rendelet kimondta, hogy azon szervezeteknek, akiknek szakreferenst kell alkalmazni, almérő készülékeket szükséges telepíteni, és hogy pontosan milyen méréseket kell eszközölni.

A Villanyszerelők Lapjának korábbi cikkéből megismerhettük a részleteket, most pedig nézzük meg, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy könnyebben megfeleljünk az elvárásoknak: ismerjük meg az elérhető, (nem csak) energiahatékonyságot növelő, népszerű eszközöket és műszereket!

Modern fogyasztásmérő megoldások ABB módra

Mindannyian tudjuk, hogy az energiatudatosság kulcsfontosságú a gépek és elektromos eszközök energiahatékonyságának javítása, és ezzel együtt a költségek csökkentése érdekében is.

Az innovatív ABB fogyasztásmérők lehetővé teszik a hatékonyság szempontjából fejlesztendő területek azonosítását és a fenti előnyök kihasználását, mindemellett pedig a MID tanúsításnak köszönhetően tökéletesen megfelelnek a rendeletben elvárt “B” pontossági érkékeknek.

A részmérés pontos képet ad az energia felhasználásának konkrét területeiről és a fogyasztásról, így a mérők hatékonyak a lakó-, kereskedelmi- és ipari épületek energiafogyasztásának és energiaköltségeinek nyomonkövetésére és optimalizálására.

Az ABB energiamérők legalább a következő műszerértékekkel rendelkeznek:

● aktív energia

● feszültség

● áram

● teljesítménytényező.

EQ fogyasztásmérők minden igényre

center

A legfőbb paraméterek:

C sorozat

direkt mérés 40 A-ig

● 230 (C11) vagy 220-240 V (C13) L - N

● -25 és +70 °C hőmérséklet közötti működés

● áramváltós mérés nem lehetséges

B sorozat

direkt mérés 65 A-ig, vagy áramváltós mérés

220-240 V L - N, vagy 380-400 V L - L

● IR kommunikáció és opcionális BUS kommunikáció

● -40 és +70 °C közötti működés

A sorozat

direkt mérés 80 A-ig, vagy áramváltós/fesz.váltós mérés

57.7-288 V L - N, vagy 100-500 V L - L

● IR kommunikáció és opcionális BUS kommunikáció

● -40 és +70 °C közötti működés

Az energiaelosztás nagymestere

A System pro M compact® InSite rendszert kifejezetten úgy fejlesztették ki, hogy megfeleljen az energiakezelés követelményeinek azáltal, hogy figyelemmel kíséri és szabályozza az energiaelosztást az elosztókban.

Egy olyan keretrendszerben, ahol az energiahatékonyság és az üzemeltetés folytonossága elengedhetetlenné válik, az InSite termékcsalád könnyedén segít a kockázatok korai felismerésében a teljes átláthatóság, az állandó diagnosztika és a valós idejű értesítések révén.

A műveleteket ráadásul az egyéni igények figyelembevételével testre is szabhatjuk, vagyis úgy programozhatjuk, hogy azonnal reagáljanak azokra az eseményekre, amelyek átlépik a megengedett határértékeket. A beállítási lehetőségek tehát nem csak növelik a rendelkezésre állást, de a legmagasabb energiahatékonysági előírások elérésével akár 20%-ot is megtakaríthatnak energiaköltségekeinken.

center

Tehát amellett, hogy az ABB precíz szerkezete betartja a legmagasabb energiahatékonysági előírásokat és a létesítmény fogyasztásának okos kezelésével csökkentheti az energiaszámlákat, további kiváló előnyökkel kedvez a felhasználókat:

● használható önálló rendszerként vagy integrálva az ABB Ability rendszerbe

● az új megoldások telepítésével korlátozhatjuk az állásidő mértékét

● hibamentes konfiguráció esetén a telepített eszközök automatikusan felismerik a problémás helyzeteket

● Firmware frissítés webszerveren keresztül

● az adatok biztonsága pedig szavatolt a titkosított SNMP V3 és SSL rendszerek révén

