Leif har jobbet med fiskeoppdrett og slepebåter, og han har vært styrmann i utenriksfart. Men det var på frivakt hjemme i stua på Florø at grunnlaget for det som i dag er Evoy ble lagt. Under det Leif beskriver som en hyggelig kveld med faren, kom tegnesakene på bordet. Og før kvelden var omme var ideen født – en rask båt med elektrisk fremdrift.
Oppfinner
Den første skissen viste en katamaran med foiler, og elektriske motorer plassert nede i foilene. Leifs far titulerer seg som oppfinner, og eplet falt ikke langt fra stammen. Sammen ble de enige om å gjøre ideen om til et produkt og begynte å se etter løsninger.
De to sonderte markedet i flere år, men frem til 2015 jaktet de uten å finne noe som var egnet. Men så skjedde det noe. Tyske Torqeedo ble på kort tid store på elektriske motorer til små båter. Men fremdeles manglet produkter for den kommersielle delen av markedet, der det var behov for litt større og langt raskere båter. I tiden som fulgte tok også markedet for elbiler av, og flere begynte å etterspørre elbåter. Tiden var moden for å satse for fullt. Leif sa opp jobben som administrerende direktør for Saga Fjordbase i Florø og startet selskapet Evoy.
Måtte prøve
– Det var to hovedgrunner til at jeg tok sjansen på å starte Evoy. For det første er jeg personlig miljøengasjert. Det er frustrerende å se hvor sent utviklingen mot miljøvennlige båter går. Her er faktisk næringen mer på enn politikerne. Jeg har lest boka ”Six Degrees” av Mark Lynas, som bygger på vitenskapelige artikler om global oppvarming. Jeg har to døtre på 4 og 7 år og er opptatt av hva fremtiden bringer, sier Leif. – Hva kan jeg gjøre som har større påvirkning?
Den andre hovedgrunnen var at han visste han ville angre om han ikke forsøkte.
Inkubatorhjelp
– Det er tungt å starte et selskap i Norge, og særlig et hardware-selskap. Heldigvis fikk vi knyttet til oss god kompetanse. Evoy ble tatt opp i katapultprogrammet Katapult Ocean, som har bidratt med såvel faglig som økonomisk støtte. Vi sitter også i et inkubatormiljø i Florø. Fra tidligere jobber har jeg lært at du får til så vanvittig mye mer om du er sammen med andre, sier Leif.
Inkubatoren Aksello AS er Florø kommunes næringsapparat, og hjelper oppstartsbedrifter med nettverk, kompetanse og finansiering. Evoy fikk også støtte fra Innovasjon Norge, i tillegg til at de har hentet kapital gjennom emisjon. Dette har vært viktig for å ta ned risikoen og bygge videre på kompetansen.
– Jeg er en utålmodig mann på godt og vondt. Det er viktig å finne riktig ”burn rate” mellom innkommende kapital og progresjon. Kapital og kompetanse må adresseres fortløpende. Det nytter ikke å skubbe noe uferdig ut på markedet, legger han til.
Tøffe kunder
Kundene Leif sikter mot er først og fremst oppdrettere. Ingen bruker båter tøffere enn dem. Leif og faren drev selv oppdrett i mange år, og vet hvor krevende dette markedet er.
– Klarer vi dette så klarer vi alt, sier Leif.
Og det er her produktene fra ABB kommer inn i bildet. Evoy skal ikke bygge båter, men satser på å bli en systemleverandør. Fra båtene skal det hentes ut data som gjør det mulig å utvikle det Leif beskriver som en forbedringsloop. For tiden jobbes det med å sette opp en skybasert løsning for fjernovervåkning, innsamling og analyse av data. – Vi har sett på hva Tesla har gjort bra og ønsker å ta det med inn i vår reise, sier Leif.
ABB best på kvalitet og service
Med kresne kunder må kvalitet og sikkerhet være på topp.
– Vi hadde batterier og motor, men trengte systemet som skal få det til å fungere sammen. ABBs produkt var ikke rimeligst, men totalpakken var attraktiv. Ikke mange kan levere frekvensomformere med IP67, som betyr at de tåler det våte miljøet i en slik båt. Måten den er utformet på gjør den også plasseringsvennlig. I tillegg snakket vi med mange som har erfaring med ABBs produkter. Vi fikk beskjed om at software og oppsett var bra og at ABB HES880 både er lett å plassere og å programmere. Det er viktig for et system som også skal kunne brukes ved ombygging av båter som i dag har brenselsmotor, forklarer Leif.
