Az ABB és a Hynamics együttműködik a hidrogén előállítási költségeinek csökkentése érdekében

Az ABB és a Hynamics együttműködik a hidrogén előállítási költségeinek csökkentése érdekében

  • Az ABB és az EDF csoport hidrogénnel foglalkozó leányvállalata, a Hynamics, megállapodást írt alá az ABB Ability™ OPTIMAX® energiagazdálkodási rendszer integrálásáról a hidrogén előállítási költségeinek optimalizálása céljából.
  • A rendszert a Hynamics "AuxHYGen" alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogéntermelő és -elosztó állomásán telepítik a franciaországi Auxerre-ben.
  • A tervek szerint 2023-ban az együttműködés körét kiterjesztik négy további Hynamics üzemre is, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogént állítsanak elő az ipar és a közlekedés számára.
Az 1 MW-os AuxHYGen hidrogénállomás a városi közösségi közlekedést szolgáló, helyi buszhálózatot látja el
Az 1 MW-os AuxHYGen hidrogénállomás a városi közösségi közlekedést szolgáló, helyi buszhálózatot látja el

A Hynamics megállapodást írt alá az ABB-vel való együttműködésről, valamint az ABB 2022 novemberében piacra dobott Ability™ OPTIMAX® for Green Hydrogen energiagazdálkodási rendszerének (EMS) a Hynamics üzemeiben történő teszteléséről. Az ABB modellezése szerint az energiagazdálkodási rendszer akár 16 százalékkal képes csökkenteni a hidrogéntermelés villamosenergia-költségeit1.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és a megújuló hidrogén előállítási költségei optimalizálásának érdekében javítani szükséges az elektrolizáló eljárás teljesítményét, amely eljárás megújuló forrásokból származó villamos energiát használ a vízmolekulák hidrogénre és oxigénre történő felbontásához. Az ABB OPTIMAX® nagyban segíti e cél elérését, mivel támogatja, kiszolgálja a hidrogéntermelő üzem életciklusának minden szakaszát, a tervezési és technologizálási fázisban végzett szimulációtól a valós idejű vizualizációig és a működés közbeni felügyeletig. Az ABB Ability™ OPTIMAX® további öt ipari alkalmazáshoz is elérhető.

A rendszer olyan adatokat szolgáltat, amelyek segítségével meghatározható a hidrogén előállításához szükséges optimális energiafogyasztási szint, és minimalizálható a veszteség mértéke. Az eszköz többek között figyelembe veszi a villamosenergia-árak változékonyságát, az eszközök rendelkezésre állását és más kapcsolódó tényezőket is.

A két fél abban állapodott meg, hogy megosztják egymással az erőforrásaikat, és felmérik megoldásaik kompatibilitását. Az ABB Ability™ OPTIMAX® for Green Hydrogen EMS rendszert a Hynamics első hidrogéntermelő és -elosztó állomásán kívánják telepíteni, amely az észak-burgundiai Auxerre-ben, Párizstól mintegy 170 km-re délkeletre létesült. Az 1 MW-os hidrogénállomás a városi közösségi közlekedést segítő Leo buszhálózat (Transdev) öt járművét, valamint könnyű haszongépjárműveket és teherautókat fog kiszolgálni, és évente 2200 tonnával csökkenti majd a közlekedés CO2-kibocsátását.

„A két fél egymást kiegészítő szaktudására támaszkodó együttműködésünk lehetővé teszi számunkra, hogy felgyorsítsuk a hidrogénprojektek ipari méretű bevezetését” – mondta Christelle Rouillé, a Hynamics vezérigazgatója. „Az ABB világszínvonalú energiagazdálkodási rendszerének integrálása olyan szükséges lépés, amely javítja a vízelektrolízis folyamatának teljesítményét, és ezáltal optimalizálja a hidrogén előállításának költségeit.”
„A közelmúltban az elsők között vezettük be az ABB Ability™ OPTIMAX® rendszerünket kifejezetten a zöld hidrogén előállításához azzal a céllal, hogy segítsünk a termelő vállalatoknak leküzdeniük az elektrolízis magas költségeivel és energiaigényes folyamataival kapcsolatos kihívásokat” – mondta Bruno Roche, az ABB Energy Transition részlegének vezetője. „A zöld hidrogénhez kifejlesztett EMS-rendszerünk mostani első telepítése jelentős állomás, de reményeink szerint még számos követi majd, ha el akarjuk érni azt a közös célunkat, hogy egy rugalmas, globális hidrogén-ökoszisztémát építsünk ki a tiszta energiára épülő jövő megteremtéséért.”
Az ABB és a Hynamics együttműködik a hidrogén előállítási költségeinek csökkentése érdekében
Az ABB és a Hynamics együttműködik a hidrogén előállítási költségeinek csökkentése érdekében

A megállapodás kiterjed az EMS felhőplatformjának a Hynamics üzemirányító központjában történő telepítésére, az EDF által végzendő teljesítmény- és megbízhatósági tesztekre, valamint a rendszernek a Hynamics további termelési létesítményeiben 2023-ban történő telepítésre is.

A Hynamics az EDF Csoport hidrogénnel foglalkozó leányvállalata, amely az ipari és a mobilitási szakemberek számára kulcsrakész megoldást kínál az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és a megújuló hidrogén előállítására, tárolására és forgalmazására, továbbá biztosítja a termelési és forgalmazási létesítmények létesítését, üzemeltetését és karbantartását is. www.hynamics.com.

Az ABB Folyamatautomatizálási üzletága vezető szerepet tölt be a folyamat- és hibrid iparágak automatizálása, elektrifikációja és digitalizálása terén. Ügyfeleinknek termékeink, rendszereink és teljes körű megoldásaink széles portfólióját kínáljuk, beleértve a piacvezető DCS vezérlőrendszerünket, a szoftvereket, az életciklus-szolgáltatásokat, az iparágspecifikus termékeket, valamint a mérési és analitikai, illetve a tengerhajózási kínálatunkat. A világpiac második számú szereplőjeként mély szakértelmünkre, sokszínű csapatunkra és globális jelenlétünkre építünk, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy segítsük ügyfeleinket a versenyképesség növelésében, a beruházások megtérülésének javításában, valamint a biztonságos, intelligens és fenntartható működésben. go.abb/processautomation

Az ABB technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, termékeivel és megoldásaival elősegíti egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB közel 105 000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag

1*Az ABB Corporate Research Center 2022-ben végzett számításai szerint 16%-os megtakarítás érhető el. A számítás során egy hidrogénüzem optimalizált, ill. nem optimalizált működését vették figyelembe. Az eredmények szerint a villamosenergia-költségek becsült csökkenése >14%, az elektromos fogyasztásé pedig >2%. Így az OPTIMAX-szal elérhető áramköltség-csökkentés alsó határa akár 16% is lehet.

* A képek a Hynamics hozzájárulásával kerülnek közlésre.

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp