Studententeam realiseert supersnelle boot op zonne-energie

Ook ABB bouwde mee

Green en smart mobility hebben de toekomst. En ook bij ABB zijn we dagelijks druk in de weer om de energie-uitdagingen van morgen te tackelen. Gelukkig staan we er niet alleen voor. Zo tilde een studententeam van de Universiteit Twente zonne-energie naar the next level met het project Solar Boat.

Solar boat Twente
Solar boat Twente
center

Even geen stoffige colleges en bergen theorie, maar lekker in de praktijk bezig zijn; dat moet menig student als muziek in de oren klinken. Voor veertien studenten van de Universiteit Twente werd het werkelijkheid. Twaalf ervan hebben zelfs hun studie voor een jaar stopgezet om keihard te werken aan de ontwikkeling van de Solar Boat, een boot die vaart op zonne-energie.

Met de zogenoemde Blue Manta wil het team mensen stil laten staan bij de vervuilende zeevaartindustrie en de noodzaak om over te stappen van stroom uit fossiele brandstoffen naar groene energie. En laten zien dat duurzaam vervoer ontzettend veel mogelijkheden heeft.

Racen op open zee

Maar er was nog een ander doel, namelijk de top 3 bereiken van de Monaco Solar & Energy Boat Challenge, de grootste internationale competitie voor zonneboten. Helaas had het team op de vierde dag van het wereldkampioenschap te kampen met haperende mechaniek in de draagvleugels, waardoor ze de podiumplek aan hun neus voorbij zagen gaan. Maar als je uiteindelijk de 5e plaats op het wereldkampioenschap pakt, heb je niets om je voor te schamen. Zeker niet als je ook nog eens de eerste plek in de wacht sleept voor beste techtalk, een prijs voor het delen van de opgedane kennis en innovaties met de buitenwereld.

Topsnelheid van 50 km/uur

Op papier had het team trouwens hele goede kansen. De Blue Manta was namelijk optimaal voorbereid op de ruige omstandigheden tijdens het racen op open zee. Zo is bijvoorbeeld de speciaal ontwikkelde elektromotor onder water in een geoptimaliseerde aluminium behuizing geplaatst. Het hart van de boot wordt zo direct gekoeld door het water en hierdoor kan de motor veel meer vermogen aan, waardoor de topsnelheid richting de 50 km/uur gaat. Voor het zonnedek werd gebruik gemaakt van speciale siliciumcellen die meer zonlicht opvangen dan traditionele cellen en beter bestand zijn tegen zout water.

 ERG-krimptool en Spec-Kon-kabelschoenen
ERG-krimptool en Spec-Kon-kabelschoenen
center

Ook ABB bouwde mee en sponsorde onder meer Ty-Raps®, verschillende varianten Shrink-Kon®-krimpkousen, een ERG-krimptool en Spec-Kon-kabelschoenen. Innoveren doe je namelijk samen. Ons motto is dan ook niet voor niets: Let’s write the future. Together.

De cockpit van de solar boat
De cockpit van de solar boat
center

Solar Boat Twente heeft in de grote, 8 meter lange boot ook deze kleinere onderdelen nodig. Varen over binnenlandse wateren maar ook op de zee met golfslag brengt veel trillingen met zich mee. De Ty-Raps zorgen ervoor dat niet alle kabels door de boot rondzwerven tijdens het varen. Ook is betrouwbaarheid erg belangrijk tijdens het racen. De krimptool en de kabelschoenen zorgen ervoor dat de powerdraden en de batterij goed en veilig vastzitten.

Er zijn vele uren in de boot gespendeerd voor het trekken van de kabels en het net wegwerken daarvan met de spullen van ABB. Vanuit de cockpit moeten kabels worden getrokken naar alle plekken in de boot. Niet makkelijk als je ervan uitgaat dat iemand vanaf de cockpit 4 meter de boot in moet kruipen om kabels te trekken van de kofferbak naar de cockpit. Dit in combinatie met een breedte 60 centimeter zorgt ervoor dat het leggen van de kabels aardig wat tijd gekost heeft. Na enige tijd is het toch gelukt om alle kabels netjes aan de wand te plakken zodat de energie die zal worden opgewekt door de zonnepanelen naar de accu kan worden geleid.

Solar Boat Twente - Aftermovie Monaco Solar & Energy Boat Challenge 2019

Meer info op:

https://new.abb.com/low-voltage/nl/producten/draad-en-kabelmanagement

https://www.solarboattwente.nl/

https://www.facebook.com/solarboattwente/

Links

Neem contact met ons op

Downloads

Deel dit artikel

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp