ABB Ability™ oplossing wordt ingezet om het groeiende probleem van plastic in de oceanen aan te pakken

Er drijft op dit moment een grote hoeveelheid plastic in het midden van de Stille Oceaan, tussen Hawaï en Californië. Het grootste van de vijf gebieden waar het plastic zich ophoopt, ook wel the Great Pacific Garbage Patch genoemd, heeft een geschat oppervlak dat twee keer zo groot als Texas en drie keer zo groot als Frankrijk is.

Technologie van ABB wordt nu ingezet om dit urgente milieuprobleem op te lossen.

Het milieuonderzoeksjacht Fantastiko van de Nederlandse stichting By the Ocean we Unite (BTOWU) gebruikt geavanceerde oplossingen van ABB om de stijgende concentratie plastic in de oceanen te bestuderen, te meten en er verslag van te doen. De missie van deze liefdadigheidsinstelling is het onder de aandacht brengen van de schade die veroorzaakt wordt door de miljoenen tonnen plastic die jaarlijks in de oceanen terechtkomen.

De stichting schat dat er elk jaar ongeveer acht miljard kilo plastic in de oceanen terechtkomt. Dat staat gelijk aan 23.000 kilo nieuw plasticafval per minuut. Eenmaal in de oceaan veroorzaakt het plastic direct milieuschade en belandt het in de voedselketen. Bij meer dan 200 zeedieren is aangetoond dat ze plastic binnenkrijgen. “Het is droevig om te zien hoeveel plastic we in de oceanen hebben gedeponeerd,” zegt Dr. Nanne van Hoytema, wetenschappelijk onderzoekscoördinator bij BTOWU.

Om het probleem te lijf te gaan, gebruikt het schip van de stichting het ABB Ability™ Marine Advisory System – OCTOPUS – voor een optimale planning van routes. Dit resulteert in maximale brandstofefficiëntie en operationele impact. Het softwareprogramma is ontwikkeld om de bemanning te helpen met het plannen van routes en het invoeren van gegevens. Ook houdt het programma de weersomstandigheden in de gaten tijdens onderzoeksreizen op de wateren rond Nederland, Frankrijk, België, Denemarken, Zuid-Engeland en de Kanaaleilanden. Tegelijkertijd helpt de Marine Fleet Portal van ABB Ability™ de stichting bij het verzamelen en analyseren van realtime gegevens afkomstig van de boordsensoren van de Fantastiko.

Deze gegevens bevatten niet alleen informatie over de hoeveelheid en de eigenschappen van het plasticafval rond het schip, maar ook over de reis en de weersomstandigheden op de route van het vaartuig. Dankzij de Marine Fleet Portal van ABB Ability™ zijn het onderzoek vanaf de Fantastiko en de belangrijkste resultaten direct toegankelijk voor het publiek via de website van de stichting. Het publiek kan de status van de zeilexpedities van BTOWU volgen op de website, waarop ook informatie te vinden is over het type plasticdeeltjes dat gevonden wordt.

Foto: Jedimentat44, Creative Commons by 2.0
Foto: Jedimentat44, Creative Commons by 2.0

De opeenhoping van plastic in de oceanen wordt tegenwoordig erkend als een groot probleem dat moet worden aangepakt. Het Europese Parlement heeft al gestemd voor een verbod op plastic voor eenmalig gebruik, zoals plastic bestek, borden, wattenstaafjes en rietjes. Maar er kan en moet meer gedaan worden, zoals het informeren van het publiek, wat van cruciaal belang is.

“Het voornaamste doel van onze onderzoeksreizen is het presenteren van onze bevindingen aan zoveel mogelijk mensen”, zegt Dr. van Hoytema. “Door ABB Ability kunnen we ons onderzoek delen met onze volgers op sociale media. Door de mensen thuis een directe link met ons op zee te geven, kunnen we ons onderzoek snel en effectief onderdeel maken van hun dagelijkse leven.”

“ABB zet zich in voor technologieën die duurzaamheid ondersteunen”, zegt Mikko Lepistö, Senior Vicepresident van Digital Solutions bij ABB Marine & Ports. “We zijn ook verheugd dat onze software direct gebruikt wordt in het gevecht om het zeeleven te beschermen.” 

Er zijn meer expedities gepland die gebruik gaan maken van technologie van ABB.

Deel dit artikel

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp