Verdens største batteridrevne skip seiler med teknologi fra ABB

Med innvielsen av fergene Tycho Brahe og Aurora markerer ForSea, tidligere HH Ferries, en vellykket gjennomføring av et høyt profilert prosjekt der teknologi fra ABB har spilt en sentral rolle.

En industrirobot med 3D-syn sørger for rask tilkobling til laderen
En industrirobot med 3D-syn sørger for rask tilkobling til laderen
center

De to Øresund-fergene Tycho Brahe og Aurora, er nå ferdig konvertert til helelektrisk og utslippsfri drift. Nylig kunne passasjerer i Helsingborg og Helsingør gå om bord til en spesiell innvielsesseremoni som markerer ferdigstillelsen av arbeidet.

Et generasjonsskifte innen skipsfart

– Vi er glade for at alt er på plass slik at vi kan nå vårt mål om å drive utslippsfritt, sier Johan Röstin, administrerende direktør, ForSea. – Dette er et virkelig banebrytende prosjekt, og samarbeidet med ABB har gitt viktig lærdom for de som følger etter oss. Innovasjon innen shipping krever både tid og tålmodighet, og vi har hele tiden hatt fokus på muligheten for å oppnå miljøgevinster.

Fra batterirommet om bord på  fergen
Fra batterirommet om bord på fergen
center

– Prosjektet signaliserer et generasjonsskifte for den maritime næringen og viser vei mot nullutslipp fra skip, i tråd med internasjonale maritime organisasjoners mål om å kutte olje som drivstoff, sa Marcus Högblom, leder for passasjer-, tørrlast- og isgående fartøyer i ABB. – Vi gratulerer ForSea med innvielsen av disse fergene, og vi er stolte av å ha jobbet tett med dem for å levere den banebrytende løsningen.

Fra dieselolje til batteridrift

Tycho Brahe og Aurora er konvertert fra konvensjonell drift med dieselmotor, til batteridrift. Arbeidet er utført ved Öresund tørrdokker, og er en del av ForSeas strategi for å redusere miljøbelastningen på den 4 kilometer lange ruten mellom mellom Sverige og Danmark. Årlig transporteres 7,4 millioner passasjerer og 1,9 millioner biler på den travle fergestrekningen.

Konverteringen av disse over 100 meter lange fergene fra 1991, krever installasjon av et 4160 kWh batteri på hvert skip, samt batteriholdere, kontrollsystemer for energilagring og ABBs prisbelønte Onboard DC Grid ™ kraftdistribusjon.

Intelligente ladestasjoner

I tillegg har ABB levert automatiserte landbaserte ladestasjoner der en industrirobot ved hjelp av 3D-skanning og trådløs kommunikasjon mellom skip og land sørger for hurtig tilkobling og maksimal ladetid.

– Dette prosjektet vil bli stående som et landemerke. Vi er overbevist om at det vil bli sett på som et svært viktig bidrag til en miljørevolusjon innen skipsfart, sier Högblom.

Prosjektet er gjennomført med støtte fra INEA, EUs organ for innovasjon og nettverk.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er en global teknologileder innen kraftnett, elektrifiseringsprodukter, industriell automatisering og roboter og drivsystemer, med kunder innen energiforsyning, vann og avløp, industri samt transport og infrastruktur. Ved å bygge videre på over 130 års innovasjonshistorie former ABB i dag fremtiden for industriell digitalisering med to klare verditilbud: overføring av strøm fra kraftverk til strømuttak og automatisering av industrien fra naturressurser til ferdige produkter. Som hovedpartner for ABB Formel E, den helelektriske internasjonale FIA motorsportklassen, flytter ABB grensene for elektrisk transport og bidrar til en bærekraftig fremtid. ABB er til stede i mer enn 100 land og har ca. 147 000 ansatte. www.abb.no.

Ansvaret for denne publikasjonen ligger hos utgiveren. Den europeiske union er ikke ansvarlig for bruken av den inkluderte informasjon.

Lenker

Kontakt oss

Nedlastninger

Del denne artikkelen

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp