ABB leverer landstrøm til Color Line i Kristiansand

En landstrømsløsning fra ABB eliminerer lokal forurensing og kutter klimautslipp for Color Lines SuperSpeed 1 når den ligger til kai i Kristiansand. Den er rederiets tredje passasjerferje som tar i bruk landstrøm i Norge.

Med den nye landstrømsløsningen kopler SuperSpeed seg til strømnettet på land i løpet av få minutter med et av de raskeste tilkoblingssystemene på markedet. Leveransen sluttføres i mai-juni og harmonerer med ABBs ambisjon om å bidra til en energieffektiv og miljøvennlig skipsfart.

- Vi er fornøyde med å få sjansen til å levere nok et landstrømsystem til Color Line, som har vært en pioner i å ta i bruk høyspennings landstrøm i Norge. Å forsyne skip med fornybar energi når de er i havn, er et tiltak som har umiddelbar effekt på det lokale miljøet og forholdene til dem som arbeider om bord og i havnen, og som også har en positiv effekt på klimautslippene. I tillegg kan selskapet kutte sine drivstoffkostnader, sier Sindre Sætre, leder for ABBs marinevirksomhet i Norge.

Leveransen består av forstudier, installasjon av landstrømtilkoblingen og transformator om bord, lavspenningstavle, utvidelse av automatiseringssystem samt høyspennings koblingsanlegg på landsiden i Kristiansand. Color Line planlegger også å utruste søsterskipet SuperSpeed 2 med tilsvarende landstrømsløsning i Larvik i fremtiden.

ABBs system tilfredsstiller fullt ut IEC/ISO/IEE-standardene så vel som alle andre relevante normer. Ved å bruke landstrøm når skipet ligger i havn, kan fartøyet slå av sine hjelpemotorer og dermed eliminere CO2, NOx, SOx og partikkel-utslipp. Det kan bety årlige reduksjoner i utslippene av CO2 og NOx på opptil henholdsvis 2300 og 34 tonn. I tillegg får operatørene redusert drivstofforbruket og kostnadene sine.

Color Line er et av Europas største fergeselskaper med en årlig omsetning på rundt 4,6 milliarder kroner. Selskapet har seks skip i rute mellom sju havner i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Color Line frakter passasjerer, biler og gods til og fra mange viktige destinasjoner, inkludert Kristiansand - Hirtshals, hvor overfartstiden med SuperSpeed 1 er på mellom tre og fire timer.

SuperSpeed 1 på 34 231 bruttotonn ble bygget av Aker Finnyards i Rauma i Finland og har trafikkert strekningen Kristiansand - Hirtshals siden 2008. Tidligere har ABB levert landstrømutstyr om bord i Kiel-ferjene Color Magic og Color Fantasy og på land i Oslo Havn.

ABB er et ledende selskap innen kraft- og automasjonsteknologi, som gjør det mulig for kundene å øke produktiviteten samtidig som man reduserer miljøpåvirkningen. ABB i Norge har over 2200 ansatte og en årlig omsetning på rundt 9,6 milliarder kroner. Selskapet er en del av den internasjonale ABB-gruppen med rundt 150 000 ansatte i ca. 100 land.

Lenker

Kontakt oss

Nedlastninger

Del denne artikkelen

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp