ABB: Høyeffektive motorer og frekvensomformere er sentrale i verdens usynlige klimaløsning

I episode sju av ABB DECODED deler ABB Motion-leder Morten Wierod hvordan motorer og frekvensomformere kan holde verden i gang på en energieffektiv måte.

1. juli 2021 trer EUs Ecodesign-regulativ 2019/1781 for lavspenningsmotorer og frekvensomformere i kraft. Det baner vei for at millioner av motordrevne applikasjoner kan redusere energiforbruket.

Selv om elektriske motorer bruker omtrent 45 prosent av den globale strømmen, blir de i liten grad lagt merke til. Problemet er at for mange motordrevne systemer er ineffektive. Derfor arbeider ABB med kunder, partnere, akademia og myndigheter for å øke bevisstheten om hvor mye energieffektive motorer og frekvensomformere kan spare. Løsninger som er tilgjengelige fra ABB overgår ikke bare de regulatoriske kravene som trer i kraft 1. juli, men også de som er planlagt for juli 2023, når Ecodesign-regulativet utvides ytterligere.

I podcasten deler Morten Wierød innsikt i utbredelsen av motorer og frekvensomformere i hverdagen, og hvordan de drastisk kan forbedre energieffektiviteten.

Høyeffektive motorer og frekvensomformere er sentrale i verdens usynlige klimaløsning, sier Morten Wierød, leder for ABB Motion.
Høyeffektive motorer og frekvensomformere er sentrale i verdens usynlige klimaløsning, sier Morten Wierød, leder for ABB Motion.

Det usynlige nettverket som omgir oss

- Elektriske bevegelser berører livet ditt flere ganger om dagen, selv om du ikke er klar over det. Motorer og frekvensomformere er alltid til stede: Fra å sikre rent vann til hjemmet ditt, at togene går, i bygg og anlegg, og produksjon av maten du spiser.

- Det er totalt over 300 millioner motorer, drivsystemer og delsystemer installert globalt, som muliggjør den rette livskvaliteten vi alle ønsker.

Energieffektivitet i (en) boks

- Den elektriske motoren bruker og styrer elektromagnetiske felt for å skape bevegelsen som får den til å rotere. Frekvensomformere er sannsynligvis mindre kjent for allmennheten, men jeg kaller det en boks med energieffektivitet. Boksen inneholder kraftelektronikk og elektronikk som brukes sammen med programvare for å skape riktig hastighet og dreiemomentet for å kontrollere motoren. Det er en mye mer effektiv metode enn den tidligere, vanlige bruken av bremser for å kontrollere hastigheten.

- På den måten kan du spare fra 25 prosent og opptil 40 prosent, til og med 50 prosent av energien sammenlignet med å kjøre en motor i full hastighet, som vi ville gjort uten styring av hastigheten.

Derfor er EUs Ecodesign-regulativ så viktig

Et hovedelement for å oppnå bærekraftsmål og energieffektivitetsmål i byer, er noe som kan bli sterkt påvirket av motor- og frekvensomformerteknologi.

- Jeg er glad for at det såkalte energinivået IE3 (International Efficiency) er gyldige fra 1. juli 2021 og at neste nivå, IE4, innføres i 2023. Men, vi kan gjøre mye mer fordi bedre teknologier er allerede tilgjengelig. ABB har motor- og frekvensomformerløsninger tilgjengelig som oppfyller neste trinn, IE5, det høyeste effektivitetsnivået til nå.

- I løpet av 2020 muliggjorde ABBs installerte base av høyeffektive motorer og frekvensomformere et kutt på 198 terawattimer kraft, mer enn tre ganger det totale, årlige forbruket i Sveits. Innen 2023 anslås det at utvidelsen av vår installerte base av motorer og frekvensomformere vil hjelpe kundene med å spare ytterligere 78 terawattimer kraft per år - mer enn det årlige kraftforbruket i Chile.

- Jeg tror industriell energieffektivitet er den største muligheten for å bekjempe klimaendringene. Det er egentlig verdens usynlige klimaløsning. Med høyeffektive motorer og frekvensomformere som driver det meste av den kritiske prosessen rundt oss, kan vi holde verden i sving mens vi sparer energi hver dag.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er et ledende globalt teknologiselskap som driver omstillingen av samfunnet og industrien for å oppnå en mer produktiv og bærekraftig fremtid. Gjennom å koble programvare til sine produkter innen elektrifisering, robotisering, automatisering, motorer og omformere, skaper ABB løsninger som løfter teknologiens muligheter til nye høyder. ABBs fremgang bygger på mer enn 130 års teknologisk lederskap og drives fremover av rundt 105 000 talentfulle medarbeidere i over 100 land. www.abb.com

Lenker

Kontakt oss

Nedlastninger

Del denne artikkelen

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp