Grootste UnigearZS1 schakelinstallatie voor duurzaam elektriciteitsnet

Grootste UnigearZS1 schakelinstallatie voor duurzaam elektriciteitsnet

Iedereen wordt er zo’n beetje elke dag mee geconfronteerd; uitspraken zoals “we moeten van het gas af”, “de vervuilende kolencentrales moeten worden gesloten” en “we moeten meer windmolens en zonnepanelen installeren”. De energietransitie is in volle gang. Enexis Netbeheer en ABB zijn hier volop mee bezig.

Werd er een aantal jaren geleden slechts her en der een windmolen geplaatst of een beperkt aantal zonnepanelen (vooral op daken) gelegd, tegenwoordig zijn het complete parken die ieder een grote hoeveelheid energie opwekken Deze energie wordt niet meer alleen voor eigen consumptie (of een beperkte groep gebruikers) gegenereerd maar de gehele gemeenschap kan er van profiteren. Voor het veilig en efficiënt beschikbaar maken van deze decentraal opgewekte energie zijn maatregelen nodig.

De Nederlandse netbeheerders hebben de verplichting om klanten aan te sluiten op het distributienet. Dit geldt niet alleen voor afnemers, zoals de particulieren en de industrie, maar ook voor de partijen die de elektriciteit opwekken. Het aansluiten kan zowel op laagspanning (tot 1000V) als op hoogspanning (boven 1000V) geschieden.

Deze ommezwaai betekent dat het elektriciteitsnet op de veranderende markt voorbereid dient te worden. Investeren dus!

Enexis Netbeheer is een van de partijen die hier bijna dagelijks mee geconfronteerd wordt. Het bedrijf investeert derhalve veel om het elektriciteitsnet geschikt te maken voor de opname van deze duurzaam opgewekte energie.

Enexis Netbeheer Meeden
Enexis Netbeheer Meeden

Enexis Netbeheer heeft een investering gedaan in Meeden waarbij een bestaande installatie werd vervangen door een installatie van ABB. Hierdoor wordt de betrouwbaarheid van het net gewaarborgd, wordt er in de groeiende capaciteitsbehoefte voor aansluiting van klanten voorzien en wordt er een belangrijke bijdrage geleverd aan de CO2-reductie die er in Nederland is afgesproken. Met maar liefst 27 afgaande velden is dit tot nu toe de grootste installatie van het type UnigearZS1 die door Enexis Netbeheer in haar netwerk is geplaatst. Het UniGear systeem wordt al vele jaren succesvol door ABB geproduceerd. Er zijn wereldwijd al vele duizenden installaties van dit type succesvol in bedrijf. https://new.abb.com/medium-voltage/switchgear/air-insulated

De installatie voor station Meeden is onderdeel van een samenwerking die Enexis Netbeheer en ABB zijn overeengekomen in de vorm van een raamovereenkomst voor levering van dit type installaties. De reden waarom Enexis Netbeheer voor ABB heeft gekozen, zijn naast de prijs/kwaliteitverhouding, de hoge bedrijfszekerheid, de lage milieubelasting en de goede service van de lokale ABB-organisatie zowel tijdens als na de afronding van het project.

Meer over Enexis

Enexis Netbeheer distribueert op betaalbare en betrouwbare wijze elektriciteit naar 2,7 miljoen klanten en gas naar 2,3 miljoen klanten in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Het bedrijf verzorgt de aanleg, onderhoud, ontwikkeling en beheer van haar elektriciteits- en gasnetwerk. Enexis Groep brengt partners, overheden en haar kennis samen om een bijdrage te leveren aan de realisatie van het Energieakkoord. Bovendien stimuleert Enexis Groep klanten actief meer energie te besparen, onder andere met Buurkracht. Enexis Groep heeft circa 4.300 medewerkers.  www.enexis.nl  www.enexisgroep.nl

Meer over ABB

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) is een wereldwijde technologische marktleider op het gebied van elektrotechnische producten, robotica, aandrijvingen, industriële automatisering en energiedistributie met klanten in de energiesector, de industrie en op het gebied van transport en infrastructuur. Gebaseerd op een traditie van meer dan 130 jaar innovatie bouwt ABB aan de toekomst van de industriële digitalisering. ABB is de drijvende kracht achter de energietransitie en de vierde industriële revolutie. Als titelpartner van de Formule E, de volledig elektrische raceklasse van de FIA, verlegt ABB de grenzen van elektrische mobiliteit ter bevordering van een duurzame toekomst. Het ABB concern is actief in meer dan 100 landen en heeft ongeveer 147.000 medewerkers. www.abb.com

Deel dit artikel

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp