Smurfit Kappa Parenco gaat voor nog duurzamere bedrijfsvoering met hoog energie-efficiënte IE4 elektromotoren van ABB

Smurfit Kappa Parenco gaat voor nog duurzamere bedrijfsvoering met hoog energie-efficiënte IE4 elektromotoren van ABB

Voor papierfabrikant Smurfit Kappa Parenco staat duurzaamheid voorop bij elke beslissing die de organisatie neemt. Toen ABB met het voorstel kwam om elektromotoren die aan vervanging toe zijn te vervangen door hoog energie-efficiënte IE4-exemplaren (IE-klasse Super Premium), was de stap dan ook snel gezet.

“Hier is alles groot,” vertelt Ruben van Haren, director human resources bij Smurfit Kappa Parenco. “Ons terrein beslaat 40 hectare, het equivalent van 80 voetbalvelden. Die ruimte hebben we nodig voor onze 2 grote papierproductielijnen die worden aangedreven door elektromotoren en frequentieregelaars – alles om 100% gerecycled papier te produceren.” Smurfit Kappa Parenco heeft een productielijn voor grafisch papier en een productielijn voor verpakkingspapier.” Het grafisch papier wordt gebruikt voor bijvoorbeeld folders van supermarkten. Met het verpakkingspapier worden golfkartonnen dozen gemaakt. Het publicatiepapier wordt gebruikt in een cirkel van 300 à 350 km rond het bedrijf. Het verpakkingspapier gaat onder andere naar de 17 dozenfabrieken van Smurfit Kappa in Nederland. Van Haren: “Voor al onze activiteiten hebben we veel energie nodig. Daar efficiënt mee omgaan heeft topprioriteit.”  

“Hoe efficiënter onze bedrijfsvoering, hoe duurzamer. We waren dan ook enthousiast toen ABB ons benaderde voor de Energie Efficiëntie Actie.

100% circulaire grondstof

De grondstof voor het publicatie- en verpakkingspapier is het ingezamelde oud papier – zo’n 750.000 ton – van circa 15 miljoen mensen. Van Haren: “100% van onze grondstof is al sinds 2009 circulair. Het papier wordt hier gestort, daarna gaan wij ermee aan de slag. We scheiden niet alleen het bruine en het witte papier, maar halen er ook stoffen uit die er niet in horen. Daarbij kun je denken aan plastic, zand en ijzer. Het plastic transporteren we naar een zusterbedrijf dat het gebruikt om warmte mee te produceren. Van het oud papier maken we pulp. De vezel die overblijft is de grondstof voor nieuw papier. Ook het zand en ijzer worden door bedrijven gebruikt als grondstof.”  

Midden in de energietransitie

Nadat papier 7 tot 10 keer gerecycled is, is de vezel niet meer geschikt als grondstof voor papier. Maar zelfs dan hebben de vezels nog een functie, vertelt Van Haren. “We gebruiken ze om warmte te produceren met onze biomassaboiler. De as van onze biomassaboiler wordt weer gebruikt in de betonindustrie. En met het restproduct van onze eigen afvalwaterzuivering maken we biogas dat we inzetten in onze energie-installaties om energie mee op te wekken. De biomassacentrale en het biogas leveren samen 40% van onze energiebehoefte op een ‘groene’ manier.” Omdat Smurfit Kappa Parenco zo’n grote energiebehoefte heeft, kijkt de organisatie continu naar mogelijkheden om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie.

Van Haren vervolgt: “Zo kijken we naar nieuwe gasketels die al geschikt zijn voor waterstof. Ook kijken we naar de mogelijkheden van ultra-deep geothermal energy. We zijn daarvoor het koploperproject in Nederland. Uiteindelijk zouden we daarmee in staat moeten zijn om te boren naar 6,5 kilometer diepte om warmte (stoom) te winnen die we kunnen gebruiken in onze fabriek. Dat is nog toekomstmuziek, maar we willen maximaal bijdragen aan de energietransitie. Alles wat we doen is gericht op duurzaamheid en circulariteit.”  