– ABBs ”track record” veide tungt, og i etterkant har det også vært lett å få god bistand fra ABB. Ikke alle har like god servicetilnærming som ABBs Ivar Dyrendahl og staben hans, sier Leif. Det har ikke vært behov for mange telefoner, men de som var har vært viktige, legger han til.
Han roser også ABB for å ha bidratt med gode innspill til prosjektet, og for å ha gitt gode avklaringer til selskapets tekniske leder, Audun Magne Askeland, som ble tilsatt i Evoy i april i år.
Stort men vanskelig fritidsbåtmarked
For den som venter på at Evoy skal bygge et elektrisk fremdriftssystem for fritidsbåter, kan nok ventetiden bli lang. Evoy vurderer om ABBs frekvensomformer kan brukes i utenbordsmotorer, men har ikke konkludert.
– For at privatmarkedet skal bli aktuelt må kostnadene bli så lave at det gir lønnsomhet fra rundt 100 timer årlig bruk, tror Leif. – Rekkevidden må også opp. Selv om de fleste aldri drar på lange turer med fritidsbåtene sine, vil de gjerne ha en rekkevidde som kan ta dem rundt halve kysten, sier han.
Sparer penger og miljø
Et elektrisk fremdriftssystem er betydelig dyrere i innkjøp enn et konvensjonelt fremdriftssystem, mens driftskostnadene er langt lavere.
– For oppdretterne vil dette uansett gi lønnsomhet. Kjører du mer enn 350 timer i året vil elbåt være mest kostnadseffektivt, sier Leif.
Evoy oppgir at normalbruk av en slik båt i oppdrettsnæringen er ca. 500 timer årlig. – Ved å gå over til elektrisk drift vil hver av disse båtene gi en besparelse på 40-50 tonn CO2 i året, som tilsvarer 25 biler med forbrenningsmotor. Om vi når våre mål vil vi ha kuttet nær 50 000 tonn CO2 innen utgangen av 2025.
Turistnæringen
Komersielle aktører har et bruksmønster som passer bra for elbåter. De kan i tillegg få betydelig støtte fra Enova både til innkjøp fra Evoy og på innfrastruktursiden.
– Kommersielle aktører har også flere grunner til å velge elektrisk, ikke minst av hensyn til omdømme og HMS. Mange ansatte klager på helseplager som følge av støy fra dieseldrevne motorer. Støy fra båtene kan også ha negativ virkning på fiskehelsen. Fisk som plages av støy spiser dårligere, hevder Leif.
Turistbåter til sightseeing og fjordturer er et annet svært aktuelt marked. Den første elbåten Evoy skal levere er basert på en 29 fot RIB fra Polarcirkel, som er største aktør i Norge på dette markedet.
Testbåten fungerer bra, og innen utgangen av annet kvartal håper Evoy å ha levert fem slike båter på det norske markedet. En forsiktig men viktig start på elektrifiseringen av den norske båtflåten. Så gjenstår det å se når også de 600 000 motoriserte fritidsbåtene i Norge kan kjøre på strøm, og kanskje med en frekvensomformer fra ABB.
Evoy:
Navnet Evoy er utledet av Electric Voyage. Selskapet har 7 ansatte og holder til i Florø i Sogn og Fjordane
- Første elbåt: Polarcirkel RIB
- Lengde: 29 fot
- Motorkraft: 900 hk (maks peak 590 hk med dagens oppsett)
- Batterier: 100 kWh Li Ion NMC (som i elektriske lastebiler)
- Ladetid: Ca. 30 minutter med hurtiglader
- Toppfart: 55 knop (uoffisiell verdensrekord for elbåter)
- Rekkevidde: Ca. 20 nautiske mil i 20 knop. Kan økes med større batteri eller lettere båt
HES880:
- Forsyningsspenning 230-500 Volt, 3-fas
- Kontinuerlig strømforsyning 233A-600A, maksbelasting opp til 900A
- Støtter DC spenningsområde 320V-850V
- Sikkerhetsnivå iht. SIL 3 og STO
- Kan regulere strømforsyning også uten kobling til nett- IP67 – vanntett
- Tåler opp til 4g i vibrasjon og 30g i støt
- Kan operere i temperaturer mellom -40 ºC til +85 ºC
- Kompakt design 448 mm x 430 mm x 180 mm
- Kan plasseres i alle retninger
- Vannkjølt