A rendszer “irányítóközpontja” az SCU100 egység képes akár 16 különböző energia- és teljesítménymérőből, 96 áramérzékelő és digitális csatorna segítségével egyidejűleg képes információkat gyűjteni. Ezen felül pedig összehasonlítja a tárolt értékeket időszakonként vagy eszközönként.

center

Az SCU100 vezérlőegységet kifejezetten úgy fejlesztették ki, hogy kielégítse az alelosztók energia- és eszközfigyelésének és vezérlésének követelményeit. Teszi ezt olyan keretek között, ahol az energiahatékonyság és a működés folytonossága elengedhetetlenné válik, így kínál lehetőséget az energiafelesleg csökkentésére és a kockázatos helyzetek azonnali azonosítására.

A digitális bemeneti és kimeneti modulok tekintetében széles a paletta, valamint csatlakoztatható kismegosztó és FI-relé System pro M compact® tartozékok is, de más digitális bemenettel vagy kimenettel rendelkező kalapsínes termékekkel és egyéb mérőkkel (például víz-, és gázmérők) is kompatibilis.

Segítségével tehát könnyedén leolvashatjuk a készülékek állapotát, aktiválhatjuk vagy deaktiválhatjuk a leágazásokat.

További nagyszerű lehetőségek az ABB termékpalettáján

Az ABB Ability™ Energy and Asset Manager a legmodernebb felhő alapú megoldás a berendezések nyomonkövetésére, a mért értékek elemzésére, valamint a telepítés villamos hálózatának figyelésére, amely jobb teljesítményt, nagyobb biztonságot eredményez.

Az okostelefonon, táblagépen, vagy PC-n keresztül elérhető intuitív webalkalmazás-kezelőfelülettel tehát megfigyelhetjük a helyszín teljesítményét, az elektromos hálózatot.

Ráadásul az okos rendszer lehetővé teszi a felhasználók profiljának testreszabását is az igényelt hozzáférési szintnek megfelelően. Továbbá a fontos frissítéseket és változásokat bármikor könnyedén, egy kattintással megszervezhetjük és személyre szabhatjuk az ABB Ability Marketplace™ webhelyen keresztül.

center

Precíz energiahatékonyság

Az új M4M hálózati analizátor aprólékos energiahatékonysági értékeléseket tesz lehetővé és tökéletesen illeszkedik az elektromos rendszer felügyeletéhez, optimalizálásához és vezérléséhez. Mindemellett a legkorszerűbb hálózati analizátor, amely kifejezetten ajánlott ipari és kereskedelmi épületek, létesítmények, adatközpontok számára.

M4M által elvégzett villamosenergia-hálózatok felügyelete és vezérlése ugyanis lehetővé teszi az áramkimaradások, a berendezések károsodásának, meghibásodásainak és bármely kritikus művelet megszakadásának elkerülését. Ezenkívül az energia-teljesítmény javítása csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását és a létesítmény energiaköltségeit.

Az üzemeltetés és a költségek ellenőrzésével tehát optimalizálni lehet az eszközhasználatot, a hálózati elemzői tartományok pedig lehetővé teszik a részmérések és az energiaminőség figyelésének teljes összehangolhatóságát, egyszerű integrálását felhő alapú, egyéni igényekhez igazított szolgáltatásokkal.

center

Hatékony megoldások karnyújtásnyira, vagy kattintásnyira

A vezető digitális ABB megoldások tehát amellett, hogy tökéletesen megfelelnek a rendelet szerinti elvárásoknak, nem csak egy problémára kínálnak megoldást. Komplex folyamatként segítenek kezelni, átlátni és optimalizálni a vállalat energiahatékonyságát a költségek és a biztonsági kockázatok csökkentése érdekében, ráadásul ezt a felhasználók számára rendkívül kényelmes módon teszi.

A szóban forgó nagyvállalatok számára tehát az MEKH rendeletnek megfelelő termékeknek köszönhető megtérülés rövidtávon is komoly összegekben mérhető, emellett pedig az energia-teljesítmény optimalizálása révén jelentősen csökkentheti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, így támogatva a helyi és a globális energiatudatosságot.

Az ABB maga is elismerten a világ 100 leginkább fenntartható vállalata közé tartozik.

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp