ABB har sikret retrofitkontrakt hvor Azipod® fremdriftssystem skal drive den spanske marinens flaggskip

ABB har sikret retrofitkontrakt hvor Azipod® fremdriftssystem skal drive den spanske marinens flaggskip

  • ABB har sikret sin første Azipod-avtale for retrofit av fremdriftssystem for et marinefartøy. Azipod skal erstatte det eksisterende fremdriftssystemet ombord på flaggskipet til den spanske marine, hangarskipet Juan Carlos I
  • Azipod vil gi fartøyet økt effektivitet og manøvrerbarhet
  • Kontrakten er resultat av en mulighetsstudie som identifiserte Azipod-teknologi som en optimal løsning for retrofit-prosjektet

ABB har sikret seg kontrakt med det spanske statseide verftet Navantia for å oppgradere den spanske marines flaggskip, Juan Carlos I, med et elektrisk fremdriftssystem basert på doble ABB Azipod-enheter. Prosjektet skal være ferdig i 2025 og er det første i sitt slag på et marineskip. Etter igangkjøringen vil Juan Carlos I dra nytte av økt effektivitet og manøvrerbarhet under sine varierte og krevende oppdrag.

Kontrakten følger en studie utført av ABB i 2020 for å vurdere muligheten for å installere nye fremdriftsmotorer på skipet. Studien identifiserte ABB Azipod® som en løsning for å møte fartøyets krav til pålitelighet, effektivitet, manøvrerbarhet og sikkerhet.

"Vi er stolte av at vårt Azipod fremdriftssystem ble valgt for dette prosjektet," sier Sindre Sætre, leder for Coast Guard and Navy i ABB Marine & Ports. "Vi har allerede en lang merittliste med svært effektive løsninger på det kommersielle markedet. Nå ser vi at teknologiene våre blir stadig mer relevante også for marinefartøy."

ABBs leveranse til Juan Carlos I omfatter to Azipod propellsystemer og mellomspenningsdrev, med støtte og vedlikehold tilgjengelig både lokalt fra ABBs servicesentre i Spania og over hele verden via ABBs globale servicenettverk.

Bestillingen representerer den første ettermonteringen av et ABB Azipod fremdriftssystem ombord på et marinefartøy. Samtidig har løsningen vært benyttet i kystvaktsegmentet i flere år. I 2019 ble den norske kystvaktens isbryter KV Svalbard det første Azipod-drevne fartøyet som nådde Nordpolen, der systemets manøvrerbarhet og isbrytingsevne viste seg kritisk.

I løpet av mer enn 30 års drift kan Azipod-fremdrift vise til en tilgjengelighetsgrad på hele 99,8 prosent. Systemet har også vist seg å redusere drivstofforbruket med opptil 20 prosent sammenlignet med tradisjonelle fremdriftssystemer med aksellinje. Løsningens høye manøvrerbarhet fjerner også behovet for slepebåter i havneoperasjoner og maksimerer sikkerheten. Azipodens nyskapende design reduserer vibrasjoner, sparer plass om bord og letter vedlikehold så vel som fremtidig ombygging.

Azipod® M propulsor
Azipod® M propulsor

ABBs Process Automation-virksomhet automatiserer, elektrifiserer og digitaliserer industrielle operasjoner som dekker et bredt spekter av essensielle behov – fra å levere energi, vann og materialer, til å produsere varer og transportere dem til markedet. Med sine rundt 20 000 ansatte, ledende teknologi- og tjenesteekspertise, hjelper ABB Process Automation kunder i prosess-, hybrid- og maritime industrier med å forbedre ytelsen og sikkerheten i operasjonene, noe som muliggjør en mer bærekraftig og ressurseffektiv fremtid. go.abb/processautomation

ABB er en teknologileder innen elektrifisering og automatisering som legger til rette for en mer bærekraftig og ressurseffektiv fremtid. Selskapets løsninger kobler ingeniørkunnskap og programvare for å optimalisere hvordan ting produseres, transporteres, drives og opereres. ABBs rundt 105 000 ansatte bygger på mer enn 130 år med kvalitet, og er forpliktet til å drive innovasjoner som akselererer industriell omstilling. www.abb.com

Lenker

Kontakt oss

Nedlastninger

Del denne artikkelen

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp