Luxe hotels hebben de focus lange tijd gericht op de kamer. Denk aan gratis wifi, high-end bedlinnen, breedbeeld HD-tv en de beste dranken in de minibar. In 2023 besteden hotels meer dan ooit aandacht aan duurzaamheid, niet alleen om kosten te besparen en het milieu te ontzien, maar ook omdat gasten hierom vragen.
Op de VN-klimaatconferentie vorig jaar stond in het teken van de energiecrisis en het feit dat er actie nodig is om de CO2-uitstoot aan te pakken en de toekomst van onze planeet te beschermen.
Consumenten verwachten van bedrijven dat zij verantwoordelijkheid nemen en transparant zijn over de stappen die ze zetten op het gebied van duurzaamheid. Hoe belangrijk duurzaamheid is in de hospitality branche blijkt wel uit een onderzoek van TripAdvisor. Meer dan 62% van de respondenten kiest voor milieuvriendelijkere hotels en 69% vertelde van plan te zijn om meer verantwoorde keuzes te maken.
De hospitality branche streeft naar CO2-neutrale bedrijfsvoering
Consumenten worden zich steeds bewuster van hun impact op het milieu – ook als zij verblijven in hotels, resorts en restaurants. Daarom kunnen ook bedrijven in de hospitality branche niet meer heen om een goede duurzaamheidsstrategie, waarbij reizigers de kans krijgen om duurzamer te reizen en te verblijven. Hiervoor is het nodig om te streven naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering.
Veel energie nodig
Als het gaat om duurzaamheid in de hospitality branche, is een van de grootste uitdagingen het gebruik van grondstoffen en energiebronnen. Hotels, resorts en restaurants hebben voor de bedrijfsvoering veel energie nodig. Bovendien produceert de hospitality branche veel afval, wat een negatieve impact heeft op het milieu.
Kleinere CO2-voetafdruk
Gelukkig kunnen hotels veel doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Een van de meest effectieve manieren om de milieu-impact van de hospitality branche te verminderen is met een ABB Mission to Zero ontwerp. Hierbij wordt gebruikgemaakt van energie-efficiënte dataverzameling via meters, HVAC-systemen en duurzame bouwmaterialen. Dit leidt tot minder energieverbruik en minder uitstoot van broeikasgassen én tot een gezondere en comfortabelere omgeving voor gasten en medewerkers.
ABB draagt bij aan een duurzamere omgeving met technologie en energie-efficiënte oplossingen
Digitale controle en meer comfort
Door gebruik te maken van de technologische blauwdruk van ABB, zal het gemiddelde hotel gebruikmaken van technologieën die met elkaar verbonden zijn. Zo verbeteren het comfort en de prestaties op het vlak van energiebeheer, waterverbruik, airconditioning, toegang, automatisering, verlichting, beheer op afstand en communicatienetwerken.
Met de oplossingen van ABB hebben gebouwbeheerders en facility managers digitale controle over deze elementen. Slimme gebouwen worden milieuvriendelijker en kunnen substantieel bijdragen aan CO2-reductiedoelstellingen door onder andere efficiënter te verwarmen en te koelen.
De duurzaamheidsoplossing van ABB maakt constante bewaking en optimale controle van energieproductie, -verbruik en -opslag mogelijk. Dit grotendeels autonome, zelflerende systeem berekent de optimale energiestroom op basis van voorspellende gegevens en compenseert afwijkingen real-time. Op een Mission to Zero-locatie worden deze technologieën gecombineerd in een schaalbare alles-in-een aanpak die past bij het gebouw,
Duurzaamheid: dit levert het op
Een van de grootste voordelen van duurzamer opereren is kostenbesparing. Minder energieverbruik betekent een lagere energierekening.
Daarnaast helpt een duurzame bedrijfsvoering hotels om milieubewuste gasten aan te trekken. Gasten zijn zich steeds bewuster van de impact van reizen op het milieu en zijn op zoek naar milieuvriendelijke accommodatiemogelijkheden. Door van duurzaamheid een vanzelfsprekendheid te maken, kunnen hotels zich onderscheiden van de concurrentie en een groeiende markt van milieubewuste gasten aantrekken.
Wat vraagt duurzaamheid van het management?
Duurzaam werken vraagt om commitment van hoteleigenaren en management. Het gaat hierbij niet om een eenmalige inspanning, maar om een proces dat voortdurend monitoring, sturing en verbetering vraagt. Hoteleigenaren en managers moeten bereid zijn om te investeren in duurzame technologieën en werkprocessen en hun medewerkers laten zien waarom duurzaamheid belangrijk is.
Duurzaamheidscertificeringen voor hotels
Er zijn verschillende wereldwijde duurzaamheidscertificeringen voor hotels. De certificeringen omvatten LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), US Green Building Council, BREEAM en Green Globe. Deze certificeringen kunnen hotels helpen om aan te tonen dat zij zich inzetten voor duurzaamheid.
Duurzaamheid is essentieel voor de toekomst van de hotelbranche. Het kan hotels helpen geld te besparen, milieubewuste gasten aan te trekken en de milieu-impact te verminderen. Duurzaam werken vraagt commitment van hoteleigenaren en management, maar de voordelen zijn aanzienlijk. Omdat gasten zich steeds bewuster worden van de impact van reizen op het milieu, wordt duurzaamheid als beslisfactor steeds belangrijker. Hotels die nú aan de slag gaan met duurzaamheid, werken aan een toekomstbestendig plan.