IE4 voor de prijs van een IE3

Smurfit Kappa Parenco heeft ca 3500 ABB process performance induction motoren in gebruik voor de hele plant. Ook zijn er meerdere grote technische ruimtes ingericht met frequentieregelaars van ABB. Bram Graven, Maintenance Manager bij Smurfit Kappa Parenco vertelt: “Hoe efficiënter onze bedrijfsvoering, hoe duurzamer. We waren dan ook enthousiast toen ABB ons benaderde voor de Energie Efficiëntie Actie. Henk Heezen, onze contactpersoon bij ABB, stelde voor om onze elektromotoren die binnen afzienbare tijd aan vervanging toe zouden zijn, te vervangen door hoog efficiënte IE4-motoren, tegen de prijs van IE3-motoren. De oude elektromotoren worden door ABB ingenomen voor recycling.”  

Recycling

De ‘oude’ elektromotoren worden door ABB-partner HKS Metals door middel van de nieuwste technieken gerecycled. Maar liefst 98% van de materialen uit de oude motor zullen als grondstoffen worden hergebruikt binnen de EU. Van Haren: “Voor ons was dat een van de drijfveren om mee te doen aan de Energie Efficiëntie Actie. De actie is niet alleen zeer aantrekkelijk vanuit duurzaamheidsperspectief, maar gezien de energieprijzen ook kostentechnisch een uitstekend idee. We willen in 2040 volledig CO2-neutraal zijn. Energie-efficiëntere motoren spelen daarin een belangrijke rol. Een initiatief als dat van ABB past perfect in onze duurzaamheidsstrategie.”  

center

Ecodesign Richtlijn stimuleert energie-efficiëntie

Heezen vertelt dat de actie van ABB onder andere tot stand is gekomen naar aanleiding van de aanpassing van de Ecodesign Richtlijn in 2021. “Hierbij is het ecologische ontwerp van elektromotoren aangescherpt, het minimale rendement van deze motoren moet naar minimaal IE3. Rond juli 2023 wordt de minimale efficiency standaard IE4. Omdat ABB de energietransitie als noodzaak ziet en wil bijdragen aan de klimaatneutrale samenleving, zijn wij de Energie Efficientie Actie gestart. Hierbij bieden wij onze klanten IE4-motoren aan, die nog een energie efficiëntie klasse hoger zijn, voor de prijs van een IE3 motor. De Energie Efficiëntie Actie past bovendien goed binnen de Energy Efficiency Movement, een initiatief dat ABB in 2021 samen met andere belanghebbenden in gang heeft gezet. De Energy Efficiency Movement sluit aan bij de strategie van ABB om klanten te ondersteunen in het streven naar een gezamenlijke jaarlijkse daling van de CO2-voetafdruk met 100 megaton tegen 2030.”  

Aanzienlijke besparing

Inmiddels heeft Smurfit Kappa Parenco al tientallen motoren vervangen door hoog efficiënte IE4-exemplaren. Heezen: “De overheid verplicht bedrijven om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Met de huidige energieprijzen is deze investering al snel terugverdiend. Ter illustratie: als alle aanwezige motoren zouden worden vervangen door IE4-motoren, dan zou dat bij een 24-uurs bedrijfsvoering 170.000kW besparen ten opzichte van motoren met een efficiëntie klasse IE1 - IE2 of lager."

Smurfit Kappa Parenco & ABB: duurzaam tot in de vezels

Graven is enthousiast over de samenwerking met ABB: “Alles is geregeld. HKS, recyclingpartner van ABB, zet bij ons een container neer waarin we de oude motoren deponeren. Is de container vol, dan wordt deze opgehaald. We hebben er nauwelijks omkijken naar.” Van Haren besluit: “Wij vinden het belangrijk dat onze partners zich ook inzetten voor duurzaamheid. ABB doet dat net als wij vanuit een intrinsieke motivatie. Daarin vinden we elkaar al sinds 1978. Een goede duurzame samenwerking.”   

Wilt u verduurzamen, net als Smurfit Kappa Parenco? ABB vindt het belangrijk om met u mee te denken over duurzaamheidsvraagstukken. Zo kan ABB een energy optimization-scan op locatie uitvoeren. Wilt u meer weten over de Energie Efficiëntie Actie van ABB? Meer informatie vindt u hier.   

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Elize van Eijmeren 
Communications Specialist Motion Nederland
elize.van.eijmeren@nl.abb.com Links

Neem contact met ons op

Downloads

Deel dit artikel

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp