Grønn teknologi- og eksportsuksess for ABB i Skien

Har produsert én million koblingsanlegg til en akkumulert verdi av 25 milliarder kroner for distribusjon av strøm.

Slike koblingsanlegg er et viktig bidrag til det grønne skiftet og en bærekraftig fremtid. De benyttes for pålitelig distribusjon av strøm og til produksjon av ny, fornybar energi fra sol og vind. Siden det første SafeRing/SafePlus koblingsanlegget så dagens lys på midten av 1980-tallet ved ABB i Skien, har fabrikken produsert én million slike anlegg til en estimert verdi av 25 milliarder kroner.

Stolt over grønn teknologisuksess: Ken Isaksen (t.v.), forretningsansvarlig for distribusjonsløsninger ved ABB i Skien og Gøran Salomonsen, ansvarlig for Electrification i ABB.
Stolt over grønn teknologisuksess: Ken Isaksen (t.v.), forretningsansvarlig for distribusjonsløsninger ved ABB i Skien og Gøran Salomonsen, ansvarlig for Electrification i ABB.
center

- Milepælen er en suksess av dimensjoner både for oss som arbeidsplass og det grønne skiftet, sier Ken Isaksen, forretningsansvarlig for distribusjonsløsninger ved ABB i Skien. - At vi i tillegg eksporterer rundt 80 prosent av anleggene er selvsagt ekstra gledelig.

Hver femte vindturbin

Han forteller at salget og eksporten har skutt i været.

- Vi har fordoblet produksjonen de siste fem årene. I år eksporterer vi anlegg for halvannen milliard kroner. Nå står 100 land på kundelisten og det er særlig vindkraftbransjen som utgjør veksten. Faktisk har hver femte vindturbin i verden koblingsanlegg fra ABB i Skien.

Isaksen forteller at et års produksjon av anleggene ville utgjøre en mur på 20 kilometer dersom de ble satt ved siden av hverandre.

Samlet verdikjede

Den globale markedsposisjonen bærer bud om produksjon i verdensklasse. Ifølge Isaksen spiller en komplett næringskjede, fra innovasjon til service, under samme tak, en avgjørende rolle for å lykkes.

- Høy automatiseringsgrad og dyktige operatører i produksjonen er vitalt. Samtidig gir en helhetlig verdikjede, fra forskning og utvikling til produksjon, salg og service, viktige synergieffekter. Når miljøene for utvikling og produksjon kan jobbe tett sammen oppstår en uslåelig kombinasjon, forklarer han. - Vårt teknologisenter har for eksempel 40 utviklingsingeniører fra hele verden med ledende kompetanse innen materialteknologi, kjemi, fysikk, mekanikk, elektronikk, kraft og digitalisering.

Med nærmere 650 medarbeidere er ABB i Skien kommunens største private arbeidsplass. Bedriften utvikler, produserer og eksporterer elektroteknisk utstyr for distribusjon av strøm.

60% grønn teknologi

ABB tilbyr produkter og tjenester som er et avgjørende bidrag til det grønne skiftet. Over halvparten av selskapets omsetning kommer fra teknologier som bekjemper årsakene til klimaendringene. ABB har som mål å øke omsetningen av grønn teknologi fra 57 prosent i 2018 til 60 prosent i 2020.

center

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er en teknologileder som driver den digitale endringen av industrier. Med over 130 års innovasjonshistorie har ABB fire kundefokuserte, globalt ledende virksomheter: Electrification, Industrial Automation, Motion samt Robotics & Discrete Automation som støttes av den digitale plattformen ABB AbilityTM. ABBs virksomhet Power Grids vil overdras til Hitachi i 2020. ABB er tilstede i over 100 land med rundt 147 000 ansatte.

Lenker

Kontakt oss

Nedlastninger

Del denne artikkelen

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp